20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Lise yıllarınız hayatınızı değiştirebilir

Tercihini son günlere bırakanlar dikkat! Sadece puana göre tercih yapmayın, okuyacağınız okul hayatınızı etkileyecek, araştırmadan karar vermeyin!

BÜŞRA UĞRAŞ22 Temmuz 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Lise yıllarınız hayatınızı değiştirebilir

Lise eğitimine devam edecek öğrenciler için en önemli dönem olan tercih sürecinde son düzlükteyiz. Tüm hayatı etkileyebilecek olan bu kararı vermeden önce uzmanlardan görüş almayı unutmayın. Bir okulda neye dikkat edilmeli bize Bahçeşehir Koleji Genel Müdürlük PDR Koordinatörü Özen Yazğan anlatıyor. 

Lise eğitimine devam edecek öğrenciler için tercih ve kayıt dönemi başladı.

Lise tercihi çocuk ve ailesi için yaşamdaki önemli kararlardan bir tanesi. Lisede geçen dört yıllık zaman dilimi insan gelişimi açısından çok önemli. Bu dönemde çocuk, zihinsel açıdan bir yetişkinin düşünce yapısına erişir ve fiziksel olarak bir yetişkin vücuduna sahip olur ancak beyin gelişimi açısından bakıldığında oto kontrolü sağlayan kısım gelişimine devam ettiği için risk alma oranı da yüksektir. Tam anlamıyla kendini tanıma ve kimliğini oluşturma mücadelesi verilen bir dönem diyebiliriz. Yaşama dair hedeflerin belirlendiği, değerlerin oluştuğu bu dönemin etkileri tüm yaşama yansır. Liseyi sadece üniversiteye hazırlayan eğitim süreci olarak görmek yanlış. 

Tercih yapacak öğrencilere verebileceğiniz püf noktalar neler?

Lise tercihi yaparken okulu iyi yapan temel özellikleri dikkate almalıyız. Çocuğun kişilik yapısı, sahip olduğu beceriler ve ilgi alanları da göz önünde bulundurulmalı. Tüm bu özellikler dikkate alınarak bir tercih listesi oluşturduktan sonra da çocuğun YEP puanına göre yüzdelik dilimine bakılmalı. Sadece puan dikkate alınarak tercih yapmak hata olur. Ne yazık ki çoğunlukla sadece puan dikkate alınarak tercihler yapılıyor. Puan kapıyı açan anahtardır ama o kapının arkasındaki manzarayı da istiyor olmak gerekir. Tercih süreci ile ilgili teknik tüm bilgiler açıklanan kılavuzda yer alıyor. Kılavuzda belirtilen önemli tarihleri dikkate alın. Tercihlerinizi son güne bırakmayın ve mutlaka bu konuda uzman kişilerden, okulunuzdaki rehber öğretmenlerden profesyonel destek alın. Tercih sürecine ilişkin yeterli bilgisi olmayan kişilerin yönlendirmeleri hata yapmanıza neden olabilir. Bu sene aynı puana sahip ve 6,7,8’inci sınıf yılsonu başarı puanları aynı olan öğrenci sayısı çok fazla olduğu için devlet liseleri tercihlerinde gerçekten seçmeyi düşündüğünüz liseyi daha üst bir sırada tercih etmeniz puan eşitliği durumunda size öncelik sağlayabilir. Tercih yapacağınız okulları mutlaka araştırın, ziyaret edin; oradaki öğretmen, öğrenci ve velilerle sohbet ederek okulu tanıyın. Ayrıca tek bir seçeneğe odaklanıp kendinizi alternatifsiz bırakmayın. Büyük şehirlerde özellikle İstanbul’da Türkiye genelindeki yüzdelik dilimi, yerelde ise bulunan ilde bir okul tercih edilecek ise il yüzdelik dilimini dikkate almakta yarar var. 

BUNLARA DİKKAT

Aileler çocukları ile beraber, kendi belirledikleri önem ve öncelik sırasına göre doğru liseyi belirlemek için aşağıdaki etkenleri dikkate alabilirler:

- Çocuğun ilgi alanları, becerileri ve kariyer eğilimi.

- Okulun akademik yapısı ve öğretmen kadrosu.

- Yabancı dil eğitimi

- Sosyal sorumluluk çalışmaları.

- Okulun fiziksel koşulları.

-Mezunlarının başarıları.

- Teknolojik donanımı.

- Sunduğu yurt dışı eğitim olanakları.

- Okula kabul şartları. 

- Ekonomik koşullar.

- Okulun bulunduğu yer ve çevresi hatta eve mesafesi.

DÜNYA İLE REKABET HALİNDE

Sizin Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi’nde eğitim prensipleriniz neler? 

Bahçeşehir Koleji tarafından 2006 yılında kurulan Fen ve Teknoloji Liseleri, analitik düşünme becerisine sahip, araştırmacı, bilimin gücüyle hareket eden, yenilikçiliği içselleştirmiş, girişimci, toplum sorunlarına çözümler üreten, dünya ile rekabet ederek ülkemizin geleceğine yön verecek bir nesil yetiştirmeyi hedefliyor. Diğer fen liselerinden farklı olarak, öğrencilere üniversite standartlarında eğitimlerin verildiği, fakültede derslere girme imkanı sunulduğu fen ve teknoloji liselerinde öğrenciler erken yaşta iş hayatı tecrübesi de yaşayabiliyor. Bahçeşehir Okulları Fen ve Teknoloji Lisesi’nin, İzmir, İstanbul, Trabzon, Diyarbakır, Eskişehir ve Samsun’da kampüsleri bulunuyor.