16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

'Türkiye daha iyi işler yapabilir'

Publishers Weekly Yayın Yönetmeni Edward Nawotka “Türkçe çok fazla popüler değil. Üzerinde çok fazla çalışma yapılmamış bir dil. Dünyada popüler olmuş çok az yazarınız var. Bana kalırsa Türkiye kendi hikayesini anlatarak daha iyi işler yapabilir.” diyor.

ALİ DEMİRTAŞ6 Nisan 2019 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
'Türkiye daha iyi işler yapabilir'

Geçtiğimiz haftalarda dördüncüsü düzenlenen Uluslararası İstanbul Yayımcılık Profesyonel Buluşmaları kapsamında İstanbul’a gelen Publishers Weekly Yayın Yönetmeni Edward Nawotka ve Frankfurt Kitap Fuarı Başkan Yardımcısı Claudia Kaiser ile dünyadaki kitap okuma trendleri ve Türk Edebiyatı’nın dünyadaki yerini konuştuk. Edward Nawotka dünyada kitap okuma eğiliminin her geçen gün azaldığını dile getirirken, Claudia Kaiser ise, “Eskiden kitap okumak için yeteri kadar vaktimiz vardı. Ama şimdi hayatımızda olan alternatiflerle zamanımız daraldı.” diyor.  

“Şu anda insanlar çevresindeki alternatiflerde bir kitaptan daha fazlasına erişebiliyor. Dolayısıyla dünyada kitaplara eğilim oranı her geçen gün azalıyor. Özellikle daha genç olan kesim internet eğiliminde. Ama burada da Edebiyat yapılıyor diyebiliriz. Gençler arasındaki Instagram şiirciliği buna örnek olarak verilebilir. Ama önemli olan kitabın kendisi, internet değil.” şeklinde konuşan Edward Nawotka Türk yayıncılığı konusunda ise şunları söylüyor: “Dil olarak Türkçe çok popüler değil. Üzerinde çok fazla çalışma yapılmamış. Dünyada popüler olmuş çok az yazarınız var. Bana kalırsa Türkiye kendi hikayesini anlatarak daha iyi işler yapabilir.” Nawotka’ya göre dünyadaki kitap okuma trendini internet ve yayıncılar belirliyor. Yapılan araştırmalara göre dünyada insanlar günde beş bin kelime okuyormuş. “Dünyada geçen yıl en çok okunan kitaplar politik kitaplardı. Bu noktada politikanın kitap okuma eğilimini büyük oranda etkilediğini söyleyebiliriz.” diyen Nawotka, e-kitaplarla ilgili ise şunları söylüyor: “E-kitaplar dünyada eskisi kadar popüler değil. Gelişimi durmuş durumda.” Merak ettiğim bir diğer konu ise nitelikli yazarlar popüler kültüre ayak uydurmak zorunda mı kalıyor? İşin uzmanı bu sorumu şöyle yanıtlıyor: “Eğer bir yazar zorunda olduğu bir konuda yazıyorsa zaten o iyi bir yazar değildir. Dolayısıyla popüler kültürün iyi yazarları etkilediğini sanmıyorum. Ayrıca zaten popüler kültürü oluşturanlar da yine iyi yazarlardır.” 

CLAUDIA KAİSER: TEDA ÖNEMLİ BİR ADIM

“Eskiden kitap okumak için yeteri kadar vaktimiz vardı. Fakat hayatımıza giren Whatsapp, Netflix ve Spotify gibi şeylerle kitap okuma eğilimi düşmüş durumda. Zamanımız azalırken alternatifler daha fazla artıyor. Batı’da kitap okuma eğilimi düşük olmasına rağmen Asya’da böyle değil daha yüksek. Kendi ülkemden örnek verecek olursam şu an Almanya’da romanlar, yemek ve romantizm içerikli kitaplar oldukça popüler. Okuma eğiliminin yüzde ellisi eğitim kitaplarından oluşuyor. Ne yazık ki Türk edebiyatına dünyada yeteri kadar ilgi yok. Ama TEDA (Türk Edebiyatının Dışa Açılımı) çok önemli bir girişim. Bu sayede edebiyatınız gelişim gösterecektir. E-kitaplar şu an kitap sektörü için tehdit oluşturmuyor. Ayrıca okur için dijital kitaplar henüz ideal bir durumda değil ama sesli kitaplar dikkat çekmeye başladı.”