24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Afrin'de en güvenli yerden 'sivil hat' açılacak

Afrin harekatında teröristlerin sivillerin arasına karışıp 9 askerimizi şehit etmesi ‘sivil tahliyesi’ aşamasını hızlandırdı. Buna göre meskun mahal operasyonu öncesi siviller için tahliye hattı ile hakim tepelere lojistik üsler oluşturulacak.

13 Şubat 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Afrin'de en güvenli yerden 'sivil hat' açılacak
ÖNCE TAHLİYE SONRA VURUCU DARBE
 
Zeytin Dalı Harekatı kapsamında 1027 rakımlı tepede aralarında çocukların da bulunduğu sivillerin arasına saklanan PYD’li teröristler tarafından gerçekleştirilen saldırıda 9 askerimizin şehit düşmesi harekat planındaki ‘sivil tahliyesi’ aşamasını hızlandırdı. Harekat merkezi Afrin bölgesinde meskun mahal operasyonu öncesi kritik hamlelere hazırlanıyor: İşte o hamleler:   
 
HAKİM TEPELERE LOJİSTİK ÜS   
 
Şehri çevreleyen hakim tepelere TSK ve ÖSO unsurları üsler kuracak. Lojistik üslerde meskun mahal operasyonuna giden birliklere her türlü destek sağlanacak. Operasyona katılan unsurlar dönüşümlü olarak bu üslerde kalacak.   
 
İNSANİ TAHLİYE HATTI   
 
Afrin merkezdeki sivil halkın zarar görmeden kentten çıkarılması için ‘güvenli sivil koridoru’ kurulacak. Bu koridorun nerelere kurulacağı konusundaki alternatifler komuta merkezinde tartışılıyor. Sivil halkın tahliyesinin ardından teröristlere vurucu darbe indirilecek. Afrin kısa sürede teröristlerden temizlenecek.
 
HALK HENDEKLERDEN RAHATSIZ   
 
Afrin’de meskun mahal operasyonu öncesi istihbarat birimleri halkın PYD’ye desteği ile ilgili bilgileri de değerlendiriyor. Gelen istihbarata göre Afrin halkı teröristlerin kendi delik deşik edip hendek kazmasına isyan etmeye başladı. Kenti savaş alanına çevrilmesini istemeyen yerel halk teröristlere tepki gösteriyor.   
 
TÜNEL KAZAN BIRAKILIYOR   
 
İstihbarat birimleri kent içindeki hendekler ve mevzilerdeki tünelleri PYD’nin DEAŞ’lı esirlere kazdırdığını tespit etti. Kirli pazarlığa göre PYD’lilerin DEAŞ’lılara tünel kazma karşılığı serbest bırakma sözü verdiği öğrenildi.   
 
TSK ve ÖSO, sivillerin tahliyesini güvenli bir şekilde sağladıktan sonra terör örgütüne asıl vurucu darbeyi yapacak.
 
ELEKTRİĞİ KESİP TÜRKİYE’Yİ SUÇLUYORLAR
 
PYD’nin halkın isyan etmeye başlaması üzerine ‘zulüm taktiği’ kullanmaya başladığı öğrenildi. Terör örgütünün Afrin sorumlularının elektrik ve su kesintisi yapıp hatta gıda kısıtlaması uygulayıp bunu da ‘Türkiye’nin Zeytin Dalı harekatı yüzünden oldu’ şeklinde halkı motive etmeye çalıştığı belirtildi. Teröristlerin bu yolla kendilerine karşı gelen halkı yanlarına çekmeyi planladığı belirtildi. 
 
Afrin’de su deposu olduğu iddia edilen binanın fotoğrafını paylaşan teröristler ‘TSK su deposunu vurunca susuz kaldınız’ yaygarası yapıyor.
 
KAMIŞLI VE MÜNBİÇ’TEN TERÖRİST AKINI
 
Afrin’de sıkışan teröristlerin imdadına ABD kontrolündeki Münbiç ve Kamışlı’daki PYD’liler yetişiyor. Son 10 günde çok yoğun terörist ve silah sevkıyatı yapılıyor.
 
İLK MESKUN MAHAL OPERASYONU CİNDERESİ’NDE
 
Sur taktiğiyle süpürme harekatı
 
Türk Özel Kuvvetleri ile ÖSO, adım adım Cinderesi’ne ilerliyor.  Dört bir yandan kuşatılan bölgede meskun mahal operasyonu başladı. Taktik de kuvvet de Sur ve Cizre’den.
 
Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin’e ilerleyen TSK ve ÖSO birlikleri Cinderesi’ni kuşattı. Bu bölgede kırsaldaki mevzileri ele geçiren Mehmetçik, Afrin’den sonra en büyük yerleşim birimi olan Cinderesi’nde ilk meskun mahal operasyonunu başlattı. Operasyona Cizre ve Sur’u temizleyen özel eğitimli komandolar katılıyor. Hendek ve evlere kurulan tuzaklı bombalar tek tek temizlenip Cinderesi’nin kısa sürede temizlenmesi hedefleniyor. Cinderesi öncesi Hacı İskender Köyü’nü tamamen temizleyen TSK ve ÖSO güçleri yoğun çatışmalar yaşıyor. 
 
Bölgeye çok sayıda zırhlı araç ve silah sevkıyatı yapıldı.
 
31 ŞEHİT, 145 ASKER YARALI 
 
Türk Silahlı Kuvvetleri, bugüne kadar harekâtta 31 askerin şehit olduğunu, 145 askerin de yaralandığını açıkladı. 
 
1 GÜNDE 103 TERÖRİST 
 
Dün Cinderesi’nin hemen yanındaki Muhammediye Köyü’yle Amara Tepesi YPG’li teröristlerden temizlendi. Harekatın başından bu yana 1369 teröristin etkisiz hale getirildiği, 627 hedefin imha edildiği açıklandı. Son bir günde rekor kırılarak 103 YPG’li öldürüldü. 
 
RACO BOMBALANIYOR 
 
Türk ordu birlikleri, Raco’nun güneyindeki Meskeh Köyü’ndeki YPG’lilere topçu atışı yaptı. Helikopterlerin Şeyh Hadid’in doğusundaki Meabetla Kö-yü’ndeki terör mevzilerini bombaladı. Türk jetleri, sabah saatlerinden itibaren Afrin’in batısındaki Cinderesi ve Raco’ya hava harekâtı düzenledi. 
 
51 merkez temizlendi
 
Teröristlere ait mevzi ve sığınaklar bölgede bulunan obüs ve tanklar tarafından vurulmaya devam ediyor. Son olarak Muhammediye Köyü de teröristlerden temizlendi. Böylece temizlenen bölge sayısı 51’i buldu.
 
Katme’deki YPG cephaneliğine bomba 
 
Afrin ve Azez arasında yer alan Katme Köyü’nde YPG’ye ait cephaneliğin vurulma anı görüntülendi. TSK ve ÖSO tarafından cephaneliğin bombalanmasının ardından dumanlar yükseldi. 
 
Kaynak: Akşam