24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Şimdi detoks zamanı

Sonbaharın son günlerine girdik. Çoğumuz grip ve soğuk algınlığına yakalandı. Mide sindirim sorunları, kilo alımı, eklem ve başağrısı gerginlik başladı. Kışa tüm bu sorunları geride bırakıp sağlıklı başlangıç yapmak için detoksa başlıyoruz.

Murat Topoğlu22 Ekim 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Şimdi detoks zamanı

Havalar soğuyor. Güneşin az az etkisini hissettiğimiz bugünlerde şikâyetler aynı: ‘Her zaman yorgunum, fazla kilolarım var, sürekli başım ve eklemlerim ağrıyor ama doktorlar bir şey bulamıyor, soğuk algınlığı veya  nezleye yakalanıyorum, kabızlık ve sindirim problemlerim var, tansiyonum yüksek, adet öncesi inanılmaz gerginlik hissediyorum, her şey bana alerji yapıyor’ diyorsanız; kahve ve sigara kullanıyor, fazlaca fast food ya da yağda kızarmış yiyeceklerle besleniyorsanız detoksifikasyona ihtiyacınız var demektir.

Detoks nedir?

Alınan bu toksinlerin dokularımıza zarar vermeden atılmasına detoksifikasyon, kısaca detoks denir. Vücudumuz da bu zararlı maddeleri yaşam tarzımıza bağlı oluşturabilir. Vücudumuzda iki farklı detoks sistemi vardır. Birincisi antioksidasyon sistemi, ikincisi ise karaciğerin detoksifikasyon görevidir.

Antioksidasyon:

Enerji sağlamakta temel madde oksijendir. Tüm hücrelerin buna ihtiyacı var, örneğin beyin hücreleri en fazla üç dakikalık bir oksijensizliğe tahammül edebilir. Kötü haber radyasyon, kirlilik, virüsler, ilaçlar ve sigara gibi etmenlerle zehirli bir bileşik olan oksijen radikallerine dönüşür (serbest radikaller) ve bunlarda dokulardaki hücrelere kolaylıkla bağlanır. Bu bağlanma elektron alışverişi ile olur ve domino etkisi dediğimiz diğer bağlanmaları da tetikler. Basit bir benzetmeyle ısırılmış bir elma nasıl açık havada çürüyorsa hücrelerde öyle yıpranır ve yaşlanır. İyi haber ise bu hasarları önleyecek bir sistemimiz var.

Karaciğer detoksifikasyonu:

Detoksifikasyonun diğer önemli aşaması ise karaciğerde olur. Karaciğerde bulunan birçok enzim değişik yollarla vücuda giren toksik maddelerin atılımını sağlar. Bazıları bağırsakla atılırken bazıları da suda eriyen hale getirilir; böylece böbrekten atılması sağlanır.

Detok’un üç temel şartı var. Bu toksik maddeleri olabildiğince almamak, vücuttan uzaklaştırmak ve karaciğerin yükünü azaltmak.

NASIL BAŞLANIR?

Yıllardır edindiğimiz yeme ve davranış alışkanlıklarını bir anda değiştirmek hiç kolay değil. Detoks tarzı yaşama geçmek ancak zaman içinde ve aşamalarla olabilir. Örneğin sigara ve alkol kullanıyorsak bunları bırakmak zaman ve sabır gerektirir. Aynı anda sert detoks rejimleri ne de başlamak tamamen isteğimizi kırabilir.  Bunun için ani değişikliklerden ziyade önce hafif bir detoks diyeti ile başlamak daha sonra egzersiz, sonra sigara bırakmak vs gibi hafif programlarla başlayıp daha sonra orta ve ağır programlara geçmek en doğrusudur. Bunun için birkaç öneri:

- Egzersiz: Ağır egzersizler vücutta serbest radikal dediğimiz toksinlerin artmasına sebep olduğu halde hafta boyu toplam 2 saat altında yapılan egzersizler toksinlerin atılımında çok yararlıdır. Yani günde 15 dakika hafif nefesiniz kesilecek ve terleyecek kadar spor yapın hepsi bu.

-Masaj: Lenf dolaşımını hızlandırarak toksinlerden kurtulmada çok yararlıdır. Bunun için yumuşak fırçayla yapacağınız kuru deri masajı çok yararlıdır.

-Akupunktur: Diyeti uymakta güçlük çekiyorsanız ya da açlıkla ilgili yan etkileri(halsizlik, sinirlilik baş ağrısı, baş dönmesi, mide ağrısı vb.) hissediyorsanız, sigara bağımlılığınız varsa ve stresli bir yapınız varsa tüm bu sorunları çözmekte çok etkin ve yararlı bir yöntemdir.

- Sauna: Eğer kalp, böbrek hastalığınız yoksa ve hamile değilseniz kullanacağınız harika bir detoksifikasyon yöntemi. Terlediğinizde ağır metallerde dâhil bütün toksinlerinizi atar.

- Deniz tuzları: Toksinleri atıcı diğer bir yöntemdir. Küvetinize bir miktar atın ve yarım saat dinlenin. Sonra duş alın.

- Yoga: Kan akımını düzenleyen, organlardaki toksinleri salan ve ruh zindeliğinizi sağlayarak vücut uyumunuzu düzenleyen ve stresini önleyen özellikleriyle detoks programınıza güç katacaktır.

- Detoks takviye gıda ekleri: Önceden de belirttiğimiz oksijenlenmeyle oluşan serbest radikalleri bağlayıp vücuttan uzaklaşmasını sağlayan maddelerdir.