18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Sağlıklı yaşam için sağlıklı haberlere ihtiyacımız var

Medya ve internetteki bilgi kirliliğine savaş açan biyolog, bilim ve sağlık habercisi Esra Öz, “Sağlıklı yaşam için sağlıklı haberlere ve aldığı her bilgiyi sorgulayan bir düşünce tarzına ihtiyacımız var” diyor. Okuduğunuz haberi dedektif gibi inceleyin diyen yazar Dedektif Duru Gerçeğin Peşinde adını verdiği serisi ile çocuklara bilimsel düşünmeyi ve sorgulamayı öğretmek için yola çıktı.

BÜŞRA UĞRAŞ2 Haziran 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Sağlıklı yaşam için sağlıklı haberlere ihtiyacımız var

Bilim ve Sağlık Habercisi Esra Öz, sağlıklı beslenme ve medya okuryazarlığı bilinci oluşturabilmek için kolları sıvadı. Öz, sağlık haberleri konusunda internette ve medyada oluşan bilgi kirliliğinden kurtulmak için sorgulayan, eleştiren ve çözüm üreten bir karakter olan Dedeftik Duru’yu kurguladı ve Dedektif Duru Gerçeğin Peşinde adını verdiği serinin ilk kitabıyla çıktı karşımıza. Duru’nun her kitapta başka bir sorunun peşinden gideceğini müjdeleyen yazar, Sağlıklı Beslenmenin Gizemli İpuçları adlı serinin ilk kitabını ve sağlık haberciliğinin esaslarını anlattı. 

Dedektif Duru karakteri nasıl çıktı ortaya?

Dünya Sağlık Örgütü, 1975’ten bu yana çocuk ve gençler arasında obezitenin 10 kat arttığını duyurdu. 130 milyon kişinin incelendiği araştırma sonucunda dünya genelinde 124 milyon kız ve erkek çocuğunun fazla şişman olduğu ortaya çıktı. Obezite ve sağlıksız beslenme nedeniyle aşırı zayıf olan çocukların, sağlıklı ve dengeli beslenmesini hedefledim. Sağlıklı bir nesil için, sağlıklı beslenmenin temel ilkelerini öğrenmeliler. Beslenme konusunda tartışmalar bitmek bilmiyor. Ailelerin de bu konuda kafası karışık. Medyada oluşan bilgi kirliliği kitaplara da sıçrayınca, buna bir çözüm üretmemiz gerektiğini düşündüm. İşte bu noktada çocuk kitaplarının önemini fark ettim ve karakterler kurgulayarak uzmanları gerçek hayattan seçtim. Dedektif Duru, özgüven sahibi, hareketli, meraklı, öğrenmeyi seven, araştıran ve sevgi dolu bir kız çocuğu. Ailesinin ilgisi ve desteğinin de etkisiyle bilimsel ve eleştirel düşünce ile problemleri nasıl çözeceği konusunda fikir üretiyor. Olumsuz olaylar yaşadığında nedenini sorgulayarak, çözüm üretiyor. Bilimsel gerçekleri hayal gücümün ürünü olan bir çalışma ile hem ebeveynlere hem de çocuklara sunmak istedim. Ağaç yaşken eğilir. Çocuk yaşta edinilen bilimsel ve eleştirel düşünce biçimi sayesinde çocukların da büyüdüklerinde maruz kaldığımız bilgi kirliliğinden kendilerini korumayı öğrenebilmelerini umut ediyorum. Dedektif Duru, medya okuryazarlığı bilincini yaşadığı olumsuz olaylara karşı verdiği tepkilerle ve kitapta bulunan insan vücudu müzesi gibi farklı yerlerde gezerek, sağlıklı beslenmenin izini sürecek.

Doğru bilgi diye vurguluyoruz her fırsatta. Kitabın hazırlık sürecinde kimlerle temas kurdunuz?

Kitap uzmanlar eşliğinde hazırlandı. Sağlıklı beslenme ve medya okuryazarlığı bilinci oluşturabilmek için çıktık yola. Bu alanda yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini ele aldık. Medya okuryazarlığı ve sağlık okuryazarlığı konusunda yıllardır bilinç oluşturmaya çalışıyorum. Eğlenirken öğrenebilecekleri kurgu hazırladım. Kitap pek çok uzmanın önerileriyle şekillendi. Tüm uzmanlar kendi alanlarındaki bilgileri bu kitabı şekillendirebilmek için aktardı. Beslenme konusunda araştırmaları Nature gibi dünyaca ünlü bilimsel dergilerde yayımlanan, Harvard Üniversitesi’nden Dr. Semir Beyaz, çocuk sağlığı ve diyabet konusunda çalışmalarıyla bildiğimiz Yale Üniversitesi’nden Dr. Eda Cengiz, sağlıklı beslenmenin bir ekip işi olduğunu sürekli vurgulayan Diyetisyen Dr. Banu Salman, Klinik Psikolog Efsun Tatar ve Uzman Psikolog Handan Odaman Uşaklıgil her anlamda doğru ve çocuklara uygun bir eser çıkarmamız için emek verdi. Kitabın çizimlerini ise Burcu Yıldız hazırladı. 

Peki medya okuryazarlığı konusunda öğretmenler, ebeveynler ve çocuklar nasıl bir yol izlemeli? 

Bir sağlık haberini okurken kişinin şu soruların cevabını alabiliyor olması lazım: Medyada yer alan mesajı kim verdi? Mesajda benim için tehlikeli bir şey var mı? Ne gibi içeriklere yer verilmiş? Verilen bilgiler resmi sitelerde de teyit ediliyor mu? Özellikle internette bilgi kirliliği baş edilemez boyutlara ulaştı. Ne yazık ki medya kuruluşları da bazen bu tuzağın içine düşebiliyor. 

OKUDUĞUNUZ HER HABERİ DEDEKTİF GİBİ İNCELEYİN

Uzun zamandır da medyadaki ve internetteki sağlık haberlerinin etik kurallarını sorguluyorsunuz. Neler oluyor? Sizi en çok rahatsız eden nedir?

Sağlık haberlerini doğru okuyabilmek hayati önem taşıyor. Haberi okurken öncelikle sağlığın kişiye özel olduğu unutulmamalı. Medyada sürekli genel geçer reçeteler verilir. Oysa genel geçer reçete verecek kadar kanıta dayalı tıptan uzak olan bu haber kaynakları, halk sağlığını tehdit eden bir açıklama yaptıklarının da farkında değiller. Ne yazık ki bilime sırtını dönen ya da sağlık alanında eğitim almamış sözde uzmanlar, medya tarafından ilgiyle izleniyor. Maalesef günümüzde sağlık haberciliği reklam amaçlı kullanılmaya başladı. Televizyon programları tamamen para endeksli. Parayı ödeyen istediği gibi çıkıp konuşuyor! Sağlıkla ilgili hiçbir eğitimi olmayan kişiler, psikolojiden beslenmeye kadar geniş bir yelpazede açıklama yapabiliyorlar. Ayrıca haber başlıklarına da aldanmamak gerekiyor. ‘Her derde deva’ diye her yıl başka bir bitki, ürün tanıtılıyor. 

BİLİM İNSANLARI BİZDEN FARKLI DEĞİL

Çocuklara pek çok öneriniz var kitapta. İçinden birkaç tane okuyucularımız için alabilir miyiz?

Çocuklara sorunlarla karşılaştıklarında nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini öğretmeye çalışıyoruz. Onlara öncelikle zihin haritası oluşturmayı ve karşılaştıkları sorunları farklı şekillerde ele almayı da öğretiyoruz. Bir de hep bilim dünyası ulaşılmaz, uzak, zor gibi lanse edilir. Bunun böyle olmadığını göstermeye çalıştık çocuklara. Bilim insanları da bizim gibiler, farklı değiller ve bir gün çocuklarda büyüyecek ve bilim insanı olabilecek. Bu nedenle Duru ile sohbet eden bilim insanı onunla bağ kuruyor. Hatta ona oyuncak olarak da bir ‘bilim insanı oyuncağı’ hediye ediyor. Çocuklara, medyada manken, oyuncu, futbolcu ya da ünlü olmak için rol modeller sunuluyor. Oysa, düşünen, sorgulayan, araştıran ve üreten çocuklar yetiştirmeliyiz. Bu nedenle böyle bir oyuncakları olursa çocuklar kendilerini bilime daha yakın hissedebilirler diye düşündüm. Ayrıca bir de İnsan Vücudu Müze’si var kitapta. Temel sağlık bilgisine sahip olmak ve bilimsel bilgileri karışık ve anlaşılmaz olmaktan çıkartmak için kurguladım bunu da. Lunapark gibi bir müze hayal edin! Bu müzede yemek borusundan kayıp, mideyi trenle geçiyorsunuz. Bu süreçte de çocuklar bilgileri yaşayarak öğrenebiliyor.