19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

‘Umutsuzluğu bile sulayıp yeşertmeli’

Nil, yeri geldi henüz evlenmemiş olanları arkasına alıp tek taşını kendi aldı; yeri geldi 18 yaşındaki gençlere tercüman oldu; ‘Ben daha 18’im’ dedi. Bütün kızları toplayıp, ‘Seviyorum, sevmiyorum’ diyerek kafa karışıklığını da meşru kıldı. Bazen de ‘Ben aptal mıyım?’ diye isyan etti. ‘Çocuk da yaparım, kariyer de’ dedi; yaptı. Amacı hep iyi bir şeyler anlatmak, oldu. Kitap yazar gibi şarkı söylemeyi tercih etti. Belki de başkalarının adına konuştu. Bizce iyi ki de konuştu.

ALİ DEMİRTAŞ29 Eylül 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
‘Umutsuzluğu bile sulayıp yeşertmeli’

“Sarmaşığım tırmanmadı

Sırlarım hiç saklanmadı

Bir kibrit çaktım yanmadı

Kutuda başka kalmadı

İlaçlar verdim yutmadı

Fallar baktırdım tutmadı

İyi ki olmadı”

Başarılı şarkıcı Nil Karaibrahimgil son şarkısında sarmaşığı tırmanmadı diye üzülenlere, sırları saklanmadı diye ağlayanlara ve çaktığı kibriti yanmadığı için isyan edenlere sesleniyor. ‘Ne çektiniz be!’ demek yerine ‘İyi ki’ diyor Nil; iyi ki olmadı. Nil’in son şarkısı ‘İyi ki’ de dâhil olmak üzere şarkılarının çoğu genel olarak ‘dezavantajlı’ ve toplum tarafından ‘öteki’ olarak atfedilen bireyler başta olmak üzere tüm insanlar için adeta birer manifesto barındırıyor. Ya da bir motivasyon. Hayata ve iç dünyamıza dair… Ama kendisiyle son şarkısı ve dinleyicileri için terapi niteliği taşıyan şarkılarını da konuştuğumuz Nil, bu konuda mütevazı davranıyor ve şöyle diyor: “Genel olarak şarkılarımı bir manifestosu olamayacak kadar dağınık buluyorum aslında. Ama ötekilere ve dezavantajlılara derman olabilen şarkılar yazdıysam daha ne isterim.” Gitarı eline aldığında yeni bir şeyler söyleyebilmek için dua ettiğini belirten şarkıcı, annelik sürecini ise bir insan büyütmek olarak değerlendirdi. 

MOTİVASYONUM EN GÜZEL ŞARKIYI YAZABİLMEK

Şarkılarınızdaki genel motivasyonunuzu nasıl yorumlarsınız?

Hepsi farklı. Gitarı her kucağıma alışımda bir nevi dua ediyorum yeni bir şey söyleyebilmek için. Bazen oluyor bazen olmuyor. Çöp, beğenmediğim şarkıların gürültüleriyle dolu. Motivasyonum hep duyduğum en güzel şarkiyi yazabilmektir herhâlde. 

‘İyi ki’nin çıkış noktası ne oldu?

İyi ki, umutsuzluğunu da sulamayı ve onu bile yeşertmeyi becerebilmiş insanların şarkısı olsun istedim. Kimi sarmaşığı tırmanmadı diye üzülür, kimi sırrı saklanmadı diye. Hepimizin üzüntüleri var ama bazen olmayana da iyi ki olmadı desek fena olmaz.

Sanırım dans, son şarkınızda da ilan ettiğiniz gibi bundan sonraki çalışmalarınızda da olacak.

Dans etmeyi çok seviyorum. Annemin deyimiyle, içine arı kaçmış gibi dans ediyorum. Dansı bundan sonra müziğimin hep parçası yapmak istiyorum hem videolarımda hem de sahnede. Ama klipteki gibi beklenmedik şekillerde. Bir de bir DJ ile çalışmak isterim onu araştırıyorum. Ne güzel dans müziği yaparız. Herkesin dansa ihtiyacı var bu ara.

BİR İNSANI BÜYÜTMEYİ ÖĞRENİYORUM

Bu aralar Nil’in dünyasında neler var?

Yeni şarkılarım var. Onları kiminle yapsam bunu düşünüyorum... İki tane çocuk kitabı fikrim var, yazsam da bitse. Bir sahne hayalim var. Ekim’de Açıkhava konseri olsa da yapsam. Bir de coverlamak istediğim bir şarkı var. Bir de ofisimizi taşıyoruz. Ona heyecanlıyım. Hayatı kutluyorum genelde ben. İyisiyle kötüsüyle. Bir de anne olmayı, bir insanı büyütmeyi öğreniyorum. Daha doğrusu kendimi büyütmeyi… En çok da çocuğumun olmasını istediğim insan olabilmeyi.

Kimileri için terapi niteliği taşıyan pozitif enerjinizin beslenme kaynağı nedir?

İçimde bir düğme var. Basınca görüntü değişir. Baktığım karanlık şeye vuran ışığı görürüm. Karanlıkta fazla oturamıyorum. Çocukken de böyleydim ben. Kaynak kamera açısını değiştirebilmek diyelim. Her şeye bakmanın bir sürü yolu var. Hayat başımıza gelenlerden çok kendimize anlattıklarımız bence.

Anneliğiniz ile müziğinizi birleştiren çalışmalar da gördük.

Annelik hayatın tamamını değiştiriyor. Seni de. Bunun şarkılara yansımaması mümkün değildi. ‘Kanatlarım Var Ruhumda’yı yazdığımda sekiz aylık hamileydim. Bir insanın misafirliği her şeye etki ediyor. İçimde uyuyan bir sürü duygu uyandı. Kalbim de büyüdü. Kendimin dışına da basabildiğimi gördüm.