25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Ruhumuzu mum gibi aydınlatıyor

İki yakın arkadaş yaptıkları işlerin artık onları mutlu etmemesiyle bir yola çıkıyorlar. Deniz Yurtkuran ve Merve Tatari farklı, yeni ve lokal bir şeyler üretme heyecanıyla çıktıkları yolda mum dükkanı olan NYKS’yi kuruyor.İkili, “Doğa bize ne sunuyorsa biz de müşterilerimize en doğal haliyle sunmaya özen gösteriyoruz” diyor.

GİZEM TÜMBAY KOÇAK 25 Kasım 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Ruhumuzu mum gibi aydınlatıyor

Gerek dekoratif oluşları gerek aromatik kokuları nedeniyle hayatımızdan çıkarmadığımız mumları iki kafadar Deniz Yurtkuran ve Merve Tatari bir meslek haline getirmiş. Doğal zeytinyağı ve mevsimine göre türlü ağaç, çiçek ve meyve özlerinden üretilen esanslarla yapılan mumların en vazgeçilmez kokuları arasında lavanta, biberiye, limon otu, defne yaprağı, çam, tarçın, bergamot, sedir, portakal yer alıyor. Parafin, parfüm veya kimyasal boya içermeyen mumlara bakır, pirinç ve cam kaplarıyla Galata’daki NYKS dükkanından ulaşabilirsiniz.

- Nasıl çıktınız bu yolculuğa. İkinizi bir araya getiren şey ne oldu?

Merve Tatari: Uzun yıllardan beri dost olan iki ortağız. Deniz ile arkadaşlığımız üniversite yıllarına dayanıyor. O yıllarda ikimiz de yeni bir arayış içerisindeydik. Yaptığımız, çalıştığımız işlerin bizi mutlu etmemesiyle yola çıkarak; farklı, yeni ve lokal bir şeyler üretme heyecanıyla NYKS’i kurduk. Ben eski reklamcıyım; ortağım Deniz ise aile mesleği olan Adatepe Zeytinyağları’nda çalışıyordu. Deniz’in zeytinyağı tecrübesi ile yola çıkarak bugünkü NYKS ortaya çıktı. Bir seneye yakın araştırma ve denemeler yaptık. Mumların doğallığını, zeytinyağı ve uçucu yağlar kullanarak yaptık. Kapları tasarlarken olabildiğince sade ama şık olmaya çalıştık. 2014 Mayıs ayında da ilk dükkânımızı açtık.

KİMYASAL MADDE KOKLAMIYORSUNUZ

- Sizin mumlarınızı diğer mumlardan ayıran şey nedir? Hedef kitleniz kimler?

Deniz Yurtkuran: Mumlarımız tamamen doğal ve zeytinyağı bazlı olarak üretiliyor. Aynı zamanda kokularında sadece ülkemizde yetişen çiçek, bitki ve meyvelerin özenle çıkarılan uçucu yağlarını kullanıyoruz. Bu şekilde hem daha uzun süre yanan hem de tamamen doğal mumlar üretmiş oluyoruz. NYKS mumlarının hiçbiri parafin içermiyor;  bu da kimyasal hiçbir madde koklamadığınız anlamına geliyor. Yaptığımız tüm ürünlerin uzun soluklu ve sürdürülebilir olması, aynı zamanda doğal ve el yapımı oluşu bizim için vazgeçilmez bir unsur.

- Güzel bir görsel şölen ile sergiliyorsunuz. Bakır, cam, seramik kullanmanızın özel bir nedeni var mı? 

Merve Tatari: Mumlarımız kadar kaplarını da aynı doğallıkla üretmeye özen gösteriyoruz. Kaplarımızın tamamı el işçiliği ile üretiliyor. Başta bakır, pirinç ve nikel olmak üzere cam, seramik ve mermer de kullanıyoruz. Özetle; tasarımlarımız içeriğinden dekoruna her şeyiyle yüzde 100 doğal.  

- Dükkanın müdavimlerinin favori ürünü hangisi?

Deniz Yurtkuran: Hem yerli hem de yabancı turistlerden oldukça talep görüyoruz. Turistler geleneksel nazar boncuğu gibi hediyelikler yerine ülkelerine dönerken Türk ustalarının ellerinde şekillenen ve Türkiye’den çıkan kokuları götürüyorlar. 

- Her bitki ve çiçeğin kokusu mumda kullanılabilir mi?

Deniz Yurtkuran: Burada bizim bir prensibimiz var. Doğallıktan ödün vermiyoruz. Mumlarımız zeytinyağı bazlıdır, kokularında ise sadece ülkemizde yetişen çiçek, bitki ya da meyvelerin uçucu yağlarına yer veriyoruz. Bu kokuları oluştururken seçilen uçucu yağlar doğal yollarla çıkmıyorsa koleksiyon içerisinde yer almıyor. Örneğin; frambuaz doğal yollarla yağı çıkan bir meyve olmadığı için kimyasal maddelerle desteklenmesi gerekiyor. Bu yüzden bizde frambuaz kokulu bir muma rastlayamazsınız.  

- Müşterilerinizi mum yapmaya teşvik ediyor musunuz?    

Merve Tatari: ‘Candle Making Kit’lerimizi satışa sunduk. Doğal mum yapmak için gerekli tüm malzemeleri set halinde satıyoruz.  

KİŞİYE VE MEKANA ÖZEL TASARIM

- Özel istekler geliyor mu? 

Merve Tatari: Biz sadece bir mum butiği olmanın ötesinde aynı zamanda bir atölyeyiz. Bu da bizim az bilinen diğer yönümüz! Mumla ilgili tüm özel isteklere NKYS Atölye’de cevap verebiliyor ve kişi ya da markaların kurumsal ihtiyaçlarına yönelik üretimler yapabiliyoruz. Örneğin; düğün, nişan gibi özel günler için hazırladığımız özel siparişler de oluyor ya da tamamen farklı bir marka altında ürettiğimiz mumlar da. Kısacası atölyede, kendi ürünlerimizin yanı sıra, markanın kalite ve doğallığında kendi markalı mumlarınızı ya da hayalinizdeki bir mumu da sipariş edebiliyorsunuz.

TAVAN AYDINLATMALARI YERİNİ ARTIK MUMLAR ALIYOR

- Eskiden sadece elektrikler kesildiğinde aklımıza gelen mum, son dönemlerde ortama efekt katmak için kullanılmaya başladı. Bu akım nasıl başladı?

Merve Tatari: Doğru aydınlanmış bir mekan, dekorasyon tarzınız ve dekorasyon anlayışınız ne olursa olsun istenilen etkiyi vurgulamanıza yardımcı olur. Bu bilinçle artık sadece evlerde değil, tüm yaşam alanlarında mumların kullanıldığına şahit oluyoruz. Mesela, tavan aydınlatmaları yerine üzerinde çokça mumun yer aldığı Rustik avizeleri sık görüyoruz. Mekânların farklı ve doğru yerlerinde kullanılan alternatif aydınlatmalar yaşam alanlarınıza işlevsellik katarken; ışığı homojen dağıtıyor. Mumlar yaşam alanlarına işlevsellik ve sıcaklık da katıyor. Tercih edilen mum esansına göre de rahatlık, ferahlama gibi farklı duyguları hissetmenize de olanak sağlıyor.

DEFNE YAPRAĞI VE VANİLYA VAZGEÇİLMEZ KOKULARDAN

- NYKS’nin olmazsa olmaz kokusu hangisi?

Merve Tatari: Mevsimsel olarak öne çıkan esanslarımızın yanı sıra; her mevsim favoriler arasında olan ve olmazsa olmaz olarak adlandırabileceğimiz kokular;  limon otu, defne yaprağı ve vanilya diyebiliriz.

- Skalanızda neler var? Koku seçimi yaparken dikkat ettiğiniz durumlar nelerdir?

Kokuları oluştururken doğal uçucu yağlar kullandığımız için mevsimsel olarak farklılık gösteriyor. Örneğin; kış aylarında portakal öne çıkarken; baharda mandalina, yaz ayların ise bergamot kokusu ön planda oluyor. Lavanta kokusunu ise yine zeytinyağımızın geldiği yerden Adatepe Köyü’nde kendi yöntemlerimizle çıkartıyoruz. Tüm kokularımızı ve esansları oluştururken; kendi yöntemlerimizle ve özenle çıkarmayı dikkate alıyoruz. Biberiye, çam, tarçın, bergamot, sedir de diğer kokularımız arasında yer alıyor.