20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Mezopotamya'da dokunan ilk kumaş yeniden hayat buluyor

“Anadolu’ya Dokun’an Bezler” konulu projede geleneksel dokumacılık üzerine araştırma yapmak ve 21-23 Mart 2016 tarihinde yapılması planlanan “7. Uluslararası tekstil konferansı”nda şal-şapik kumaşının sergilenmesi ve tanıtılmasını sağlamak amacıyla Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Atalayer ve Araştırma Görevlisi Meral Akkaya, Siirt’te bir dizi çalışma yaptı.

ŞEYHMUS ÇAKAN8 Temmuz 2015 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Mezopotamya'da dokunan ilk kumaş yeniden hayat buluyor

Geleneksel kültürü yeni kuşaklara aktarma görevinin yanında el sanatlarının, bir milletin kültürel kişiliğinin en önemli canlı ve anlamlı belgeleri olduğunu ifade eden Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz;’Şal-Şapik kumaşının Mezopotamya’da dokunan ilk kumaşlardan biri olduğunu, ilimizin kültürünü yansıtan ve yaşatılması gerekliliğine vurgu yaparak, gelecek nesillere aktarılması şart olan bu kumaşın üretimi için Valilik olarak her türlü desteğin sağlayacağını’ bildirdi.

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Atalayer, Anadolu yaşamı üzerine yapılan arkeolojik veya toplumsal araştırmalarda dokumacılığın büyük bir önem taşıdığını belirterek,”Proje kapsamında Anadolu’daki zengin dokuma örnekleri için bilimsel bir veri tabanı oluşturularak, yaşayan örnekler, tekstil tasarımcılar tarafından güncel ve yeni tasarımlarla zenginleştirilmesi sağlanarak, desteklenecektir.”dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü rehberliğinde Eruh ilçesinde faal olarak çalışmalarına devam eden Şal-Şepik dokuma kumaş atölyesini Eruh Kaymakamı Murtaza Dayanç ile birlikte ziyaret eden Prof. Dr. Günay Atalayer, çalışmalar hakkında usta öğreticiler ve kursiyerlerden bilgiler aldı.

Eskiden vatandaşların evinde kurduğu tezgâhlarda beceri ve ustalıklarını kullanarak dokudukları bu kumaşlar, yazın serin, kışın sıcak tuttuğu ve dayanıklı olduğu için halkın günlük kıyafeti iken, giderek daha az üretilmesi yüzünden sadece düğünlerde, bayramlarda ve özel günlerde giyinilir olmuş. Bu sanatı bilen ustaların sayısı çok aza düştüğünden, üretim durmuş ve ilgi gören bu kumaşımız kaybolmaya yüz tutmuştu.

Eruh’ta Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü bünyesinde Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında kurulan atölye ile bu sanat tekrar canlandırılmaya başlandı