25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

AB ikiye bölündü

Malta’daki özel zirve öncesi Avrupa Birliği üyesi ülkeler Türkiye konusunda iki karşıt kampa ayrıldı. Almanya, müzakerelerin durdurulmasını talep edenleri popülizmle suçladı.

29 Nisan 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
AB ikiye bölündü

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin Türkiye’yi 13 yıl sonra yeniden siyasi denetime almasının ardından gerçekleştirilen Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları toplantısında üye ülkeler Türkiye konusunda ikiye bölündü. Ankara ile müzakerelerin kesilmesi konusunda en sert tepki Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz’dan gelirken, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise Ankara ile yola devam etmek istemeyen ülkeleri popülizmle suçladı.

‘ALKIŞ ALMA KAYGISI’

Birlik üyesi bakanlar Türkiye ile AB’nin yol haritası üzerine görüş alışverişinde bulunmak için Malta’nın başkenti Valetta’da bir araya geldi. Toplantı öncesinde basın mensuplarına açıklama yapan Avusturyalı Bakan Kurz, Ankara ile üyelik müzakerelerinin devam etmesini yanlış bulduğunu söyledi. Avusturyalı mevkidaşını eleştiren Alman Bakan Sigmar Gabriel ise müzakerelerin kesilmesinin yanlış bir tepki olacağının altını çizerek “Ülkesinde alkış alma kaygısı ile müzakerelerin kesilmesi gerektiğini savunanlar sonuçta hiçbir şeyin değişmesini sağlayamayacaklar” dedi. Kurz’a destek olan AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn da Türkiye’nin durumunun artık sürdürülebilir olmadığını öne sürdü.

HOLLANDA BİLE YUMUŞADI

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault mülteci krizi ve terörle mücadelede işbirliği nedeniyle istişarenin sürmesini savunurken, toplantıda mülteci akınından rahatsızlık duyan ülkelerin Ankara’ya destek verdi. Slovenya Dışişleri Bakanı Karl Erjavec bölgedeki stratejik bir ortakla iplerin kopmaması gerektiğini belirtirken, Litvanyalı Bakan da diyalogun sürmesinden yana olduklarını açıkladı. Macar Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto ise Türkiye ile üyelik müzakerelerinin başarısız olması halinde mülteci anlaşmasının tehlikeye gireceği uyarısında bulundu. Toplantıda ayrıca, 16 Nisan referandumu süresince ‘hayır’ cephesine çalışan Hollanda’nın dilini yumuşattığı görüldü. Hollandalı Bakan Bert Koenders konu hakkında sadece “Endişelerimiz var” değerlendirmesinde bulundu. AB’nin Türkiye hakkındaki asıl tutumunun bugün Malta’da düzenlenecek özel zirvede netleşmesi bekleniyor. 

Moskova etkisinden korkuyorlar

AB’nin Türkiye ile gelecekteki ilişkisini konuşmak adına bir araya gelen üye ülkelerin Ankara’nın Moskova hattına kaymasından endişe duyduğu düşünülüyor. Malta’daki zirve öncesi basın mensuplarına konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Ankara’yı Moskova’nın yanına itmek istemediklerini söyleyerek çekincelerini açık açık dile getirdi. Daha da ileri giden Alman Bakan, Türk vatandaşlarına kısmi vize muafiyetinin bile getirilebileceğini belirtti..

Özel zirve bugün

Dışişleri bakanları toplantısının ardından üye ülkelerin liderlerinin katılacağı ve Türkiye ile Avrupa Birliği’nin (AB) geleceğinin belirleneceği asıl toplantı bugün Malta’nın başkenti Valetta’da gerçekleştirilecek. İngiltere’nin Birlik’ten ayrılma kararına (Brexit) dair görüşmelerin damga vuracağı AB Özel Zirvesi’nde ele alınacak bir diğer konu ise Türkiye ile üyelik müzakerelerinin geleceği olacak.