16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Gültan Kışanak: Ayağınızı denk alın

Eylem Planı’nı oluşturmak ve geçen bir yılı değerlendirmek amacıyla bir araya gelen Amed Madde Bağımlılığıyla Mücadele Platformu’nun toplantısında konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, gençlerin zehirlemesine ve toplumun geleceğinin karartılmasına izin vermeyeceklerini belirterek, “Biz platform olarak her yerdeyiz, her yerde varız ve bunu durduracağız. Ayağınızı denk alın.” dedi.

ŞEYHMUS ÇAKAN2 Temmuz 2015 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Gültan Kışanak: Ayağınızı denk alın

Amed Madde Bağımlılığıyla Mücadele Platformu, kuruluşunun birinci yılını değerlendirmek ve yeni eylem planını oluşturmak amacıyla Sümerpark Resepsiyon Salonu’nda basın toplantısı düzenledi.  Toplantıya, DiyarbakırBüyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Yenişehir, Kocaköy, Lice ve Silvan Belediyesi  Eş Başkanları, Amed Madde Bağımlılığıyla Mücadele Platformu bileşenleri ve Barış Anneleri katıldı.

Amed Madde Bağımlılığıyla Mücadele Platformu adına konuşan Mustafa Arıkanoğlu, bir yıl içinde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Arıkanoğlu, Diyarbakır’da madde bağımlılığının sanıldığından çok yüksek oranlarda olmadığını söyledi. Madde bağımlılığının yüksek olmamasına karşı Diyarbakır’da bir problem olduğuna dikkat çeken Arıkanoğlu, bağımlılık sorununun ortadan kaldırılması için tüm bileşenlerin ortak hareket etmesinin gerektiğini vurguladı. Arıkanoğlu, “Bizim için asıl olan kenti korumaktır. Bu noktada koruyucu önleyici faaliyetleri hayata geçirmektir. Kenti korurken aynı zamanda maddenin, toplum içinde yaygınlaşmasının önüne geçebilmektir.”  dedi.

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ise, platform için bir yıl önce yola çıktıklarında ve ilk çağrıyı yaptıklarında herkesin ilgi göstermesini beklediklerini; ama bu kadar katılımın olacağını tahmin etmediklerini vurguladı. Başarılı bir yıl geçirdiklerini kaydeden Kışanak, şu değerlendirmelerde bulundu: “Başarılı bir yıldı. Öngördüğümüz çalışmaların çok büyük bir kısmını gerçekleştirdik. Kentimizde bu konu da bir farkındalık ve duyarlılık oluşturmak, belediye personelinin eğitimi, eğitim kurumlarında eğitim faaliyetlerinin yürütülmesi, profesyonel hizmet sunabilecek bir merkezin kurulması, uzman personeli istihdam edilmesi gibi çalışmaları gerçekleştirdik. Bütün bu çalışmalara ışık tutacak saha çalışmasıdır. Şimdiye kadar Türkiye’de yapılmış en kapsamlı saha çalışmasını yaptık. 10 bini aşkın kişiyle görüşülerek sorunun boyutları ve hangi yönde mücadele geliştirebilirsek başarılı olabiliriz sorusuna yanıt olabilecek veriler ortaya çıkarıldı. Bu verilerin ışığında çalışmalarımızı yaptık.”

Kışanak: Yapamayacaksınız, yaptırmayacağız

Kışanak, bir yıllık çalışma sayesinde özellikle gençleri ve çocukları hedef alan madde tacirlerinin kısmen de olsa gerilediğini söyledi. Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Artık kapı önünde, sokaklarda, parklarda, mahallelerde eskisi kadar rahat hareket edemiyorlar. Bu çalışmanın önemli boyutlarından birisi de budur. Hepimizin burada çok yüksek bir sesle şunu söylemesi gerekiyor: Biz bu kentin her yerindeyiz. Tüm mahallelerde, tüm sokaklarda, tüm parklarda, tüm okul önlerinde, bütün kamelyalarda, bütün mekanlarda madde bağımlılığıyla mücadele platformu vardır. Ayağınızı denk alın. Bu kentin iradesine karşı kimse, kimlerle, nasıl işbirliği yapıyorlar, bizi ilgilendirmiyor; ama bunu sürdüremezler. Gençlerimizi zehirleyemezler, toplumun geleceğini karartamazlar, biz buna izin vermeyeceğiz. Biz platform olarak her yerdeyiz, her yerde varız ve bunu durduracağız. Çünkü geçen yıl yaptığımız saha çalışmasında dış etkenler çok fazla olduğunu gördük. Maddeye ulaşımın kolay olması en önemli etkenlerden biridir. Bunun bilinçli olarak yaygınlaştırılması ve sürekli kolay bulunur bir halde olması, ne yazık ki en fazla çocukların ve gençlerin böyle bir eğilim içerisine girmesine neden oluyor. O yüzden biz şunu söylüyoruz: Bu kadar kolay değil. Siz bu şehirde yapamayacaksınız, yaptırmayacağız.”

Ailelere seslenildi

Ailelere de seslenen Kışanak, bu tür sorunların çözümünün bağırmak, kızmak veya cezalandırmak olmadığını ifade etti. Kışanak, şöyle konuştu: “Bu sonuç alıcı bir yöntem değil. Biz Hevra Destek ve Danışma Merkezi açtık. Bütün ailelerimizi, bütün halkımızı, bu sorunla karşılaşan herkesi, birlikte bu sorunu çözmeye davet ediyoruz.” Yerel yönetimler olarak kapasitelerini genişleterek çalışmalarını sürdüreceklerini ifade eden Kışanak, söz konusu konuda ilçe belediyelerinin üzerlerine düşen görevi yapmasını istedi.

Amed Madde Bağımlılığıyla Mücadele Platformu, konuşmaların ardından bir yıllık çalışmalarını bir sunumla anlattı ve yeni bir eylem planı oluşturmak için bileşen temsilcileri ile toplantı yaptı.