19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Seramik tutkusu Çin’e götürdü

Mesleğini yarıda bırakarak tutkunu haline geldiği seramikte akademik kariyer yapan Doç. Dr. Funda Altın’ın 6 eseri Çin’de Modern Seramik Sanatları Müzesi’nin koleksiyonuna alındı.

22 Eylül 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Seramik tutkusu Çin’e götürdü

Ege Üniversitesi Alman Filolojisi Bölümünü 1996’da bitirip özel sektörde çalışan Doç. Dr. Funda Altın, annesinin gittiği atölyeden eve çamur getirerek heykeller, kaplar yapmaya başlaması üzerine seramiğe ilgi duymaya başladı. İşinden istifa eden Altın, bir seramik atölyesinde başladığı kariyeri için ikinci lisans eğitimi olan Dokuz Eylül Üniversitesi Seramik ve Cam Bölümü‘nde okudu. İki yıl yüksek lisans eğitiminin ardından akademik kariyerine Ordu Üniversitesi‘nde (ODÜ) başlayan, bu süre içerisinde doktora çalışmasını tamamlayan ve 2,5 yıl da Malezya’da bir devlet üniversitesinde görev alan Altın, halen ODÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü Başkanlığını yürütüyor.      

Seramik sanatına yönelik birçok ülkede etkinliklere katılan ve çalışmalar yapan Altın, porselen ve seramikte yüzeyi renklendiren sırlardan biri olan ve özellikle Osmanlı döneminde kullanılmasıyla bilinen seladon üzerine çalışmalar yapmak için konuk sanatçı olarak Çin’e davet edildi.      

Seramik alanında önemli bir merkez olan ve farklı ülkelerde alanında uzman sanatçıların katıldığı Shangyu Seladon Merkezi’ne giden Altın, 18 Haziran-20 Temmuz tarihleri arasını kapsayan programda farklı eserlerin yanı sıra porselen uydu anteni üzerine çalışmalar gerçekleştirdi.      

Altın’ın burada ürettiği 6 eser, Shangyu Müzesi bünyesindeki Modern Seramik Sanatları Müzesi’nin koleksiyonuna alındı.      

Doç. Dr. Funda Altın, seramiğin anavatanı Çin’de çalışmanın farklı bir deneyim olduğunu söyledi. Altın, “Bir ay seramik için çok kısa bir zaman. Malzemenin şekillendirme, kuruma, pişme ve bir sırlanma süreci vardır. Orada, izleyicinin merakını çekecek porselenden çanak, yani uydu antenleri yaptım.” dedi.