19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Almanya'dan Türkiye'ye tehdit: İdam referandumuna izin vermeyiz

Almanya, yayınladığı raporda Türkiye'de idam cezasının yeniden getirilmesi için bir referandum yapılması durumunda Almanya'daki Türk seçmenlerin oy kullanmasına izin vermeyecekleri tehdidinde bulundu.

28 Nisan 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Almanya'dan Türkiye'ye tehdit: İdam referandumuna izin vermeyiz
Türkiye'de idam cezasının yeniden getirilmesi için bir referandum yapılması durumunda federal hükümetin böyle bir referandum için Almanya'daki Türk seçmenlerin oy kullanmasına izin vermeyebileceği açıklandı. Saarbrücker Zeitung'un konuya ilişkin yer verdiği haberde Federal Meclis'in Bilimsel Hizmetler Dairesi'nin raporu kaynak gösterildi. Federal Meclis Avrupa İşleri Komisyonu Başkanı Gunther Krichbaum'un başvurusu üzerine hukukçular tarafından hazırlanan bilirkişi raporuna göre; Türkiye'de idam cezasının geri getirilmesine yönelik bir referandum yapılması halinde Alman hükümeti sadece ekstra kurulacak seçim lokallerinde değil aynı zamanda konsolosluk ve büyükelçiliklerde de oy kullanma işlemlerini yasaklayabilir.
 
Raporda federal hükümetin "anayasa ve uluslararası hukukun sarsılmaz ilkeleri" söz konusu olduğunda Türk hükümetinin oylama talebine "ret" kararı verme yükümlülüğü bulunduğu bildirildi.(Deutsche Welle Türkçe)