19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Yaşar Kemal’den çok şey öğrendim

Ahmet Güneştekin’in ‘Mitolojinin Poetikası’ adlı sergisi Beyoğlu Belediyesi tarafından sanatseverlerle buluştu. İdol olarak Yaşar Kemal’i gördüğünü söyleyen ressam, “Yaşar Kemal benim için romansız bir ülkenin ilk romancısıdır” dedi.

GİZEM TÜMBAY KOÇAK15 Ekim 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Yaşar Kemal’den çok şey öğrendim

Türk çağdaş sanatının en önemli isimleri arasında yer alan ve 2.5 milyon dolarlık tablolarıyla son dönemde adından sıkça söz edilen Güneştekin, yeni sergisi ‘Mitolojinin Poetikası’ ile Anadolu, Yunan ve Mezopotamya mitolojilerini yeniden yorumladı. İdol olarak Yaşar Kemal’i gördüğünü söyleyen ressam, “Yaşama ve insana dair çok şey öğrendim Yaşar Kemal’den, benim için romansız bir ülkenin ilk romancısıdır” diyor.

Güneş yol göstericim

Çocukken büyüklerinden dinlediği mitolojik hikayeler, belleğine kazınanlar, resim malzemeleriyle ilk tanışmasının Ahmet Güneştekin olmasında önemli bir rolü olduğunu söyleyen ressam, ilk yaptığı resmin doğada kocaman bir güneş resmi olduğunu söylüyor. Şimdiler bütün tablolarında yer alan güneşin özel bir anlamı olup, olmadığını sorduğumuzda da şu yanıtı veriyor. “Güneş, Yezidilik ve Zerdüşt inancında, kötülüğü temsil eden karanlığın karşısındaki güç olarak tanımlanıyor. Işığıyla kötülüğü yok ettiği için kutsal kabul ediliyor. Özellikle Kuran’da güneşin kutsallığından, onun yaradanın görünen ışığı olduğundan söz eden ayetler var. Ben de yeryüzünde yaradanın varlığını güneşle anlıyorum, eserlerim için bir yol gösterici olduğunu düşünüyorum.”

Ressam idol olarak gördüğü Yaşar Kemal ile ilgili ise şu sözleri kaydediyor: Yaşama ve insana dair çok şey öğrendim Yaşar Kemal, benim için romansız bir ülkenin ilk romancısıdır. Onun kurduğu dil öylesine zengin, canlı ve hareketlidir ki, okurken sizi iliklerinize kadar etkiler. Onun yeniden ürettiği bu dilin, düşünme ve üretme biçimim üzerinde çok büyük etkisi olduğunu biliyorum.

‘Mitolojinin Poetikası’nda sergilenen eserler Anadolu, Yunan ve Mezopotamya mitolojilerini yeniden yorumlayarak ürettiğim işlerden oluşuyor. Mitolojinin kültür ile ilişkisine bakıyor. Konstantiniyye Serisi’nden son dönem işlerim sergileniyor sergide.”

“Ben de yeryüzünde yaradanın varlığını güneşle anlıyorum. Güneşin eserlerimde yol gösterici olduğunu düşünüyorum.”

Sanat olmazsa olmazımız

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan yeni sezon için şu sözleri söyledi: Beyoğlu elbette ki kültür sanatın merkezi, kültür hayatı, sanat hayatı, sanatçı bizim olmazsa olmazlarımızdır. Bizim bu ülkede markalaşma, katma değeri kendimize ait değerler üretiyor olmamız lazım. Eğer o değerleri üretmezsek o zaman dünyadaki varlığımızı geleceğe taşıyamayacağız.”