20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Kış diyetiyle yılbaşı öncesi kilolara veda

Yeni yıla sayılı günler kala fazla kilolarınızdan arınmaya ne dersiniz? Düzenli beslenme yanında doğru sıvı tüketimiyle bu çok zor değil...

MURAT TOPOĞLU3 Aralık 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Kış diyetiyle yılbaşı öncesi kilolara veda

Aralık ayının gelişiyle yeni yıl telaşı da başladı. Havadaki ani düşüşler metabolizmayı etkilerken, çoğu kişi bir anda fazla kilo almaktan şikayetçi. Gelin yılbaşı öncesi fazla kilolarımızdan kurtulalım, metabolizmamızı eski hızına kavuşturalım. Yılbaşı gecesine ideal kiloda sağlıklı girmek isteyenler haydi diyete başlıyoruz. Bir haftalık kış diyeti hem metabolizmanızı hızlandıracak, hem fazla kilolardan kurtaracak hem de içeriğindeki besinlerle bağışıklık sisteminizi güçlendirip hastalıklardan koruyacak. Diyete başlamadan önce püf noktalarını açıklamazsam olmaz. Tüm hafta boyunca, mutlaka günde 2-3 litre su içilmeli. Ayrıca şekersiz olarak siyah ve yeşil çay, kahve, bitki çayları, ayran bununla beraber; maden suyu tüketeceksiniz. Yalnız tansiyon ve böbrek taşı olanlar maden suyu içmemeli. Yine günde 3 porsiyon meyve yenmeli. Burada önemli konu bir porsiyon meyve bir portakal büyüklüğünde olacak şekilde ayarlanmalı. Örneğin; bir muz, bir portakal, 2 mandalina veya 2 adet kivi 1 porsiyon meyve olarak kabul edilir. Öğle ve akşam yemeklerinden sonra; 1 çay bardağı suyun içine bir tatlı kaşığı elma sirkesi koyup içmeyi unutmayın.

PAZARTESİ

Sabah: 1 dilim ekmek, kepek, çavdar, tam buğday olabilir.

- 5-6 adet yeşil ya da siyah zeytin

- 1 dilim peynir

-Yeşillik (Maydanoz, taze nane)

ÖĞLE: n Salata: Domates, salatalık , yeşil her türlü sebze, havuç , ıspanak, karnıbahar eklenebilir. Mısır ,peynir, tavuk , balık, kırmızı et ve zeytinyağı konulmamalıdır , salatada limon ve sirke kullanılabilir.

- Yoğurt (250 gr)

- Yemekten sonra; 1 çay bardağı suyun içine bir tatlı kaşığı elma sirkesi koyun ve için.

AKŞAM:  n Salata: Domates, salatalık , yeşil her türlü sebze, havuç , ıspanak, karnıbahar eklenebilir. Mısır, tavuk , balik, kırmızı et ve zeytinyağı konulmamalıdır , salatada limon ve sirke kullanılabilir.

- Yoğurt (250 gr)

- Yemekten sonra; 1 çay bardağı suyun içine bir tatlı kaşığı elma sirkesi koyun ve için.

SALI

Sabah:

- 1 dilim ekmek, kepek, çavdar, tam buğday olabilir

- 1 haşlanmış yumurta

- 1 bardak süt

- 5 adet zeytin yeşil yada siyah olabilir.

ÖĞLE:

- Bir kase çorba (Sebze, domates yada mercimek çorbası olabilir)

- Salata

AKŞAM:

-150-200 gr. beyaz ya da kırmızı et

- Salata

ÇARŞAMBA

Sabah:

- Bir dilim ekmek, kepekli, çavdarlı yada tam buğday ekmeği olabilir

- 5-6 adet zeytin(Siyah ya da yeşil)

- Bir domates,

- 1 yumurta (Haşlanmış)

ÖĞLE:

- 100 gr(Kuru makarna) domates soslu hazırlanmış yağsız makarna

- Bir kase yeşil salata

AKŞAM:

-Bir kase dometes ya da şehriye çorbası

- 1 dilim ekmek

- 1 bardak portakal suyu

PERŞEMBE

Sabah:

-Tavada yağsız yapılmış 2 adet yumurta

- 1 dilim ekmek

- Maydanoz,salatalık,yeşil biber

ÖĞLE:

- 150 gr tavuk göğsü haşlama veya ızgara

-Bir kase salata

AKŞAM:

- Haşlanmış karışık sebze (Patetes bezelye hariç)

- Bir kase yoğurt

- 1 dilim ekmek, kepek, çavdar, tam buğday olabilir.

CUMA

Sabah:

- 1 dilim ekmek, kepek, çavdar, tam buğday olabilir

- 60-80 gr beyaz peynir

-3-4 adet yeşil ya da siyah zeytin

- 2 kaşık bal veya pekmez

- 1 bardak çay (Siyah, yeşil, bitki çayları)şekersiz içilebilir (isteğe göre tatlandırıcı kullanılabilir.)

ÖĞLE:

- 1 kase  mercimek çorbası

- 1 dilim ekmek, kepek, çavdar, tam buğday olabilir

- Karışık yeşil salata (Limon, sirke, balzamik, nar ekşisi kullanılabilir. Yağ eklenmeyecek.

AKŞAM:

- 150-200 gr Izgara kırmızı et veya balık

- Karışık yeşil salata

CUMARTESİ

Sabah:

- 50-80 gr müsli,yulaf,mısır veya buğday gevreği

- 1 bardak yarım yağlı süt

- 1 bardak greyfurt veya portakal suyu

ÖĞLE:

- 1 kase çorba (Tarhana, mercimek, domates, sebzeli şehriye çorbası)

- 1 dilim ekmek, kepek, çavdar, tam buğday olabilir

AKŞAM:

- Bir tabak sebze yemeği(Pırasa ıspanak ve benzeri yemekler pirinç ya da bulgur koymadan pişirilmelidir.)

- Bir kase yoğurt

- 1 dilim ekmek, kepek, çavdar, tam buğday olabilir.

PAZAR

Sabah:

- Serbest kahvaltı yapın

ÖĞLE:

-1 kase çorba (Tarhana, mercimek ,domates, sebzeli şehriye çorbası yağsız)

- 1 dilim ekmek, kepek, çavdar, tam buğday olabilir.

AKŞAM:

- 150 gr.  balık ızgara veya buğulama şeklinde yapılmalı

- Karışık yeşil salata