20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

ABD ve Rusya anlaşamadı!

ABD ve Rusya'ya Suriye'de ateşkesin uzatılması konusunda baskı yapılırken iki ülkenin anlaşamadıkları ortaya çıktı.

23 Eylül 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:
ABD ve Rusya anlaşamadı!

ABD ve Rusya, Suriye'de kısa süren ateşkesin yeniden canlandırılması konusunda anlaşmaya varamazken, Birleşmiş Milletler'in Suriye arabulucusu bu konuda dün yapılan görüşmeleri "uzun, acı verici, zor ve hayal kırıcı" olarak tanımladı.

Suriye ordusunun yeni saldırı açıklamalarına dair endişeli olduğunu söyleyen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Ruslarla fikir alış verişi yaptık ve bu düşünceler üzerinde yarın görüşmeyi planlıyoruz" dedi. Bu kapıyı tek başımıza açık tutamayız. Rusya ve Suriye rejimi kendi paylarına düşeni yapmalı, yoksa bir şans olmayacak." dedi.

SALDIRILAR ATEŞKESİ ÇÖKERTTİ

Kerry, Suriye'de ateşkes konusunda Rusya ve Beşşar Esed rejiminin ciddi olduğunu göstermeden mesafe alınamayacağını belirterek, "Elimizde bir anlaşma yokken çıkıp dünyaya 'anlaşma var' diyemeyiz. Aynı şekilde ateşkes yokken çıkıp ortaklarımıza 'ateşkes var' da diyemeyiz." dedi.

ÇEKİŞMELİ GÖRÜŞME

*Bakan Kerry'nin açıklamalarından kısa bir süre sonra ABD Dışişleri Bakanlığından iki üst düzey yetkili, telekonferans yoluyla Suriye ile ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı.

*Gazetecilerin sorularını yanıtlayan yetkililerden biri, Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un bugün yaptığı toplantıyı, "çekişmeli geçti" diyerek değerlendirdi.

*Söz konusu yetkili, "Suriye'de barışın tekrar sağlanması için Rusya ve Esed rejiminin olağanüstü bir çaba göstermesi gerekiyor." açıklamasında bulundu.

*Suriye'de barışın tekrar sağlanabilmesi için Rusya'nın yeni bir öneri sunması gerektiğini söyleyen üst düzey yetkili, "Eğer Rusya dikkate değer bir öneri ile dönerse biz onları dinleyeceğiz fakat onların şu aşamada böyle bir yol izleyip izlemeyecekleri konusunda emin değiliz." ifadesini kullandı.