24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

İftar ve sahurda doğru beslenmenin sırrı

Ramazan orucunun önemi ve faziletine dair birçok ayet nazil olmuş ve Peygamber Efendimiz’den (s.a.v) çok sayıda hadis nakledilmiştir. İnsanın wmaddi manevi dünyasını zenginleştirip temizleyen mübarek günler hepimiz için bir nimet. Oruç ve sahurda nefsimize yenilerek tükettiğimiz aşırı yağlı, şekerli yiyeceklerden sakınmanın yollarını gelin birlikte öğrenelim.

MURAT TOPOĞLU27 Mayıs 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
İftar ve sahurda doğru beslenmenin sırrı

Ramazan ayının gelişiyle birlikte oruç tutanların günlük beslenme şekli bir anda değişir. Üç öğünden ibaret olan günlük beslenme iki öğüne düşerken özellikle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı ve börek tüketimi artar. Buna karşılık meyve, sebze ve beyaz et tüketimi azalır. Oysa günlük almanız gereken karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineral oranları hep aynı olmalıdır. Dengeli beslenerek ‘Ramazan ayında kilo verilir mi?’ diyenlere yanıtımız: Evet. Bir günde almanız gereken besin değerlerini iftar ve sahura akıllı bir şekilde bölüştürerek sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz. Aslında oruç sağlığın garantisi. Ruhu, bedeni, zihni temizlemek için bir nimet. Vücut uzun süre susuz kaldığında su ve tuz kaybının olur. Bu nedenle sahur ve iftarda bol sıvı tüketimine özen gösterin. Hepimizin tek ihtiyacı ‘daha çok enerji.’ Kalorisi az, besin değeri oldukça yüksek olan ve günlük alınması gereken proteinin yüzde 15’ini sahurda bir tane yumurta yiyerek karşılayabilirsiniz. Sindirim sorunları ve bitmek bilmeyen tatlı krizlerinin çözümü ise iftardan bir saat sonra yiyeceğiniz meyve ya da sütlü tatlıda. İftar sonrası şişkinliğin giderilmesi için yemekten bir saat sonra bir fincan zencefilli yeşil çay için. Zencefil midenizi rahatlatır, yeşil çayla beraber metabolizmanızı hızlandırıp yediklerinizi yakmaya yardımcı olur. 

İFTAR:

- İftarınızı 1-2 bardak su ile açın.

- Ardından 2 hurma veya zeytin,veya incir yada üzüm alın. Böylece düşen kan şekeri dengelensin.

- 1 kase çorba kıvamı çok koyu olmamalı.

- Avuç içi kadar pide

- Başlangıçtan sonra, ana yemeğe geçmeden 15 dakika yemeğe ara verin. 

- 1 tabak yemek. (Etli sebzeli pişmiş herhangi bir yemek,kuru fasulye,barbunya tavuk yada evde ne pişti ise çok yağlı ve ağır olmaması şartıyla)

- Yemeğin yanında yoğurt  ya da cacık.

- Son olarak da sütlü hafif bir tatlı veya 2 top dondurma yiyebilirsiniz.

SAHUR: Sahurda ağır yağlı yemekler ya da hamur işleri yerine kahvaltı yapmak en doğrusu. 

- 2 dilim ekmek

-Peynir

- Zeytin

- Yumurta

- Reçel

- 1 dilim pastırma olabilir.

(İftar ve sahur arasında en az iki bardak maden suyu ( tansiyonu yüksek olanlar veya böbrek taşı düşürenler için yasak),  10-12 bardak su ve diğer şekersiz sıvılar (çay, kahve) alınmalı. 

BUNLARA DİKKAT!

Ramazan ayında, oruç tutan kişilerin mide ve sindirim sistemi farklı çalışmaya başlar, bu nedenle yemek yerken birçok şeye dikkat etmek gerekir.

- Yaklaşık 12 saat dinlenmeye çekilen mideye aniden yüklenmek, sindirim sorunlarına neden olabilir. Orucu hafif yiyeceklerle açın.

-n Ramazan ayı süresince yapılan başlıca beslenme hatalarından biri de az meyve yemektir. Günde en az 2 porsiyon meyveyi çiğ ya da komposto olarak tüketin.

-İftar sırasında yemekle birlikte çay ve kahve içmek yemeklerden alınan vitaminleri öldüreceğinden bu içecekleri yemekten bir süre sonra içmenizde yarar var.

- Mutlaka sahura kalkın. Bu şekilde hem aç kaldığınız süre azalır hem de metabolizmanız daha az yavaşlar. 

- Kolesterolünüz yüksekse ve oruç tutuyorsanız kırmızı et ve tereyağı tüketimini sınırlamanız, haftada en az 1-2 kez balık ve kurubaklagil yemeniz gerekiyor.