18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Kadın yöneticiler daha duyarlı

Kervan ve Home Sweet Home Yönetim Kurulu Üyesi Alev Pakten başarılı bir kadın girişimci. Zaman zaman iş hayatındaki yoğunluk özel hayatının önüne geçmiş olsa da iş yaşamında kadın olarak var olmayı şöyle tanımlıyor: Kadın yöneticiler çalışanların sorunları, moralleri ve ihtiyaçları konusunda çok duyarlı çünkü duyarlı olmak kadının doğasında var.

Bahar Erdoğan12 Ağustos 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Kadın yöneticiler daha duyarlı

 Zaman zaman iş hayatındaki yoğunluk özel hayatının önüne geçmiş olsa da iş yaşamında kadın olarak var olmayı şöyle tanımlıyor: Kadın yöneticiler çalışanların sorunları, moralleri ve ihtiyaçları konusunda çok duyarlı çünkü duyarlı olmak kadının doğasında var. 

Kervan ve Home Sweet Home ile yolculuğunuz nasıl başladı?

Home Sweet Home markası 1998 yılında ortağım Kadir Kalaycıoğlu ile birlikte yola çıktığımız deneyimler ile dolu bir süreçti. Sektör dışından kişiler olarak kendi hayat tarzlarımızdan ve beğenilerimizden yola çıkarak farklılıkları ön plana çıkartan bir marka oluşturduk. Ev tekstil sektörüne görsellik ve kalite kattığımıza inanıyorum. Bu süre içinde Kervan markası da Demirel Ailesi’nin 35 yıllık deneyimi ile ev tekstili ve aksesuarlar ağırlıklı olarak da mobilya konusunda ortaya çıkarttığı farklı ve zengin koleksiyonu ile güçlü marka konumuna geldi. Her yönü ile birbirini tamamlayan bu iki firma sektörde ses getirecek başarılara imza atmak için birleşti. 

Kadınların yönetimdeki yerlerini veönemini nasıl tanımlıyorsunuz?

İyi bir yönetim ekibi, ortak hedefe odaklanmış, enerjik ve faaliyetlerini ahenk içinde sürdürebilen bir ekiptir. İçinde bulunduğumuz sektörün ağırlıklı alıcısı kadınlar. Doğal olarak işin özellikle tasarım ve konsept oluşturma tarafında bir kadının alt ekibini bu vizyonda yönetmesi ve yönlendirmesi işin doğasına çok uygun. Çünkü kadının genel doğasında detaycılık, estetik kaygısı, küçük şeylerden keyif alma var. Bunun işinize yansıması da ortaya farklı güzellikler çıkartıyor. Bilgi, beceri ve tecrübeler doğrultusunda iş bölümünü sağlıklı yaptığınızda ortak hedefe koşan yönetim ekibini bir parçası olmak çok keyifli. Kadın veya erkek olmak değil her işte olduğu gibi önemli olan liyakat. 

Yönetici bir kadınlar olarak iş ve özel hayatınızda bir dengede tutturabiliyor musunuz?  

Olmadı dersem doğru söylememiş olurum. Ama şunu da söylemek isterim ki işinizdeki başarı odaklılığınız sizi öylesine motive ediyor ki diğer taraftaki açığınızı o motivasyon ile telafi edebiliyorsunuz. Belirli bir aşamaya geldiğiniz de ise oluşturduğunuz düzen ve ekip sizin özel yaşamınıza da daha fazla zaman ayırmanızı sağlıyor.

Peki kadın olduğunuz için iş yaşamında zorlandığınız oldu mu?

Net olarak ‘hayır’ diyebilirim. Sadece bir kadın yönetici olarak çalışanların sorunları, moralleri ve ihtiyaçları konusunda bazen çok duyarlı olabiliyoruz. Bu da zaman  farklı sorumluluklar yüklüyor. Birçok kadın yöneticinin bu konuda kendini eleştirdiğini düşünüyorum. Doğamızdan olsa gerek…

Dekorasyondan bahsedecek olursak  olmazsa olmaz dekorasyon ürünleriniz neler?

Doğayı ve bana mutluluk veren anıları yaşadığım ortam ile buluşturmayı seviyorum. Bu nedenle anıları canlı tutan resim çerçeveleri ve keyif veren çiçek aranjmanları vazgeçilmezim.

Peki projelerinizde öncelikli tercihiniz nasıl kombinasyonlardan yana oluyor?

Mobilya seçimim kesinlikle ahşaptan üretilmiş, pastel tonlu doğal dokulu tekstil oluyor. Tamamlayıcı olarak renkli etnik parçalar, taşıyabildiğim yerde doğayı eve taşıyan temalı panolar veya duvar kağıtları, kırlentler…

Bir eve aksesuar seçmenin incelikleri nelerdir?

Kişiye, mekana ve zevke göre farklılık gösterebilir öne çıkacak aksesuar. Kimi zaman bir duvar aynası, kimi zaman bir tablo veya bir şamdan olabilir.  Mesela çok gösterişli farklı bir avizede evinizin en hakim aksesuarı olmaya adaydır. Önemli olan seçeceğiniz aksesuarı konumlandırırken renk, tarz  ebat uyumunu yakalamanızdır.   Örneğin çok büyük bir masa veya konsol üzerine koyacağınız küçük bir obje veya tam tersi bir köşe sehpasındaki kocaman vazo ortamı rahatsız eder. 

Önemli olan mutlu bir yuva

Son zamanlarda doğaya ve doğala bir dönüş var. Dekorasyon trendi nereye doğru gidiyor?

Bu güne kadar alıştığımız trend olanı seçmemiz gerektiği idi. Halbuki ekletik tarz dediğimiz yaklaşımda özgürlük alanınız çok genişliyor. Doğayı, doğalı ve farklı zaman stillerini harmanlayarak oluşturduğunuz sizi kucaklayacak bir yuva oluşturabilirsiniz