25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

ABD'de tam güneş tutulması gerçekleşti

ABD'de tam güneş tutulması gerçekleşiyor. ABD üzerinden geçen son tam Güneş tutulması 38 yıl önce gerçekleşmişti. Türkiye'den de gözlenebilecek tam güneş tutulması ise 20 Nisan 2060'da gerçekleşecek.

21 Ağustos 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:

Kıta Amerika'sını bir uçtan diğerine kateden son tutulma ise bundan yaklaşık yüz yıl önce, 1918'de meydana gelmişti. Bu bakımdan, bugünkü tutulma bilim dünyasınca "yüzyılın fırsatı" olarak değerlendiriliyor.

Ülkenin önde gelen astronomi kurumlarından Amerika Astronomi Topluluğunun Sözcüsü Dr. Rick Feinberg, AA muhabirine açıklamasında, "Bu tutulmanın en kayda değer yönlerinden biri, Oregon eyaletinden Kuzey Carolina eyaletine kadar araştırma ekiplerini yerleştirebileceğiniz 41 kilometrelik kesintisiz kara parçası üzerinde gerçekleşiyor olması." dedi.

Tam güneş tutulmaları

Tam güneş tutulmaları, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ve Güneş ile aynı hizzaya gelmesi ve Güneş'i tümüyle örtmesi sonucu oluşuyor.

'En çok izlenecek doğa olayı'

Düştüğü yerlerde yaklaşık 115 kilometrelik genişlikte bir alanı gölgede bırakacak olan güneş tutulmasının, tarihin en çok izlenen ve görüntülenen doğa olayı olması bekleniyor.

TÜRKİYE'DEN İZLENEMEYECEK

Yerel saatle 10:16'da (TSİ 20:16) başlayacak olan tutulma Kuzey Amerika'dan ve Güney Amerika'nın kuzey kısımlarından parçalı olarak gözlemlenebilecek. Gece saatlerine denk geldiği güneş tutulması Türkiye'den izlenemeyecek.