19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Ateşkese rağmen kimyasal saldırı

Doğu Guta’da akan kanı durdurmak için bir aylık ateşkes kararı alan BMGK’nın girişimi işe yaramadı. Muhaliflerin kontrolündeki bölgeyi bombalayan Esad rejimi, kimyasal silah kullandı, kara harekatı başlattı.

26 Şubat 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Ateşkese rağmen kimyasal saldırı

Suriye’de 2013’ten beri abluka altında tuttuğu muhaliflerin denetimindeki Doğu Guta’yı bir haftadır şiddetli bir şekilde bombalayan Esad rejimini Birleşmiş Milletler (BM) de durduramadı. BM Güvenlik Konseyi’nin önceki gece Suriye’ye insani yardım ulaştırılabilmesi ve durumu ağır hasta ve yaralıların tahliyesi için aldığı en az bir aylık insani ateşkes kararının ardından harekete geçen rejim milisleri sabaha karşı Doğu Guta’yı varil bombalarıyla vurdu. 

KATLİAM SÜRÜYOR

El Cezire’nin haberine göre, Esad’a bağlı güçler hava saldırıları nedeniyle sığınaklarda saklanan sivillerin bulunduğu tünelleri hedef aldı. 1’i çocuk 5 kişi hayatını kaybetti. Rejim, dün geceki saldırılarında ise kimyasal silah kullandı. Rejim, Doğu Guta’daki Şifoniye beldesini klor gazı içerikli kimyasal silahla vurdu, 16 kişi zehirli gazdan etkilendi. Euronews’e konuşan İranlı yetkililer, rejimin ateşkes kararına uyacağını fakat Doğu Guta’daki operasyonların süreceğini söyledi. Bölgenin ‘muhaliflerden temizlenmesi’ kararı aldıklarını itiraf eden yetkili, Guta’nın güneydoğusundan kara harekatına başladıklarını aktardı. 

İranlı yetkili Esad’a bağlı milislerin El Naşabiye’yi kontrol altına aldığını kaydederken, yerel kaynaklar muhaliflerin Davahra’da rejimi durdurduğunu bildirdi.  Ateşkes ihlalinin ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Rusya lideri Vladimir Putin ile telefonda görüştü. İki lider insani yardımların en kısa sürede Guta’ya ulaştırılması için Putin’den rejimi durdurmasını istedi.

HAMA VE İDLİB HEDEFTE

Öte yandan, Esad rejimi, BMGK’nın ateşkes kararına rağmen İdlib’in Cisr eş Şuğur ilçesindeki sivil alanları topçu atışlarıyla vurdu. Hama ilinin Kefer Zita bölgesine ise havadan sadırdı.      

‘Allah Beşşar’ı affetmesin’

Rejimin bombalarına direnen Doğu Gutalılar,  vahşeti AA’ya anlattı. Minik Ayşe, sığınaklarda açlıkla mücadele ettiklerini belirterek “Ne gece ne gündüz uyuyabiliyoruz. Allah Beşşar’ı affetmesin” dedi. Aynı sığınaktan küçük Ahmet de 4 gündür hiçbir şey yemediklerini vurguladı ve “Bombardımanlarla yapamadılar, açlıkla öldürecekler” diye konuştu.

‘Arap ülkeleri nerede’

İnsani yardım kuruluşlarının görevini yapmadığını dile getiren anne Üm Muhammed “İnsani yardım kuruluşları dolar için çalışıyor. Kimse bize çalışmıyor” ifadelerini kullandı. Sığınaktaki bir diğer anne Gade Bessam da her türlü yıkımla karşı karşıya olduklarını söyledi. Yasaklı silahlarla bombalandıklarının altını çizen Bessam, “Bugün 200 roket attılar. Arap ülkeleri nerede, neden sessizler?” diye sordu.