20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Mutfaklarda robot aşçılar

Akıllı teknoloji mutfağı ele geçirdi. Anne yemeğini unutturacak robotlar, en hünerli kadınlara bile hodri meydan diyor. Ünlü şeflerin elinden çıkmış gibi yemek hazırlayıp servis eden robotlar tezgahı da temizliyor!

METİN KANLIKOYAK13 Ocak 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Mutfaklarda robot aşçılar

Bazılarımız mutfağa girince maharetlerini bir bir sergiler, kimileri ise bir yumurta bile kıramaz. Belki de yoğun günlük yaşantımızdan dolayı mutfakta pek zaman geçiremiyoruz. Yemek saatlerini öylece geçiştiriyoruz.

Peki size istediğiniz yemeği yapabilecek, hem sağlıklı hem de lezzetli menüler hazırlayabilecek, “Gerçek bir robot”tan bahsetsek? Sakın sıradan çırpıcı, doğrayıcı ile karıştırmayalım, karşınızda Moley Robotik Mutfak.

Girişimci Mark Oleynik ve ekibi tarafından geliştirilen Moley, gerçek bir robotik sistem. Yeteneklerinden önce, fiziksel görünümünden bahsedelim. Moley, birbirinden bağımsız hareket edebilen robotik iki kolu, iki eli, tezgahı, dolapları ve kumanda paneli ile tümleşik bir mutfak sistemi olarak tasarlanmış. Mutfak, dokunmatik ekranıyla veya uzaktan akıllı telefon aracılığı ile çalıştırılıyor. Kullanılmadığı zaman robotik kollar kendini geri çekiyor. 

Dünyanın ilk tam otomatik pişirme robotu olma özelliğine sahip Moley, yemek tariflerini öğrenebiliyor, pişiriyor ve kendini temizliyor. İnsanın hayal gücünü zorlayan Moley dünya standartlarında usta şeflerin tariflerini ve eylemlerini taklit edebilirken, kendi beslenme programızına göre menüler oluşturabiliyor. Kullanıcılar, iTunes tarzı bir tarif kütüphanesi ile iletişimde olarak kendi kreasyonlarını ücret karşılığı paylaşarak gelir de elde edebilecek.

Bu yıl tüketici sürümünün satışına başlanacak olan robotik mutfak, restoran endüstrisi, havayolları ve şef eğitimi okullarında kullanıcıların hayallerini süsleyecek.

Bakkala bağlanan buzdolabı 

Mutfakların olmazsa olmazı, buzdolaplarımız da çağa ayak uyduruyor. Teknoloji devi LG ve Samsung’un geliştirdiği yeni nesil buzdolapları, akıllı özellikleriyle çıtayı yükseltiyor.

LG Smart InstaView ThinQ serisi buzdolaplarındaki 2 megapiksellik süper geniş açılı kamera ile buzdolabının içine uzaktan erişip market alışverişlerinizi daha keyifli hale getirebilirsiniz. Buzdolabının LCD ekranına iki kere vurunca devreye giren şeffafllık özelliğiyle kapağı açmadan dolabın içini görebilirsiniz. Buzdolabı LG ThinQ AI ile derin öğrenme sayesinde kullanıcısının alışkanlıklarını ezberleyerek kendini eğitiyor. Samsung’un Family Hub 3.0 adı verilen buzdolabı üzerinden de evin ışıklarını açıp kapatma, sıcaklığı kontrol etme veya güvenlik kameralarını izleme gibi erişimleri sağlayabilirsiniz. Ayrıca buzdolabının yazılımsal özellikleri arasında da tarif saklama, yemek planlayıcısı, alışveriş listesi hazırlama ve HomeAdvisor ile Pinterest gibi sosyal medya uygulamaları bulunuyor.

Telefonunuzla yemek pişirin! 

Moley’in robotik mutfağı gerçekten üretilmiş olsa da kimileri için hala ütopik gelebilir. Geleneksel yöntemlerle kendi yemeğini kendi pişirmek isteyenler için de akıllı mutfak teknolojileri mevcut. Bunlardan biri June Oven Akıllı Fırın. Bu akıllı fırın, karbon fiber ısıtma sistemi ile üç kat daha hızlı ön ısıtmaya ve sıcaklığın fırın içinde tam eşit yayılımı ile kusursuz pişirmeye odaklı tasarlanmış. Hangi yemeği istiyorsanız, malzemeye göre uyarlanabilen ön ayarlar ile mükemmel seviyede bir pişirme deneyimi sizi bekliyor. Dahili kameraları sayesinde iOS uygulaması aracılığı ile fırına dilediğiniz yerden erişebilir, kontrol edebilir ve yiyeceklerin nasıl piştiğini izleyebilirsiniz.