16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Tabletle büyüyen nesil nostaljik radyoyu ne bilsin?

Radyo ve gramofonun 1895 yılından bugüne kadar geçirdiği değişimleri gözler önüne serecek olan nostalji tadındaki Radyo ve Gramofon Müzesi gelecek ay Malatya’da açılıyor.

29 Eylül 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Tabletle büyüyen nesil nostaljik radyoyu ne bilsin?

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin yaptırdığı müze gelişen teknoloji ve küreselleşen dünya ekseninde çocuk ve gençlere sanat, kültür alanda nostaljik ve eğitici bilgiler sunmayı hedefliyor. Radyo ve Gramofon Müzesi için yaklaşık bir yılda toplanan 700 radyo ve gramofonun ilk olarak bakımları yapıldı. Büyük çoğunluğu çalışır duruma getirilen ürünlerden en dikkat çeken ise 1895 yılında üretilen gramofon oldu. 

RADYO VE GRAMAFONLU ANILAR TAZELENİYOR

Büyük bir ilgi gören Fotoğraf Makinesi Müzesi’nden sonra açılacak olan Radyo ve Gramofon Müzesi de Malatya’nın kültürel yapısına, dokusuna farklı bir anlam kazandıracak.

Müze ile ilgili açıklamalarda bulunan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, müzedeki en eski ürünün 1895 yılına en yenisinin ise 2018’e ait olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Vatandaşlar yaklaşık 150 yıllık süreci içeren bir akışı görecekler. Buralar sadece Malatya için değil yakın bölgelerimiz için de önemli bir merkez. Bir sonraki aşamada da Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgemiz için de bir cazibe merkezi olacak.” 

Müzenin nostaljik bir havası olduğunu dile getiren Polat, müzenin öğrenciler ve gençlerde büyük bir merak uyandıracağına inandığını belirtirken orta ve ileri yaşlarda olanları ise geçmişe götüreceğini söylüyor. Gençliğinde radyonun kendisi için vazgeçilmezler arasında yer aldığını ve yabancı radyoların dil çalışmalarına katkı sunduğunu belirten Polat, “Buradaki radyo ve gramofonlarla bir anlamda tarihi yaşamış oluyorsunuz. Müzemizi kesinlikle bütün Malatyalı kardeşlerimizin görmesi gerekir. İlkokul, ortaokul ve liseli gençlerin gelip burada bu süreci görmeleri lazım.” şeklinde konuşuyor.