25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Diyarbakır'da bayram var

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesine ilişkin sevindirici karar bu akşam verildi: Tarihi mirasımız Surlar ve Hevsel Bahçeleri, Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınarak dünya mirası olarak tescillendi. Karar, oylamanın yapıldığı salonda alkışlarla karşılandı.

ŞEYHMUS ÇAKAN5 Temmuz 2015 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Diyarbakır'da bayram var

Kentin simgesi olan, üzerindeki yazıtlar, kitabeler ve kabartma figürlerle bir açık hava müzesini andıran 5 bin 700 metre uzunluğunda 12 metre yüksekliğindeki tarihi surlar ile özgün işlevini binlerce yıldır koruyan 700 hektarlık alanı kapsayan Hevsel Bahçeleri,  “Dünya Mirası” olarak tescillendi.

Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı dosyasının karara bağlandığı UNESCO 39. Dünya Miras Komitesi Toplantısı, UNESCO'nun dönem sözcüsü olan Almanya'nın Bonn kentinde 28 Haziran’da başladı.

8 Temmuz’a kadar sürecek toplantının bugün öğleden sonra yapılan oturumunda Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri ele alındı. ICOMOS’un (Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi) Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’ne ilişkin hazırladığı 8 dakikalık slayt gösterisiyle başlayan oturumda, 26 ülkenin büyükelçisi, Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri'nin "Dünya Kültür Mirası" olarak tescillenmesiyle ilgili görüşlerini açıkladı. Tüm elçilerin tek tek söz alarak olumlu görüş belirttiği toplantıda, Diyarbakır Surları hakkında görüş bildiren Sırbistan üyesi, sözlerini “Yaşasın Diyarbakır” diyerek tamamladı. Yapılan oylama sonucu Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri, “Dünya Kültür Mirası Listesi”ne kabul edildi.

Karar, toplantının yapıldığı salonda ayakta alkışlanırken, ülkelerin üyeleri, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlarımız Gültan Kışanak ile Fırat Anlı’yı tebrik etti. Kararın ardından açıklama yapan Kışanak ve Anlı, UNESCO yetkililerine, adaylık sürecinde emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

28 Haziran’da başlamıştı

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girip girmeyeceğine dair nihai kararın verildiği UNESCO 39. Dünya Miras Komitesi Toplantısı, 28 Haziran’dan bu yana Almanya'nın Bonn kentinde devam ediyordu. Toplantıya 3 Temmuz’dan itibaren Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı da katılarak çeşitli görüşmelerde bulunuyordu.

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy:

"Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçelerinin UNESCO Dünya Kültür mirası Listesine alınmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Son 3 Yıldır Kültür ve Turizm Bakanlığımızın himayelerinde Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, ilgili kamu kurumları ve yereldeki Sivil toplum örgütleriyle yürütülen hummalı ve titiz çalışmalar sonunda böyle bir haber almak bizi çok mutlu etti. Bu kararın Diyarbakırımıza çok yönlü getirileri olacağını düşünüyorum. Başta sahip olduğumuz Eşsiz tarihi kültürel mirasın dünya çapında tanınması olmak üzere, şehrimize gelecek yerli ve yabancı turist sayılarını daha da yukarılara çıkarmasına yönelik önemli getirileri olacaktır diye düşünüyorum. Diyarbakır Surları dünyanın en eski yapılarından birisi. Hevsel Bahçeleri de Dicle’nin kıyısında kurulan verimli, bereketli toprakların üzerinde yer alan önemli bir kültür mirasımız.

Adaylık süreci boyunca konuyu yakından takip eden Sn Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Mehdi Eker, Kalkınma Bakanımız Sayın Cevdet Yılmaz , Kültür ve Turizm Bakanımız Sn Ömer Çelik olmak üzere emeği geçen herkese bir kez daha şükranlarımı sunarım" dedi.