25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Milli parklarda tatil rotası

Etrafımızdaki doğal güzelliklerin pek farkında değiliz. Ülkemizin dört bir yanında birbirinden özel tabiat ve milli parklar var. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü de herkesin milli parklarımızı yakından takip edebilmesi ve öğrenebilmesi için Milli Parklar app’ini devreye soktu.

FATMA ERSOY28 Temmuz 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Milli parklarda tatil rotası

Her bir milli parkla ilgili tüm bilgilerin anlaşılır şekilde paylaşıldığı uygulamada 250’ye yakın tabiat ve milli park bulunuyor. Zengin floraya sahip ve binlerce hayvana evsahipliği yapan bu parklar aynı zamanda birbirinden eğlenceli spor aktivitelerine de imkan tanıyor. Tatil sezonu bitmeden milli parklarımızın tadını çıkarmayı unutmayın.  

Kaz Dağları

Antik dönemlerden bu yana pek çok efsaneye konu olan Kazdağları, İda Dağı olarak da biliniyor. Şehrin korkunç havasından kurtulmak istiyorsanız Kazdağları’na gidebilir, temiz hava eşliğinde yürüyüşler yapabilirsiniz. Kalabalık tatil ortamlarından uzak, sakin, huzurlu, dingin bir ortamda tatil yapmak isteyenler için Kazdağları her mevsim gidilebilecek tam bir kaçış noktası. Özellikle Sarı Kız, Baba Tepe ve Karataş Tepesi (Gargaros) olmak üzere üç zirvede dağ yürüyüşü yapmayı unutmayın.

Spil Dağı

Ege Bölgesi’nde, farklı jeolojik ve morfolojik bir yapıya sahip olan Spil Dağı, Manisa ile İzmir il sınırları arasında, Manisa’nın güneyinde yer alıyor. Zengin bir tarihe ve floraya sahip olan bu yer, mitolojiye göre adını Anadolu’nun eski ana tanrıçası Kybele (Spilene) ve Frigya Kralı Menos’un kızı olan Sibel’den almış. Manisa il merkezine 24 km, İzmir Bornova’ya 38 km uzaklıktaki Spil Dağı Milli Parkı’nda, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne ait 25 adet dört kişilik (1+1), 14 adet altı kişilik (2+1) orman köşkü bulunmakta olup 184 kişiye konaklama imkanı veriliyor. Eğer yolunuz Spil Dağı’na düşerse bisiklet, piknik, doğa yürüyüşü, yaban hayatı gözlemciliği, dağcılık, çadırlı kampçılık, oryantiring veya yamaç paraşütü aktivelerini yapabilirsiniz.

Gala Gölü

Edirne ili, Enez ve İpsala ilçelerinde bulunan Gala Gölü Milli Parkı, Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları’nda yer alan ve Ramsar Kriterleri’nin üçüne (4., 5. ve 6. kriterlere) sahip uluslararası A sınıfı bir sulak alan olan Meriç Deltası Sulak Alanının içerisinde bulunuyor. Enez ilçesine 8 km, İpsala ilçesine 23 km, Keşan ilçesine 50 km, Edirne il merkezine 155 km, İstanbul’a ise 240 km uzaklıkta yer alan Gala Gölü, denize olan yakınlığı, yakın çevredeki orman ekosistemi, çayırlık alanlar ve dağlık ortamların birbirine çok yakın bulunmasıyla zengin bir habitat çeşitliğine sahip. Milli park ayrıca, Türkiye üzerinden geçen kuzey-güney kuş göç yolu güzergahı üzerinde de bulunduğundan kuş gözlem, habitat gözlemi ve doğa fotoğrafçılığı gibi etkinliklere oldukça uygun.

Altındere Vadisi

Trabzon sınırları içinde yer alan Altındere Vadisi’nde bulunan Sümela Manastırı, vadinin jeomorfolojik yapısı ile flora ve faunası milli parkın kaynak değerini oluşturur. Manastır, vadinin batı yamacında, bin 300 metre yükseklikte, M.S. 4. yüzyılda kurulmuş. Özellikle orman, vadi, akarsu peyzajlarının hakim olduğu kırsal rekreasyon alanları, doğal ve coğrafik yapının elverdiği ölçüde trekking, kampçılık, tırmanma, sportif balık avcılığı, doğa araştırması, bilimsel çalışmalar gibi faaliyetlere imkan sağlaması, Altındere Vadisi Milli Parkı’nı turizm açısından önemli hale getirir. Sümela Manastırı, milli parka gelen her ziyaretçinin mutlaka görmesi gereken kültürel bir değer.

Kızıldağ

Isparta’da bulunan Kızıldağ, akciğer ve astım problemi olan insanlar için bir şifa kaynağı. Ünlü Pınar Gözü Mağarası’nın da bulunduğu milli parkta; karaçam, ardıç, meşe toplulukları ile bozuk maki formasyonlarına da rastlanır. Beyşehir Gölü’nde su kuşları toplulukları kaydedilirken, iç kesimlerde ötücü kuşlar, keklikler ve yırtıcı kuşlar görülür. Sindel, Küre, Karamık, Körkuyu, İncebel, Malanda yaylalarında belli dönemlerde konaklayan Honamlı Yörükleri, yörede yaylacılık kültürünü yaşatır. Doğa yürüyüşü yapabileceğiniz Kızıldağ’da mağara araştırabilir veya dağ bisikleti kullanabilirsiniz.

Aladağlar

Toros sıradağlarının en yüksek zirvelerine sahip olan Aladağlar, jeolojik olarak ülkemizin en ilginç yerlerinden biri. Buzul Gölleri ve Kapuzbaşı Şelaleleri görülmeye değer yerlerden. Dağcıların en çok rağbet ettiği yerlerden biri olan Aladağlar’da mağara turizmi, foto safari, jeep safari, bisiklet safari, yamaç paraşütü, rafting, kano, doğa yürüyüşü gibi faaliyetlere imkan sağlanıyor. Kapuzbaşı Şelaleleri’nin güneydoğusuna derenin kenarında “İçme” adıyla anılan ılık su üzerinde yapılmış kemerin yöre halkı tarafından 300-400 sene öncesine ait olduğu görüşü yaygın. İçme adıyla bilinen bu suyun aynı zamanda bazı cilt hastalıklarına iyi geldiği ve çocuğu olmayan kadınların şifa niyetiyle içtikleri biliniyor.