20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

''Bir yılda 14 bin DEAŞ militanı öldürüldü''

Irak Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, Peşmerge Güçleri’nin operasyonları ve koalisyon güçlerinin düzenlediği hava saldırılarında son bir yılda 14 binin üzerinde Deaş militanının öldürüldüğünü söyledi.

ŞEYHMUS ÇAKAN5 Temmuz 2015 Pazar 07:00 - Güncelleme:
''Bir yılda 14 bin DEAŞ militanı öldürüldü''

Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, “Deaş’e karşı mücadelede şehit olan Peşmerge sayısı bin 212’ye yükseldi. Yaralılarımız da 7 bine yaklaştı. Buna karşılık koalisyon güçlerinin bize verdiği bilgilere göre, Peşmerge Güçleri’nin operasyonlarında ve hava saldırılarında 14 binden fazla Deaş militanı öldürüldü” dedi.  Kürdistan Bölgesi topraklarının yüzde 95’ini Deaş’ten kurtardıklarını aktaran Kadir, “Deaş’i topraklarımızdan uzaklaştırdık ancak tehlike hala devam ediyor. Peşmerge Güçleri, Deaş saldırılarını başarılı bir şekilde püskürtüyor. Özellikle Musul’un Şengal bölgesindeki çatışmalar aralıksız devam ediyor” diye konuştu. 


Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, geçen yıl Deaş saldırıları başladığında savunma hattı oluşturduklarını, örgütü püskürttükten sonra taarruza geçtiklerini dile getirdi. Deaş’in elinde Kürd bölgelerinin yüzde 5’lik kısmının kaldığını anlatan Kadir, “Bu topraklar Musul-Erbil-Duhok arasındaki bölgelerdedir. Söz konusu yerlerin kurtarılması Musul operasyonuna bağlı olarak gecikiyor. Çünkü Musul kurtarılmadan buraların savunulması çok zor olur” ifadelerini kullandı. 

MUSUL OPERASYONU

Peşmerge Bakanı, Musul operasyonu hazırlıklarına ilişkin ise şöyle konuştu: 

“Irak hükümeti, koalisyon güçleri ve Kürdistan Bölgesi arasında ortak bir hazırlık komitesi oluşturuldu. Komite, sağlıklı bir plan hazırlayabilmek için araştırmalarını sürdürüyor. Şartların iyi değerlendirilmesi ve esaslı bir planın hazırlanması gerekiyor. Operasyonun başarılı olabilmesi için durum değerlendirmesinin çok iyi yapılması lazım.”  Kadir, Peşmerge’nin Musul operasyonuna katılacağını ancak bunun “nasıl ve ne şekilde” olacağına ilişkin henüz karar verilmediği bilgisini paylaştı. Deaş’le ile mücadelede koalisyon ülkeleriyle çok iyi iletişimleri olduğunu dile getiren Kadir, “Koalisyon güçlerinin hava saldırıları çok etkili. Peşmergenin kara operasyonlarını tamamlıyor. Şu ana kadar hiçbir yanlış olmadı. Peşmerge Güçleri’nin bulunduğu yerlere ya da sivillere bomba atılmadı” dedi. 

Mustafa Seyid Kadir, Peşmerge’ye silah ve patlayıcı yardımı yapıldığını ancak bunun istenilen düzeyde olmadığını belirterek, daha fazla ağır silah ve mühimmat talebinde bulunduklarını kaydetti.