20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Moda devlerini ilahi mesajıyla aydınlatan yıldız Halima Aden

Son zamanlarda dünyanın en çok konuşulan modellerinden biri Somali asıllı ABD’li Halima Aden. Bize göre onun bu şöhrete kavuşmasının nedeni Miss Minnesota Güzellik Yarışması’na katılan ilk başörtülü yarışmacı olması değil, dünyaya verdiği bütünleştirici mesajları ve cesareti.

BÜŞRA UĞRAŞ29 Nisan 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Moda devlerini ilahi mesajıyla aydınlatan yıldız Halima Aden

Bu hafta son dönemlerden moda dünyasının ilham kaynağı olan 19 yaşında genç bir kadından söz etmek istiyoruz: Somali asıllı ABD’li model Halima Aden. 2017’nin moda ikonu Aden’in hayatı için ‘başarı hikayesi’ desek yanlış olmaz. Somalili ailesi ülkelerindeki karışıklıktan kaçarak Kenya’daki bir göçmen kampına sığınıyor, bu sırada Aden dünyaya geliyor. Halima Aden, altı yaşına geldiğinde aile ABD’ye göçüyor. Aden’in hayatının dönüm noktası burada katıldığı Miss Minnesota güzellik yarışması oluyor. Yarışma tarihinde tesettür ile sahneye çıkan ilk yarışmacı oldu. Aden, yarışmanın ardından dünyanın ajansı IMG’yle sözleşme imzaladı, moda dünyasına adım attı. ABD’li şarkıcı Kanye West’in moda markası Yeezy’nin tanıtımında da görev alan Aden yerini de sağlamlaştırdı. Geçtiğimiz haftalarda Londra’da düzenlenen moda haftasında da podyuma çıkan başarılı manken, cesareti, güzelliği ve insanın içine dokunan, bütünleştirici konuşmalarıyla dünyanın dilinde…

Başörtümle gurur duyuyorum

“Minnesota’da eğitimine devam eden Aden, hayata bakış açısıyla da insanları etkisi altına alıyor. Batı’da İslamafobi söylemleri yaygınlaşırken, o kürsüye çıkıp dinini anlatıyor, başörtüsünden dolayı sorun yaşayan Batılı Müslüman kadınların sesi oluyor. Yaptığı bir konuşmada “Neden mi tesettürü seviyorum? Çünkü kendimi olduğum gibi hissetmemi sağlıyor” diyen Aden her fırsatta geleneksel başörtüsünü takmaktan gurur duyduğunu dile getiriyor ve ekliyor: Müslüman kadınların kıyafetleri, bir zulmün işareti gibi algılanıyor. Çok yanlış! Başörtümü ilk taktığımda çok heyecanlanmıştım. Çocukken anneme hayranlıkla baktığımı hatırlıyorum. Kimse beni başörtüsü takmaya zorlamadı, ben istedim, öyle olması gerektiğini düşündüm. İlk başörtümü taktığımda sekiz yaşındayım. Orta okula başladığımda diğer çocukların benim ırkım, geçmişim ve inancımla ilgili düşüncelerini öğrendiğimde bu  gurur yerini kızgınlığa bıraktı. Diğer öğrenciler benimle alay eder, aslında kel olduğuma dair söylentiler yayarlardı. Kendim olmak zordu ama yine de kendimi olduğum gibi seviyordum. Başörtümü sevmemin ve onunla gurur duymamın pek çok nedeni var: Örtüm dinimi, kültürümü, beni temsil ediyor. En önemlisi tesettür içinde kendimi daha çok seviyorum.”

Geçmişe dönsem kendime ‘korkma’ derdim 

“Kasım 2016’da, Miss Minnesota yarışmasına ABD’ye başörtümü gösterebilmek için katılmak istedim. Yarışma yetkilileri bunu memnuniyetle karşıladılar. Hem organizasyon hem de diğer yarışmacılar tarafından desteklendiğimde çok memnun oldum. Moda dünyasında iz bırakmaya başladığımda mesajımı dünyaya iletebilmek için de elime bir fırsat geçti. Kişilerin dini inancı, üslubu, ırkı, kültürü ne olursa olsun tercihlerine saygı duyulmalı. İnsanlar kendilerini nasıl iyi hissediyorsa öyle giyinmeli. Her insan eşsiz bir güzelliğe sahiptir. Moda endüstrisinde yerim olduğunu asla düşünmemiştim. Şimdi ortaokuldaki halimle konuşabilseydim ona endişelenmemesi gerektiğini söylerdim. Kendisini küçük görmesine neden olan inancım, bir gün dünyanın dört bir yanından, farklı kökenden milyonlarca insan tarafından övülecek...”

FIRÇANI TEMİZLE CİLDİNİ KORU

Doğru makyaj kadar doğru araç gereci kullanmak da önemli. Fırçalar ve kullanma yöntemleri hakkında pratik önerileriniz var mı?

Makyaj fırçaları bir makyajın olmazsa olmazlarındandır. Her fırçanın makyajda ayrı bir işlevi var. Doğru makyajın ilk adımı uygun fırça seçimidir. Fırça seçiminde öncelikle tüylerin çok yumuşak olmamasına dikkat edilmelidir. Çok yumuşak olursa ürünleri gerektiği gibi cilde uygulayamayız. Orta sertlikte ve kaliteli, dökülmeyenleri seçmek gerekir. Bakımı da önemli: hem cilt hijyeni hem de fırçanın uzun süre kullanılabilirliği açısından haftada bir yıkanması gerekir. Eğer fırçalar temiz kullanılmazsa ciltte alerji yapabilir, sivilcelenme olabilir. Fırça, ılık su ve sabunla yıkanmalı ve kıl tarafı aşağıya gelecek şekilde kurutulmalı.

Yazın enerjisini cildinize yansıtın 

Vitrinler yaza hazır. Yılın moda kıyafetleri gibi makyaj trendleri de belli oldu. Sezon makyajını öğrenmek için 14 yıldır kozmetik sektöründe olan Loreal’in makyaj tasarımcısı Ali Rıza Özdemir’in kapısını çaldık. Ünlülerin makyözü Özdemir, trendleri açıkladı, bir de müjde verdi: Tek hareketle kolay uygulanan göz farları ve rujlar makyaj süresini kısaltacak. Üstelik tüm gün kalıcılığını koruyacak.  

Bu yıl makyajda hangi trendler ön plana çıkıyor? 

İlkbahar-yaz dendiğinde akla gelen canlı renkler bu sezon da kendini gösteriyor. Geçen sezonun devam eden güzellik trendlerinin yanı sıra 80 ve 90’lara geri dönüş de yaşanıyor. Hem doğallığın hem de abartının öne çıktığı bir sezon göreceğiz. 

Peki siz söz konusu makyaj olduğunda trendlerin olması ve uygulanmasını doğru buluyor musunuz?

Modanın değişkenleri kadar çok olmasa da makyajın da değişkenleri vardır. Makyaj trendi, birçok kritere göre değişiyor gibi görünse de aslında önemli olan şey her zaman yüz şeklinize göre makyaj yapmanızdır. Makyaj trendlerini uygularken abartıya kaçmak, makyaj trendini iyi uygulamak değildir. Önemli olan, makyajınızla zamanın gerisinde kalmamanız ve yüz hatta göz şeklinize en uygun makyajı yapmanız. Genel geçer kuralları doğrudan uygulamak yerine makyaj trendlerinden ilham alabilirsiniz. 

Yeni sezonun olmazsa olmaz ürünleri hangileri?

Renkli ilkbahar-yaz makyajı özellikle gözlerde ön plana çıkıyor. Canlı renklerden hoşlananlar için jel göz farını ve jel göz kalemini önerebilirim. Tek harekette kolay uygulama sağlayan bu ürünler, ultra yoğun ve gün boyu kalıcı. Bu yıl mat rujlar dudak makyajında vazgeçilmez olmaya devam ediyor: mat dudaklardan şaşmayın! Makyaj yaparken ruju, dudak rengine yakın tonlarda seçmek daha canlı bir görünüm kazandırır. Sezonun en moda rengi olan kahverengiyi de her ten rengine yakıştırıyorum. Dudaklarını biraz daha dolgun göstermeyi tercih edenlere rujla uyumlu dudak kalemiyle dudaklarını çerçevelemelerini ve ardından ruju uygulamalarını da öneririm. Ayrıca makyaj uygulamasını daha eğlenceli hale getirmek için de saten, ışıltılı ve mat bitişe sahip farklı dokular içeren allık paletlerinde yer alan pembenin tonlarını veya şeftaliyi denemelerini tavsiye ediyorum.

GÜZEL GÖRÜNECEĞİM DİYE HATA YAPMAYIN!

Makyaj sırasında yapılan en kritik hatalar hangileri?

Fondöten rengi seçimi yapılan en önemli hatalardan birisi. Fondöten seçerken cilde uygun tonların seçilmesi gerekiyor. Allığı yanak bölgesine sürmek, maskarayı alt kirpiklere yoğun şekilde uygulamak, ruj rengi seçiminde ince-kalın dudağa göre renk tonlarının doğru kullanılmaması iyi görünmek isterken ters bir görünüme sebep olan yanlış makyaj uygulamalarından…

Peki doğru uygulama nasıl olmalı?

Cildi makyaja hazırlamak, doğru bir makyajın temel adımıdır. Makyaj için dikkat edilmesi ve yapılması gereken ilk işlem cildin temizlenmesi ve bakımı. Sağlıklı bir cilt görünümüne sahip olmak, cildi düzenli bir şekilde temizleyerek ve besleyici bakım malzemeleri uygulayarak mümkün olur. Arınmış ve güzelleşmiş bir cilt için tavsiyem; cilde bakım yaparak temizleyen temizleme sütü, tonik, temizleme jeli veya temizleme mendillerinin kullanılması. Fondöten, kapatıcı gibi ten makyajı malzemelerinin tonlarının doğru seçilmeli. Doğru tonu bulmak için ürünü boynunuzda denemenizi öneririm. Tüm yüze pudra sürmek yüzdeki kusurları öne çıkarır.  Bunun yerine burun ve çene bölgesini dengelemek için pudra kullanılmalı. Allığı yanak bölgesi yerine elmacık kemiklerinin üstüne uygulamak daha doğru. Böylece daha genç görünürsünüz. Maskara ve far uygulamasına dikkat! Alt kirpiklere uygulanan fazla maskara kırışıklıkları vurgular. Farı göz kapağınızın tümüne değil sadece dış kısmına sürmelisiniz, aksi halde olduğunuzdan daha yaşlı görünürsünüz. Ruj tonu seçerken dikkat edilmesi gereken nokta ise; dudakların inceliği. Eğer dudaklarınız çok inceyse ve siz koyu tonlarda ruj kullanırsanız, bu durum dudaklarınızın daha da ince görünmesine neden olur.