25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Kitap kapağına kendi masalını yazan sanatçı

Kitaplar, sonsuzluğa, gizli dünyalara ve serüvenlere açılan kapılar... Letonyalı sanatçı Aniko Kolesnikova daha ilk sayfadan kitap kapaklarını sanat eseri haline dönüştürüyor ve okuyucuya 3 boyutlu bir masal anlatıyor.

10 Haziran 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Kitap kapağına kendi masalını yazan sanatçı

Dünya onu ‘Mandarin ördeği’ anlamına gelen Mandarin Duck adıyla tasarladığı kitap kapaklarıyla tanıyor. Her sayfasında okuyucuyu bambaşka alemlere götüren kitapların kapaklarını birer sanat eserine dönüştüren gizli ellerin sahibi Letonyalı Aniko Kolesnikova’dan başkası değil. Sanatçı; ejder, hayvan, kuş ve doğadaki bin bir canlıyı tıpkı bir heykel gibi yontuyor. Bir kompozisyon halinde bir araya getirdiği figürleri kitabın kapağında okuyucuyla buluşturuyor. Dahası geçmişin el işi ciltleme tekniğini, günümüzün popüler sanat dalı haline getiriyor. 

CİLDE HEYKELTRAŞ YORUMU 

Batı’da ciltleme ise 5’inci yüzyıldan itibaren uygulanıyor. En eski ciltlenmiş kitap 8’inci yüzyıldan kalma St. Cuthbery Gospel olarak biliniyor. Bu dönemde kitaplar genellikle ahşap, deri, kumaş gibi malzemeler kullanılarak ciltleniyordu. Bazı kitapların ciltleri ise insan derisiyle yapılıyordu. Matbaa ile el işi ciltler yerini teknolojiye bıraktı. Nadide eserler eski usul ciltlenirken, sadece koleksiyonlarda görülüyordu. 2009’da geleneksel ciltleme yöntemi, alışılmadık biçimde desenler ve renklerle karşımıza çıktı, üstelik herkesin sahip olabileceği makul fiyatlarla. Mandarin Duck imzalı ciltlenmiş kitaplar önce internet sitelerinde sonra sosyal medyada kalpleri kazandı. Markasına hayat veren Kolesnikova tam bir kitap kurdu olduğunu söylüyor. Onu üne kavuşturan cilt sanatıyla altı-yedi yaşlarında tanıştığını anlatan sanatçı, “Heykeller resimlerden daha çok ilgimi çekiyordu” diyor. Güzel sanatlar bölümünü bitiren Kolesnikova, Chris Wildhaber Kapono adlı sanatçının yaptığı kitap kapaklarını görünce işine karar verdiğini açıklıyor. Böylece ortaya üç boyutlu, fantastik karaktlerle süslü ciltler çıkıyor. 

Siz de evde yapabilirsiniz 

Kolesnikova, eserlerini polimer kil ve deri kullanarak tasarlıyor. Eserlerinde hayvanlar, çiçekler gibi doğadan ya da ejderler gibi fantezi edebiyatından nesneleri konu ediyor. Polimer kil, diğer bilinen adıyla Fimo hamuru, şekilden şekle girebilen bir hobi malzemesi. Kitabın konusuna göre uygun kompozisyonu hazırlayan sanatçı, tüm figürleri tek tek biçimlendiriyor. Ardından fırınlıyor. Polimer, içerisindeki plastik maddeler sayesinde fırınlandığında sertleşiyor. Ardından oyma işlemi yapılıyor. Nesneler istenilen şekli aldığında boyanıp kitap yüzeyine sabitleniyor. Bazı durumlarda kitap kapaklarının ikinci kez fırınlandığı da oluyor. Kolesnikova, kitap kapaklarını hem cilt hem de kutu şeklinde yapıyor. Sanatçı, ısıya dayanıklı cam, paslanmaz çelik, deri ve ahşabın yüzeyleri ağırlıklı olarak kullanıyor. Bu sanatı öğrenmek isteyenlere kendi sitesinden ve YouTube kanalından ders veren Kolesnikova, “Kendi kitap kapağınızı yapabilirsiniz” diyerek hepimize ilham kaynağı olmaya devam ediyor.