19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Osmanlı’nın gölgesinde Sofya

Kuzeybatıdaki komşumuz Bulgaristan’ın başkenti Sofya, Avrupa’nın en eski yerleşim yerlerinden biri. II. Dünya Savaşı’nın ardından silbaştan kurulan şehir, doğası, müzeleri ve mimari yapısıyla ziyaretçilerinin başını döndürüyor.

22 Ekim 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Osmanlı’nın gölgesinde Sofya

Hafta sonu iki günlük yurtdışı kaçamağı mı yapmak istiyorsunuz? Rotamız komşumuz Bulgaristan’ın başkenti Sofya. Tarih boyunca çeşitli kabilelere ev sahipliği yapan, imparatorlukların egemenliği altında kalan şehir 14. yüzyılda Osmanlı hakimiyetine girdi.

 

Adının Serdi’den ‘Kutsal bilgelik’ anlamına gelen Sofya olarak değişmesi de yine bu zamanlara dayanıyor. Osmanlı-Rus savaşında Bulgaristan Rus ordusu tarafından Osmanlı topraklarından çıktı. II. Dünya Savaşı’nda Almanlar tarafından işgal edilen Sofya bir yıl boyunca bombalandı. Şehir 1944 yılında Sovyet Kızıl Ordu tarafından kurtarıldı ve silbaştan inşa edildi.

BU ŞEHİR UYUMUYOR

Karadeniz ve Ege ile  Adriyatik Denizi ve Orta Avrupa arasında bir geçiş noktası olan Sofya, Karadeniz sahilinde, Bulgaristan devletinin en önemli liman şehri. Şehrin sokaklarında Osmanlı’nın izlerini görmek hala mümkün. Osmanlı eserleri bazen karşınıza bir müze olarak çıkıyor bazen ise bir kilise. Tarih boyunca dilimizden de Bulgarcaya bir çok kelime geçmiş; şişman, çorap, çifte, şamar, bunlardan bazıları. Tarih kokan sokakları, renkli kültürü, ucuz ve bitmeyen eğlencesiyle komşu kapısı Sofya seyahatimiz başlıyor. Öncelikle belirtelim bu şehir 24 saat uyumuyor. Cafe’den restorana, geziden eğlenceye kadar fiyatlar çok ekonomik.

Şehrin sokaklarında Osmanlı’nın izlerini görmek hala mümkün.

NASIL GİDİLİR?

Türkiye ile Bulgaristan kolay ulaşım bağlantısı nedeniyle çok sayıda insanın seyahat ettiği bir koridor oluşturuyor. Özellikle Avrupa’da yaşayan gurbetçilerin karayolu yolculuğunda Kapıkule’den sonra geçmek zorunda olduğu ülkeye başkent Sofya ve Varna’dan doğrudan uçak seferleri yapılıyor.

NEREDE KALINIR?

Radisson, Ibis, Best Western, Sheraton gibi otel zincirleri olmakla birlikte yerel oteller, butik oteller ve hosteller de var. Üstelik fiyatlar da oldukça cazip.

NE YENİR?

Baniçka: Dikdörtgen şeklinde servis edilen bu böreğin içinde lor peyniri olur. Yufkası geleneksel yufkalardan biraz daha kalındır.

Poniçka: Küçük donutlar halinde hazırlanan hamurlar kızgın yağda pişirilir ve üzerlerine pudra şekeri dökülerek servis edilir. 

Kifla: Fransızların “Kruvasan” olarak hayatımıza soktuğu bu lezzetin daha hamurlusu gibi düşünebileceğimiz tatlısı. Bulgaristan göçmenlerinin ‘Kifla’sıdır. 

Lahana Aşı: Süt ile hazırlanan lahana yemeği damakta harika bir lezzet bırakır.

GÖRMEDEN DÖNMEYİN

- Aleksander Nevski Kilisesi - 1892-1912 yıllarında inşa edildi.

- Aleksander Nevski Crypt  tarihi ikonlar

- Çar Osvoboditel heykeli

- Ulusal Meclis  Narodno Sabranie Meydanı

- Ulusal Yabancı Sanat Galerisi uluslararası sanat galerisi

- Aya Sofya Kilisesi

-Borisova Gradina Park  kentin ana oksijen kaynağı

- Etnografya Müzesi Bulgaristan mimarisi

- Ulusal Sanat Galerisi - Bulgar sanat eserleri

- Sosyalist Sanatlar Müzesi