18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Telabyad'dan 23 bin kişi geldi

Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin karşısında bulunan ve Deaş’ten alınan Suriye’nin Telabayd kasabasından gelenlerin sayısı 23 bini geçti. Afad yetkililerinden alınan bilgiye göre Türkiye’de bulunan Suriyelerin sayısı 1.8 milyona ulaştı.

ŞEYHMUS ÇAKAN18 Haziran 2015 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Telabyad'dan 23 bin kişi geldi

Telabyad’ta Deaş ve PYD arasındaki çatışmaların oluşturduğu güvenlik riski ve koalisyon güçlerinin bombalamaları nedeniyle bölge halkının Türkiye sınırına gelmesiyle oluşan yeni göç dalgasında gelenlerin sayısı resmi rakamlara göre 23 bini geçti. Afad ve Kızılay yardımları ile her türlü insanı amaçlı destek sunulan Suriyelilerin geri dönmesi durumunda da her türlü desteğin verileceği belirtildi.
  
Afad yetkililerinin verdiği bilgiye göre, “İnsani kriz ve acil insani müdahale gerektiren durumlarda Suriyeliler sınırımızdan içeri alınmaktadır. Fakat, içeri alımlar, çatışmaların seyrine ve insani kriz durumuna göre değerlendirilmektedir. Birinci derece risk taşımayan hâllerde Suriye sınırımızdan geçişlerin geçici ve lokal olarak kısıtlanabildiği, kamuoyunun malumudur. Kriz durumu değerlendirmesi, kültürel çeşitliliğin muhafazası, yoğun bir göçün kontrollü yönetimi çerçevesinde Türkiye-Suriye sınırından geçişlerin, acil insani kriz ihtimali hariç kalmak kaydıyla, 11 Haziran 2015 tarihinden itibaren kademeli olarak askıya alındığı da kamuoyuna duyurulmuştu. Türkiye Cumhuriyeti, "Açık Kapı Politikası" kapsamında 1.8 milyon Suriyeli sığınmacıyı topraklarına kabul etmiştir.
01-16 Haziran tarihleri arasında 10 bin 403’ü çocuk olmak üzere 23 bin 349 kişi sınırımızdan kabul edilmiştir. Alım sürecinde, güvenlik araması gerçekleştirilmiş, biyometrik kayıt ve sağlık taramaları yapılmıştır.”