24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Askıda sorgu

Abu Dabi emirlerini olası isyanlardan koruyan ABD’nin paralı askerleri bu kez Riyad’da ortaya çıktı. Blackwater şirketinin Liva üssünde eğittiği Güney Amerikalı kuvvetler, Ritz Carlton’daki prensleri duvara asarak konuşturmaya çalışıyor.

24 Kasım 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Askıda sorgu

Suudi Arabistan’da Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın emriyle; yolsuzluğa karıştıkları iddiasıyla gözaltına alınan ve Riyad’daki Ritz-Carlton otelinde tutulan milyarder prenslerin ağır işkence altında sorgulandıkları ortaya çıktı. İngiliz Daily Mail gazetesinin özel haberine göre, prensler, Amerikan özel güvenlik şirketlerinde çalışan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) eğitilen Güney Amerika kökenli paralı askerler tarafından sorgulanıyor. Özel güvenlik şirketinin de 2007’de Irak’taki sivil katliamlarıyla dünya gündemine oturan ve daha sonra adını Academi olarak değiştiren Blackwater olduğu belirtiliyor. Suudi Arabistan’daki bir kaynağa dayandırılan habere göre, paralı askerler hakaret ederek sorguladıkları prensleri dövüyor ve ayaklarından asıyor.

VELİAHT DA GELİYOR

Daily Mail’e konuşan ve adının saklanmasını isteyen Suudi kaynağın verdiği bilgiler şu şekilde: “Muhammed bin Selman, gözaltına alınan prenslerin önünde daha önce eğilmiş Suudi güvenlik görevlilerini istemiyor. Otelin dışında Suudi Özel Harekât birlikleri var ancak içeride özel şirket var. Abu Dabi’den gelip her şeyi kontrol altına aldılar. Veliaht Prens bazı sorgulara bizzat katılıyor. Önemli bir şey varsa, kendi çok nazik bir şekilde sorular soruyor. Ancak odadan çıktığında, paralı askerler içeri giriyor ve tutuklular hakarete uğruyor, tokatlanıyor, asılıyor ve işkence görüyor.” Wall Street Journal gazetesi de önceki gün Prens Muhammed bin Selman’ın prens ve bakanların kaldığı otele sık sık gelerek sorguya katıldığını yazmıştı.

BLACKWATER KORUMASI

New York Times (NYT) gazetesinde çıkan bir habere göre, Irak’taki katliamının ardından 2010’da tekrar aktif olan Blackwater şirketi, Arap Baharı sırasında tahtını kaybetmekten korkan BAE’li yetkililerle çalışmaya başladı. Huffington Post da BAE’de kurulan kampın Liva askeri üssünde açıldığını yazdı. Habere göre burada Güney Amerika kökenli 15 bin paralı asker eğitime alındı. Blackwater’ın kurucusu Erik Prince’e Abu Dabi emiri tarafından olası bir isyanı bastırma, petrol boru hatlarını, gökdelenleri ve nükleer reaktörleri koruma görevi verildi. NYT, paralı askerlerin yabancı olmasının nedenini “Prince askerlerin Müslümana ateş ederken tereddüt etmelerini istemiyor” şeklinde açıkladı. Katar’ın eski Başbakan Yardımcısı Abdullah bin Hamad el Attiye, BAE’nin Blackwater’ı Doha’yı işgal etmek için de kullanmak istediğini iddia etmişti.

TRUMP’IN GÖLGE DANIŞMANI

Blackwater’ın kurucusu Erik Prince, Trump hükümetinde eğitim bakanı olarak görev yapan Betsy DeVos’un kardeşi. Prince’ın seçim döneminde Trump’ın kampanyasına 250 bin dolar yardım da bulunduğu biliniyor. Eski üst düzey ABD’li bir yetkili, The Intercept sitesine yaptığı açıklamalarda, Prince’in Beyaz Saray’ın patronuna savunma ve dışişleri bakanlığına adaylar önermek de dahil, istihbarat ve savunma ile ilgili konularda danışmanlık yaptığını belirtti.

ABLUKACILAR ALİMLER BİRLİĞİ’Nİ TERÖR LİSTESİNE ALDI

Katar’a abluka uygulayan Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır’ın haber ajanslarında yayımlanan ortak yazılı açıklamaya göre, Şeyh Yusuf el-Karadavi’nin başkanlık ettiği Dünya Müslüman Alimler Birliği ve Doha merkezli Dünya İslam Konseyi ile 11 kişi ‘terör listesine’ dahil edildi. ‘Terör listesine’ dahil edilen kişiler Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) ağırlıklı. İsimler arasında, İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii’nin yerine görev yapan Mahmud İzzet de yer alıyor. Listeye alınan kişilerin “bazı terör eylemlerini gerçekleştirdiği, bunları yaparken farklı düzeylerde Katar’ın doğrudan desteğini aldığı” iddia edildi.