20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

BAE hükümet yetkilileri Zayed el-Nahyan'ın işkence yaptığı iddilarını bastırmak için 10 milyon dolar ödeme yaptı

Middle East Eye haber sitesi, Birleşik Arap Emirlikleri'nin 1980'li yıllarda Abu Dabi prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan tarafından işkence gördüğü iddia edilen bir Amerikan silah satıcısının sessiz kalması için milyonlarca dolar ödeme yaptığını ortaya çıkardı.

star.com.tr/ Yaser Emre18 Temmuz 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
BAE hükümet yetkilileri Zayed el-Nahyan'ın işkence yaptığı iddilarını bastırmak için 10 milyon dolar ödeme yaptı
 
 
 
Bir işadamı ve ABD vatandaşı olan Halid el Hasen, Birleşik Arap Emirlikleri'nde çalışırken kaçırıldığını, gizli bir yere götürüldüğünü, işkence gördüğünü ve sahte itiraflarda bulunmaya mecbur bırakıldığını iddia etti. 
 
BAE'yi bu kadar paniklettiren şey ise söz konusu işkenceleri Abu Dabi prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan'ın yaptığı iddiaları.
 
Birleşik Arap Emirlikleri ABD Büyükelçisine ait sızdırılan mailleri inceleyen MEE, 10 Mayıs 2010'dan 6 Mart 2014'e kadar olan dönemi kapsayan 20 mailde, Büyükelçi Yusuf Uteybe ve yasal bir şirket olan Paul Hasting'in yazışmaları ortaya çıktı.
 
Maillere göre 2013 yılında Hasen ve avukatları, beş ayrı hesaba teslim edilmek üzere 10 milyon dolar karşılığında davadan vazgeçecekleri noktasında anlaşmaya vardı.
 
İŞKENCE İDDİALARI
 
MEE'nin haberine göre Paul Hastings'in ortaklarından olan Hamilton Loeb, Hassen'in avukatlarının davayı reddetme kararına karşı olduğunu belirtmek üzere 2 Temmuz 2010'da Yusuf Uteybe'ye bir mail gönderdi.
 
Loeb e-postasında Hassen'in geçmişte yaşanan bazı şeyler hakkında iddia sahibi olduğunu ve 1981 yılında Hassen'in pazarlama firması kurmak üzere işe alındığını belirtiyor.
 
Kurulan şirket ABD'nin önde gelen kuruluşlarından Beech Aircraft, ITT, Raytheon, General Dynamics ve Bell Helicopters dahil birçok şirketle çalışma imkanı buldu.
 
Aynı e-postada Loeb, Hassen'in Ocak 1984'te kaçırıldığını, gizli bir hapishaneye götürüldüğünü ve bir general tarafından günlük olarak dövüldüğünü belirtiyor. Burada dikkat çeken detay ise Abu Dabi prensi Muhammed bin Zayed'in o yıllarda orduda genç bir subay olduğu.
 
7 Mayıs 2010'da Yusuf Uteybe'ye gönderilen başka bir mailde ise Hasen'in hücrede tutulduğu, uykusuz bırakıldığı, kelepçeli bir şekilde yerlerde sürüklendiği, baş aşağı askıda tutulduğu ve cinsel istismara uğradığı bilgileri yer alıyor.
 
İDDİALAR BASINDAN GİZLENMEYE ÇALIŞILDI
 
ABD hükümetinin de desteğiyle söz konusu iddiaları dillendiren ve dava açan Hassen'in bu tavrı BAE tarafından panikle karşılandı.
 
Hasen'in ve BAE hükümet temsilcileri arasında gerçekleşen maillerde, savunma makamında bulunan BAE yetkililerinin söz konusu iddiaların doğruluğunu araştırmak yerine, davanın medyadan gizlenmesi yönünde çalışma yürüttüğü belirtildi.