24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Kenya'da idam mahkumlarının cezası müebbete çevrildi

Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, 2 bin 700'den fazla idam mahkumunun cezasını müebbet hapse çevirdi.

AA24 Ekim 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Kenya'da idam mahkumlarının cezası müebbete çevrildi

Devlet Başkanlığından yayınlanan bildiride, ölüm cezasına çarptırılan 2 bin 655 erkek ve 92 kadın mahkumun cezasının ömür boyu hapis cezasına çevrildiği belirtildi.

Bildiride, "Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, bütün idam mahkumlarının cezasını müebbet hapse çeviren cezayı hafifletme belgelerini imzaladı." ifadesine yer verildi.

Kenyatta'nın aynı zamanda, anayasadaki "merhamet gücü" hükmü kapsamında, uzun süredir hükümlü bulunan 102 mahkumu affettiği açıklandı.

Machakos eyaletinde, cuma günü ülkenin bağımsızlığı için savaşan askerlerin anıldığı Mashujaa Day (Kahramanlar Günü) kutlamalarında konuşan Kenyatta, adı yolsuzluk suçlamalarına karışan devlet görevlilerine hapishanelerde yer açmak amacıyla adi suçlardan hüküm giymiş 7 bin mahkumun serbest kalacağını açıklamıştı.

Kenyatta, "İnek ve tavuk çalarken yakalananları serbest bırakıyorum ki Yüksek Mahkeme Başkanı'nın yolsuzluk yapanları içeri atabilmesi için hapishanelerde boş yer olsun." demişti.

Yeni af kararının, cezalarını tamamlamak üzere olan mahkumları ve hırsızlık gibi adi suçlardan hapiste olan kişileri kapsadığı kaydedilmişti.