25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Ormandan insanlara mesaj var dünya hepimizin

Yaklaşık 10 yıldır şehir şehir gezerek çocukları tiyatro ile tanıştıran Bosch Çocuk tiyatrosu ile Kars’taydık. La Fonten Orman Mahkemesinde adlı oyun, hem miniklere hem de ebeveynlere ormandaki hayvanlar aracılığı ile ulaşıyor. Kış gelmek bilmedi, suyumuz ve gıdamız azalıyor! Haydi, harekete geçme vakti geldi. Dünya hepimizin!

BÜŞRA UĞRAŞ11 Kasım 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Ormandan insanlara mesaj var dünya hepimizin

Geçtiğimiz hafta sonu gerçek mutluluğun ne olduğunu gözlerimizle gördük. Büyük şehirde yaşarken unuttuklarımızı bize hatırlatan eşsiz iki gün geçirdik. ‘Şehirli’nin gözünden de gönlünden de ırak kalan Kars’taydık. Çocuklar için. 2008 yılının Ocak ayından bu yana Türkiye’yi dolaşarak çocukları tiyatro ile tanıştıran Bosch Çevre Çocuk Tiyatrosu’na eşlik ettik. Firmanın girişimi ve Sadri Alışık Kültür Merkezi’nin oyuncuları ile hayata geçen proje bu güne kadar 155 bin çocuğun kalbine dokunmuş. Çocukların kahkahalar ve sevinç çığlıkları eşliğinde pür dikkat izledikleri Yalvaç Ural’ın kaleminden çıkan La Fonten Orman Mahkemesinde adlı oyunun 500’üncü sahnesini çocuklarla birlikte biz de kutladık. Neşeli, zeki, umut dolu, heyecanlı çocuklar bizleri pozitif enerjileriyle öylesine sardı ki! Onlara destek olmak için yollara düşmüşken bir anda asıl çocukların bizim yüzümüzü güldürdüğünü fark ettik. Bizim hiç olamadığımız kadar doğal ve saflardı…

AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR

Bu yıl 10’uncu yılını kutlayan Bosch Çevre Çocuk Tiyatrosu bunca zamandır sessiz sedasız yürüttü projesini. 500’üncü oyununu ise Türkiye’nin kültürel anlamda en çeşitli, en güzel şehirlerinden birinde kutladı. Marka doğayı merkezine alan böyle bir projeyi gerçekleştirme kararını 2005 yılında Türkiye’de yaşanan su sıkıntısından yola çıkarak almış. Doğal kaynakların doğru kullanımı konusunda çocukların ve gençlerin çevre bilinciyle büyümesi gerektiğini düşünüp harekete geçip yollara düşmüşler. Projenin fikir üreticilerinden Bosch Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Neylan Süer şöyle konuştu: “Bu anlamlı projede, doğal kaynakların doğru kullanımı ve dünyayı paylaştığımız diğer canlıların da yaşam haklarına saygılı olmamız gerekliliğinin genç nesillere aşılanmasını, farkındalıklarının arttırılmasını ve davranış modellerinde olumlu değişimler yaratılmasını hedefliyoruz. Türkiye’nin neredeyse her köşesinde La Fonten Orman Mahkemesinde oyunumuzu çocuklarla ücretsiz olarak buluşturuyoruz. Bunları yapmış olmak ve yola devam edebilmek bizi çok mutlu ediyor. Tiyatronun gücünden faydalanarak, ‘ağaç yaşken eğilir’ söylemiyle, sürdürülebilir bir dünya için, üç yaşın üzerindeki çocuklarımızın çevre farkındalığını artırmayı hedefliyoruz. Bu hedefle sürdürdüğümüz projemiz şimdiye kadar 62 il dolaştı. Bu anlamlı projemizi daha geliştirmek için çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdürüyoruz.”

La Fonten Orman Mahkemesinde adlı oyunun Kars’taki izleyicilerinin çoğunu ilk kez bir tiyatro oyunu izlemenin heyecanı sarmıştı. Hiç şüphesiz oyunun en dikkatli izleyicisiyse ileride tiyatrocu olmanın hayalini kuran Ahmet’ti. Ahmet oyun boyunca sahnenin önünden bir dakika bile ayrılmadı, bazı kısımları cep telefonu kamerasıyla kaydetti. Diğer tüm çocuklar gibi sevinç çığlıkları ve kahkahalar attı…

TURNE DEVAM EDİYOR

Markanın girişimi ile hayata geçen projenin çocuklara ulaşması konusunda en büyük destek ise Yeşilçam’ın unutulmaz ismi Sadri Alışık’ın torunu Sadri Alışık’tan geldi. 2010 yılından beri torun Alışık’ın direktörlüğünde Sadri Alışık Kültür Merkezi (SAKM) oyuncuları tarafından düzenleniyor turne. Çocuklara çevre bilinci, hayvan ve doğa sevgisi aşılamak hedefiyle hazırlanan, Türk Çocuk Edebiyatı’nın önemli yazarlarından Yalvaç Ural’ın kaleme aldığı La Fonten Orman Mahkemesinde adlı oyun, SAKM oyuncuları tarafından sahneleniyor. 2017-2018 sezonuna hız kesmeden devam eden Bosch Çevre Çocuk Tiyatrosu, ücretsiz olarak sahnelenen oyunlarını 2017 yılı sonuna kadar Iğdır, Van ve Bitlis’te sahneleyecek. 2018’de ise Siirt, Batman, Mardin, Diyarbakır, Gaziantep, Adıyaman, Tunceli ve Erzincan’daki minikler ve aileleriyle buluşacak.

ÇOK GEÇ OLMADAN HAREKETE GEÇELİM

La Fonten Orman Mahkemesinde oyununda, insanların çevreyi koruma konusundaki özensizlikleri ve bilinçsizlikleri nedeniyle gün geçtikçe bozulan doğal döngüye dikkat çekiliyor. Klasik La Fonten masallarının farklı bir bakışla yeniden uyarlaması olan oyunda ana fikir olarak, bugünden gerekli önlemler alınmadığı takdirde gelecekte dünyamızın ve dolayısıyla bugünün çocuklarının yaşayacakları olumsuzluklar gösteriliyor. Büyüklerin yaptığı hatalar yüzünden geri dönülmez bir noktaya gelmeden önce, bugünün çocukları uyarılıyor ve onlara her şeyin hala düzeltilebileceği umudu aşılanıyor.