24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

İlham kaynağım dedem

16 Aralık 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
İlham kaynağım dedem

- Ünlü bir müzisyen olan dedeniz Davut ve amcanız Salih El Kuwaiti’nin geleneğini sürdürdüğünüzü söyleyebilir miyiz? Müzik bir genetik kod mu size göre?

 Aslında, nispeten geç bir yaşa dek, dedemin müziğini pek dinlemedim. Bir noktada, eserlerini dinlemeye başladım ve sadece büyülendim. Malzemelerle oynamaya başladım ve birden bire nasıl ses çıkarabileceğimi biliyormuş gibi hissettim, günün sonunda bu projenin başarılı olmasından ve insanların onu sevmesinden memnunum.

- Büyükbabanızın şarkılarını çok farklı seslerle harmanladınız. Tepkiler nasıldı?

 Ne mutlu ki inanılmaz iyi tepkiler aldım. Bu albüm, bugüne dek yayınladığım diğer tüm albümlerden fazla sattı. Avrupa’daki pek çok konsere davet edildik ve nihayet Radiohead’in açılış şovu olarak bu muhteşem grupla beraber turneye çıkma şansı elde ettim.

MÜZİK YOLCULUĞUMDA ARAP KÖKENLERİMLE BAĞLANTI KURDUM

- Daha önce Türkiye’ye geldiniz mi? Hakkımızda neler biliyorsunuz? 

 Türkiye’de henüz bulunmadım, inanılmaz bir yer olduğunu duydum ve müzik kültürünün çok gelişmiş olduğunu biliyorum. Yaptığım müzik ve kullandığım enstrümanlar da bir Türk karakteri de var. Keşfetmek için heyecanlıyım.

- Müziğiniz hem müzikal hem de lirik olarak yıllar içinde nasıl gelişti?

Yıllar boyunca Arap kökenlerimle daha çok bağlantı kurdum. Arap müziği ve şarkılarımda Arapça müzik aletlerini tanıtmaya başladım. Daha sonra Arapça uyarlamalar ve kelimeler kullandım. 

- Müziğiniz genel anlamda rock olarak tanımlansa da bunun ötesinde bir ruhu olduğunu düşünüyoruz. Siz bu konuda neler söylemek istersiniz?

  Kendi yaptığım müziği tanımlamak benim için zor. Müzisyenim ve yaşadığım çevreden etkileniyor ve besleniyorum. Varlığımda ve geçmişimde müziğin izleri çok fazla. Özellikle dedem ve amcamın yaratıcılıkları bugün yaptığım müziğim için önemli ve bana ilham kaynağı oluyor.

OYUNCULUK HOBİM BENİM İÇİN ÖNEMLİ BİR DENEYİM

- Kendi özel hayatınızda neler dinliyorsunuz? Kimlerden etkileniyorsunuz?

 İşin doğrusu her tarzdan müziği takip edip dinlemeye çalışıyorum ama bu aralar en çok ‘Beck’in yeni albümüne takıldım.

- Oyunculuk yapmaya devam mı? Bu sizin için bir hobi mi?

Oyunculuk benim için sadece keyifli bir hobi. Bazen böyle bir proje yapmak, bir filmde oynamak, bir hikayeye bağlanmak benim için önemli ve çok özel bir deneyim.

Geç yaşıma dek dedemin müziğini pek bilmiyordum. Eserlerini dinlediğimde büyülendim. Malzemelerle oynamaya başladım ve birden bire nasıl ses çıkaracağımı biliyormuş gibi hissettim. Proje bir anda gelişti.  

DUDU TASSA

Bu yıl ikincisi gerçekleşen ‘Mix Festivali’ İstanbul’a verilmiş bir hediye aslında. Kapalı bir alanda; 3 ana sahne, alternatif sahne, yan etkinlikler ve ikinci el plak standları ile gerçek anlamda dolu dolu bir festival coşkusunu yaşatan Zorlu PSM’nin çok özel konukları var. Bunlardan biri de alternatif rock müziğin efsane isimlerinden DUDU TASSA. Kendisi İstanbul’a gelince, bir zamanlar Bağdat’ın en önemli müzisyenlerinden biri olan dedesinden söz etmeden olmazdı.