20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Mutlu kadın mücevher seviyor

Mücevher tasarımcısı Pınar Söylemez’in geçmisinde mobilyacılık da var. O nedenle iki sektörün alıcısını da değerlendiriyor: Ev dekorasyonuna düşkün olanlar mutsuz, mücevher sevenler mutlu kadınlardan oluşuyor.

Büşra UĞRAŞ22 Ekim 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Mutlu kadın mücevher seviyor

Mücevher... Her kadının yüzünü güldürür, göz bebeği gibi sakınılır, sevilir. Değerini asla kaybetmez, ince işçilik ve tecrübe gerektirir. Akmerkez’de bulunan mücevher mağazası Ps. One’ın kurucusu ve kreatif direktörü Pınar Söylemez mücevheri anlattı biz dinledik.

Mücevher tasarımı serüveni nasıl başladı?

Uzun süre mobilya ve tasarım sektöründe çalıştım. Anne olunca iş hayatına ara verdim. Önce kendime takı yaptırmaya niyetlendim sonra bu işin eğitimini almak istedim. Böylece mücevher serüveni de başlamış oldu. Bu yolculuk beni PS. One’nın kuruluşuna kadar getirdi.

Takıda trendleri neler?

Pullu, parlak tasarımlar, çoklu kullanımlar, geometrik desenler, tasmalar, sert çizgiler, maskülen duruşu destekleyen tasarımlar ön planda.

Peki mücevher modayı takip eder mi?

İç içe oldukları bazı kısımlar elbette var ama bence etmez. Bazı trendler tasarımlara ilham verebilir. Ama mücevher daha zamansızdır, değerlidir, genel geçer yargılara bağlı kalarak değerlendirilemez.

Tasarımlarınızda hayvan figürlerine sıkça yer vermenizin nedeni nedir?

Tarihte mücevherde en çok kullanılan üç figür; yılan, örümcek ve akrep. Bu ürkütücü hayvanlar gücü ve tehlikeyi temsil ettikleri için kadınların bunları üzerlerinde taşımak istediklerini düşünüyorum. Kadın mağrur görünse de aslında çok güçlü bir varlık.

Mücevherde el yapımı hep daha değerlidir. Ama bir yandan da teknoloji hızla gelişiyor...

Bir sadekarın yerini asla teknoloji tutamaz. Ama sadekarın tecrübesini gelişen teknolojiyle birleştirmek tam da bizim yaptığımız şey. Biz yeni şeyler denemekten asla yılmıyoruz. Zaten işin heyecanı da orada.

Müşteriler en çok hangisini tercih ediyor? El yapımı mı teknolojik mi?

Müşteri tamamen gönlünün götürdüğüne gider. Biz de ona hiç müdahale etmeyiz. Kendine yakıştırdığı şeyi kullanması en doğrusu. Biz mutluluk satıyoruz. Mücevher de aracımız.

En çok hangi materyallerle çalışmayı seviyorsunuz?

Bütün koleksiyonlarımızda brown pırlantaya yer veriyoruz. Aslında normal pırlantadan hiçbir farkı yok ama doğadan farklı renkte çıkıyor. Beyaz kadar değil ama o da çok kıymetli bir taştır. Zaten bence günlük hayatımızda beyaz pırlanta yerine bunları kullanmak daha şık duruyor.

Mücevherde en çok kullanılan üç figür; yılan, örümcek ve akrep. Gücü ve tehlikeyi temsil eden bu hayvanlar kadınların ilgisini daha çok çekiyor.

‘Farklı ve cesurum’ diyene özel tasarım

Bu işi severek yapmanızın nedeni mutluluk satıyor olmak mı? Kadınlar buraya geldiklerinde yüzlerinde nasıl bir ifade oluyor?

Genelleme yapmak ne kadar doğru bilmiyorum ama eviyle uğraşan, mobilyalarını değiştirmek ve ev dekorasyonu için fazla zaman ayıran kadınlar genelde iç dünyasında mutsuz oluyor. Mücevhere düşkünlüğü olanlarsa iç huzuru olan insanlar.

Sizin tasarımlarınız hangi kadına hitap ediyor peki?

Farklı olmak isteyen, farklılığının farkında olan, cesur kadına. Herkese hitap eden ürünleri satmak istemiyoruz biz kadınların kendilerine ait bir şeyler bulabileceği tasarımlar sunmak istiyoruz.