25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Sağlıksız beslenme iş performansını düşürüyor!

Son yıllarda bilinçli ve sağlıklı beslenme üzerine artan bir ilgi var. Hemen herkes sağlıklı yaşamak, fit görünmek ve daha az sağlık sorunu ile uğraşmak istiyor. Kilo alımı; günün çok uzun saatlerini masa başında, yoğun iş temposu ile hareketsiz geçirenlerin ortak sorunlarının başında geliyor.

3 Mart 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Sağlıksız beslenme iş performansını düşürüyor!

İş yaşamında uzun çalışma saatleri, toplantılar, katılım gerektiren davetler, seyahatler, atlanan öğünler, düzensiz saatlerde ayaküstü ya da masa başında işe ara vermeksizin yenen yemekler… Kutlamaları içeren sosyal yaşam, masa başı çalışmanın getirdiği hareketsizlik, stres altında olmaya bağlı tatlı krizleri, kan şekerinin düşmesi ile kaybedilen iştah kontrolü ve sağlıksız atıştırmalıklar düzensiz beslenme alışkanlıklarını tetikliyor ve beraberinde birçok sağlık probleminin nedeni oluyor.

Bununla kalmıyor; sağlıksız, yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu iş performansı da olumsuz etkileniyor. Yetersiz ve dengesiz beslenenlerde kan şekerinin düşmesine paralel olarak halsizlik, dikkat azlığı, yorgunluk hissi ortaya çıkıyor bu durum hem iş verimini hem de sağlık sorunlarının artmasına neden oluyor. Haliyle iş stresi de fazlaysa bu durum kilo artışına da zemin hazırlıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Kazanç, ofis yaşamında hatalı beslenmenin sağlığı olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor. Kazanç, hem kilo almaya yol açan hem de iş verimini azaltan bu durumu önlemek için çalışma koşullarına uygun,sürdürülebilir ve uygulanabilir beslenme programları benimsenmesi gerektiğini söylüyor.  “İş temposu ne kadar yoğun olursa olsun kahvaltı, öğle yemeği ve ikindi için kişi kendine vakit ayırmalı.” diyen Kazanç, “Su içmek çok önemli, uzun çalışma saatleri arasında su tüketimini de ihmal etmemeli. 

Uzun süreli açlıkta vücudun karbonhidrat ihtiyacı artar ve fark etmeden kişi kendini poğaça, tatlı, fast food tarzı yiyecekler yerken bulabilir. Ayrıca stresli olmak kişiyi enerjisiz bırakabilir ve sürekli atıştırma ihtiyacı duymasına sebep olabilir. Bunun için ana ve ara öğünlerde pratik doyuracak ve atıştırma ihtiyacını ortadan kaldıracak yiyecekleri seçmek gerekir” şeklinde konuşuyor.

KAFEİNSİZ KAHVE TÜKETİN

Çay ve kahve masa başı çalışanların vazgeçemedikleri içecekler arasındadır. İçerdiği kafeinden dolayı kahvenin uyarıcı etkisi olur, kısa süreli rahatlık sağladığı için insanlar güne kahve ile başlamak eğilimindedir. İlerleyen saatlerde bu rahatlık yerini gerginliğe bırakır. Kafeinsiz kahve tüketmeye çalışın ve günde iki fincandan fazla içmeyin. Onun yerine kafeini biraz daha az olan yeşil çay veya bitki çayı tercih edebilirsiniz. Çok fazla tüketilen çay ve kahve, vücuttaki vitamin ve minerallerin emilimini azaltır. Özellikle de kadınlar için önemli olan demir eksikliği problemine yol açar. Ayrıca şekersiz tüketemiyorsanız bilmelisiniz ki çay ve kahveye atılan her şeker gereksiz kalorilerin de kaynağıdır.