19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Ramazan'da oruç saatleri nelerdir, 2017 imsakiye iftar-sahur vakitleri

İslam alemi için 27.05.2017 cumartesi günü Ramazan başlayacak. 2017 Diyanet takvimine göre bu yıl kaç saat oruçlu kalacağız?. Oruç tutulacak olan en uzun gün ve en kısa gün hangi günler? Ramazan'da bu yıl kaç saat oruç tutulacak? İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere illerin iftar saatleri ile sahur vakitleri dikkate alındığında bu yıl oruç tutma süresinin bayağı uzak görülüyor.2017 Ramazan ayı yaklaştıkça merak edilen sorular da cevaplanmayı bekliyor.

3 Haziran 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Ramazan'da oruç saatleri nelerdir, 2017  imsakiye iftar-sahur vakitleri

İslam alemi için 27.05.2017 cumartesi günü Ramazan başlayacak. 2017 Diyanet takvimine göre bu yıl kaç saat oruçlu kalacağız?. Oruç tutulacak olan en uzun gün ve en kısa gün hangi günler? Ramazan'da bu yıl kaç saat oruç tutulacak? İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere illerin iftar saatleri ile sahur vakitleri dikkate alındığında bu yıl oruç tutma süresinin bayağı uzak görülüyor.2017 Ramazan ayı yaklaştıkça merak edilen sorular da cevaplanmayı bekliyor.

Bu yıl kaç saat oruç tutacağız? Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi, oruç tutulan gündüz süresinin de uzun olması demek oluyor. İstanbul, Ankara, İzmir,Adana, Trabzon, Mersin, Diyarbakır, Van, Edirne kaç saat oruç tutacak? İstanbul 2017 İmsakiye 'sine göre ilk sahur vakti saat 03.37'de girecek, İstanbul ilk iftarını da saat 20.33'de yapacak. İstanbul halkı 17 saati aşkın süre oruçlu olacak. En kısa oruç Ramazan’ın ilk günü tutulacak ve iftar her gün biraz daha ileri gidecek. Haziran ayı yılın en uzun gündüzünü (21 Haziran 2017) içinde barındıran bir ay olduğu için 2017 yılı da en uzun oruçlu olacağımız zamanlardan biri.

 

İL İL İMSAK VE İFTAR SAATLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

İmsakiye 2017 Ankara takvimine göre ise başkentliler ilk sahura saat 03.27'de kalkmış olacak, iftar vakti ise 27 Mayıs cumartasi günü saat 20.15'te olacak. İmsakiye 2017 İzmir takvimine göre ilk sahur vakti 04.00'da, ilk iftar ise 27 Mayıs akşamı saat 20.33'te olacak. İzmirliler bu sene 17 saat oruçlu kalacak. 

Bursa İmsakiye 2017 takvimine bakıldığında ise ilk sahur vakti saat 03.42'de girirken ilk iftarı da Bursa halkı saat 20.31'de açacak. Balıkesir İmsakiye 2017 listesine göre ilk sahur vakti 03.50'de ilk iftar saati de 20.34'de olacak.

Antalya 2017 İmsakiye 'sine göre ilk sahur vakti saat 03.54'de girecek, Antalya ilk iftarını da saat 20.15'de yapacak. Kayseri 2017 İmsakiye 'sine göre ilk sahur vakti saat 03.25'de girecek, Kayseri ilk iftarını da saat 20.01 de yapacak. Diyarbakır 2017 İmsakiyesine göre ilk sahur vakti saat 03.11'de girecek, Diyarbakır ilk iftarını da saat 19.40'da yapacak. Mersin 2017 İmsakiye 'sine göre ilk sahur vakti saat 03.54'de girecek, Mersin ilk iftarını da saat 19.59'da yapacak.

2017 yılı ramazan ayında ilk orucu doğu illeri açacak çünkü o illerde iftar vakti erken girecek. ama ern erken sahuru da yine doğu illeri yapacak.Erzurum 2017 İmsakiyesine göre ilk sahur vakti saat 02.55'de girecek, Erzurum ilk iftarını da saat 19.41'de yapacak. Van 2017 İmsakiye 'sine göre ilk sahur vakti saat 02.55'de girecek, Van ilk iftarını da saat 19.29'da yapacak.

2017 yılında iftar vaktinin en geç olduğu iller batı illeri olacak. Orucu en geç Kırklareli, Edirne, İzmir, Tekirdağ, Çanakkale gibi iller açacak. Kırklareli 2017 İmsakiye 'sine göre ilk sahur vakti saat 03.39'de girecek, Kırklareli ilk iftarını da saat 20.43'de yapacak. Tekirdağ 2017 İmsakiye'sine göre ilk sahur vakti saat 03.43'de girecek, Tekirdağ ilk iftarını da saat 20.39'da yapacak.

ORUÇ, NEDEN TUTULMALI?

Müslümanlar için kutsal olan Ramazan ayında oruç tutmak sadece aç kalmaktan ibaret bir ibadet mi?Orucun faydalarının ne olduğunu merak ettiniz mi?

Orucun birçok maddi ve manevi faydaları vardır. Bunlardan bazıları şöyledir:

İnsan nefsinin aşırı isteklerine ve ihtiraslarına engel olur. Oruç tutanlar daha sabırlı ve metin olurlar.

Peygamberimiz: "Oruç sabrın yarısıdır." buyurmuştur ve aynı zamanda: „Sabır imanın yarısıdır." hadis-i şerifleriyle orucun, imanın dörtte biri olduğu sabit olmuştur.

Senenin diğer aylarında devamlı çalışan ve yorulan mide oruç aracılığıyla dinlenme imkanı bulur. Oruç, toplumun ahlâki hayatını değiştirir, iyiye ve güzele götürür.

Zenginler, oruç sayesinde fakir ve yoksulların durumunu daha iyi anlar. Böylece bireyler arasında yardımlaşma, acıma, şefkat ve merhamet duyguları gelişir.

Ilâhi bir emir olduğu için ramazanda kendisine helâl olan şeyleri yapmayan kimse haramlara hiç yaklaşmaz. Bunlardan başka orucun bir çok dini yararları vardır:

Hz. Ebu Hüreyre (radiyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Ademoğlunun her ameli katlanır. (Zira Cenab-i Hakk'in bu husustaki sünneti şudur:) Hayır ameller en az on misliyle yazılır, bu yediyüz misline kadar çikar. Allah Teâla Hazretleri (bir hadis-i kudside) şöyle buyurmuştur: "Oruç bu kaideden hariçtir. Çünkü o sırf benim içindir, ben de onu (dilediğim gibi) mükâfaatlandıracağım. Kulum benim için şehvetini, yiyeceğini terketti." "Oruçlu için iki sevinç vardır: Biri, orucu açtığı zamanki sevincidir; diğeri de Rabbine kavustuğu zamanki sevincidir. Oruçlunun ağzından çıkan koku (halüf), Allah indinde misk kokusundan daha hoştur.''

3104 - Hz. Ayşe ve Hz. Hafsa (radiyallahu anhümâ) buyurdular ki: "Sadece şafaktan önce niyet edenlerin orucu muteberdir.'' "Bir kimse ramazanın faziletine inanarak ve mükafatini Allah'dan ummarak oruç tutarsa gecmiş günahları affolunur."

İSLAM'DA RAMAZAN VE RAMAZAN BAYRAMI

Kur'an'ın ilk ayetlerinin vahyedildiği Kadir Gecesi bu ayın içindedir. Hangi gün olduğu bilinmemekle birlikte Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilir. Kadir gecesi ile ilgili Kur’anın 97.süresi olan Kadir Suresinin ilk üç ayeti şöyledir:“ Şüphesiz, biz O'nu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. ”

Bakara Suresi'ne göre Kur'an'ın İslam peygamberi Muhammed'e gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde "oruç" tutmak müslümanlara emredilmiştir. İlgili ayet şöyledir: “ O Ramazan ayı ki irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur'an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz! (Bakara 185) ”

Bu ay boyunca gündoğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır. Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır.

PEYGAMBERİMİZİN OKUDUĞU ÖZEL DUA

Peygamber Efendimiz, üç aylara eriştiğinde diğer günlere nazaran ibadetlerini daha da artırıyor ve sık sık şu duayı okuyordu: “Allahümme bârik lena fî recebe ve şa’bân ve belliğna ramazan (Allah’ımRecep veŞaban ayını bize bereketli kıl ve biziRamazan ayına ulaştır).”

Kandiller geçidi olarak adlandırılan, Regâib, Miraç, Berat ve Kadir gecelerinin de içindebulunduğu3 aylar, kendimizi denetleme ve değerlendirmenin, taat, ibadet ve şükürlerimizi artırmanın, bir kere daha geçmişimizin muhasebesini yapıp geleceğe hazırlıklı olmanın bir vesilesidir. Regâib gecesi, müminlerin mağfiret mevsimi3 aylara rağbet etmeleri ve onun taşıdığı manalardan, değerlerden istifade etmeleri gerektiğine dair mesaj yüklü bir gecedir.

Sahabe efendilerimiz peygamber efendimizin3 aylardaki ibadetini, orucunu şöyle anlatıyor:Said İbnu Cübeyr (ra)’eReceb ayındaki oruçtan sordum. Bana şu cevabı verdi: İbnu Abbas (ra)’ı dinledim, şöyle demişti: “Resulullah (sav)Recep ayında bazı yıllarda öyle oruç tutardı ki biz, “(Galiba) hiç yemeyecek (ayın her gününde tutacak)” derdik. (Bazı yıllarda da öyle) yerdi ki biz, (Galiba) hiç tutmayacak” derdik.”

RAMAZAN AYI NEDİR?

Ramazan ayı, Kur'an-ı Kerim'in indiği aydır. Kur'an'da bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen "Kadir Gecesi" yine bu ay içinde kutlanır. Ayrıca İslam'ın temel ibadetlerinden olan oruç da bu ayda tutulur. Bu nedenle Ramazan ayı, Müslümanlar için en kutsal aydır ve ona "On Bir Ayın Sultanı" denilmiştir.

RAMAZAN AYINDA YASİN OKUYUN

Dinimizde ibadet yapılmasında niyetlerin büyük önemi vardır. En büyük ibadetlerden biride Kur'an-ı Kerim okumaktır. Bunun için bir müslüman, ibadetlerin sevaplarının kat kat olduğu Ramazan ayında, hergün ayı ayrı niyet ile birer Yasin Suresi okumasında bir çok faziletler vardır. Bu niyetlerle okunan Yasin-i Şerifi okuyan kimsenin feyzinin artmasına vesile olması ve Allah'tan istenen duaların kabul edilmesi ümid edilir. 30. günde Yasin-i Şerif'i okuduktan sonra: " Ya Rabbi! Okuduğum Yasin-i Şeriflerin sevabını senin yüce katına emanet ediyorum, senden başka ma'budun(ibadete layık hiç bir ilah) yoktur. Sen kemaliyle bilen ve kemaliyle işitensin." diyerek dua ve niyazda bulunulur.

İSLAM'DA RAMAZAN

Kur'an'ın ilk ayetlerinin vahyedildiği Kadir Gecesi bu ayın içindedir. Hangi gün olduğu bilinmemekle birlikte Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilir. Kadir gecesi ile ilgili Kur'anın 97.süresi olan Kadir Suresinin ilk üç ayeti şöyledir:" Şüphesiz, biz O'nu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. "

Bakara Suresi'ne göre Kur'an'ın İslam peygamberi Muhammed'e gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde "oruç" tutmak müslümanlara emredilmiştir. İlgili ayet şöyledir:" O Ramazan ayı ki irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur'an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz! (Bakara 185) "

Bu ay boyunca gündoğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır. Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır. Ramazan Ayının önemi Ramazan ayı bereket ve rahmet, hataların silindiği ve duaların kabul olduğu aydır. Ramazan ayı mü'min kulun din ve dünya işlerinin düzeltilmesine yardımcıdır. Ramazan ayı duaların çokça kabul edildiği bir aydır. Ayların en faziletlisi olan Ramazan Ayında İslam'ın temel ibadetlerinden olan oruç tutulur. Ayrıca Kur'an-ı Kerim'in bu ayda indirilmeye başlanmıştır ve Kur'an'da bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen "kadir gecesi" bu ay içindedir. Oruç kalbimizi kötü duygu ve düşüncelerden temizler, başkalarına fenalık yapmaktan korur. Oruç tutmak insanlara sabırlı olmayı öğretir. Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Ramazan ayı size bir bereket ayı olarak gelmiştir. Oruç, toplumun ahlaki hayatını değiştirir, iyiye ve güzele götürür. “Ramazan ayı girdiği zaman, cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kilitlenir. Şeytanlar zincire vurulur."

Ramazân-ı şerîfin ilk akşamı Şa'ban'ın son gününü Ramazan'ın ilk gününe bağlayan gece) akşamla yatsı arasında 2 rek'at teşekkür namazı kılınır. "Yâ Rabbî, Ramazân-ı şerîf ile müşerref kıldığın için“ denilir ve namaza durulur. Fâtiha-i şerîfeden sonra birinci rek'atte 1 „İnnâ a'taynâkel-kevser...“, ikinci rek'atte 1 İhlâs-ı şerîf okunur. Namazdan sonra; 70 İstiğfâr-ı şerîf, 70 Salevât-ı şerîfe (Salât-ı Münciye okumak efdaldir) okunup dua yapılır. 

-Birinci 10 gün içinde mümkünse Tesbih Namazı kılınır ve Hatm-i Enbiyâ yapılır.

-İkinci 10 gün içinde mümkünse yine Tesbih Namazı kılınır ve Hatm-i Enbiyâ yapılır.

-Üçüncü 10 gün içinde tevbe-istiğfar, Hatm-i Enbiyâ ve 7 salât-ü selâm'dan sonra mümkünse Hatm-i İstiğfâr yapılıp, yani 1001 defa: "Estağfirullâhe'l-azıym. Ve etûbü ileyk" denilip, bittikten sonra 7 ilâ 70 salat-ü selâm okunur ve duâ yapılır.

İftara Yakın Edilecek Dua

Allâhümme yâ vâsial-mağfiratiğfirlî"

İftar Esnâsında Edilecek Dua

Ramazanda sadaka-i fıtır veremeyen müslümanlar, Arefe günü 2 rek'at namaz kılarak, Allâh'a ilticâ ederler. Zamm-ı sûre olarak ne istenirse o okunur.