19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

IKBY Başbakanı Barzani: Referandum kararı olduğu gibi uygulanacak

IKBY Başbakanı Barzani, 'Referandumun ertelenmesiyle ilgili herhangi bir görüşme yapılmadı. Siyasi partilerin toplantısında verilen karar olduğu gibi uygulanacaktır' dedi.

AA8 Ağustos 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
IKBY  Başbakanı Barzani: Referandum kararı olduğu gibi uygulanacak

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan  Barzani, 25 Eylül'de yapılması planlanan bağımsızlık referandumunun  ertelenmesinin söz konusu olmadığını söyledi. 

Barzani, Erbil kentindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB)  Politbürosu'nu ziyaretinin ardından KYB Politbüro Sorumlusu Mela Bahtiyar ile  ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Siyasi krizden dolayı yaklaşık iki yıldır toplanamayan meclisin ne  zaman faaliyete geçeceği hakkında gazetecilere bilgi veren Barzani, "Meclisin  işlevini yerine getirecek duruma gelmesi için herhangi bir koşulumuz yok, en kısa  zamanda çalışmalarına başlamasını istiyoruz." dedi.

IKBY'deki bazı tarafların referandumun ertelenmesini istediğine  yönelik açıklamalara da cevap veren Barzani, şunları söyledi:

"Referandumun ertlenmesiyle ilgili herhangi bir görüşme yapılmadı.  Siyasi partilerin toplantısında verilen karar olduğu gibi uygulanacaktır. Bizden  referandumu ertelememizi isteyenlerin, bir alternatif sunması gerekiyor. Eğer  referandum ertelenirse, bunun karşığı ne olacaktır. Referandum tarihinde herhangi  bir değişiklik şu anda yok."

Bunun yanında KYB'li Bahtiyar ise Meclis'in işleve geçmesi için siyasi  partilerin tavırlarının birkaç gün içerisinde tamamen netleşeceğini ve sonucun ne  olacağının ortaya çıkacağını belirtti.

IKBY Başkanı Mesut Barzani, 7 Haziran tarihinde siyasi partilerle  yaptığı toplantıda referandumun 25 Eylül tarihinde yapılacağını bildirmişti.

IKBY'deki siyasi krizin nedeni

IKBY'deki Süleymaniye merkezli Goran Hareketi, başkanlık süresi dolan  Mesut Barzani'nin görev süresinin uzatılmasına karşı çıkarak Ekim 2015'te  Süleymaniye kentinde kitlesel gösteriler düzenlemişti.

Söz konusu gösterilerde Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) binalarının  hedef alınması üzerine 12 Ekim 2015'te IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani'nin  kararıyla hükümette görev alan Goranlı bakanlar ve Meclis Başkanı Yusuf Muhammed  görevinden azledilmişti.

Bu gelişmenin ardından Goranlı bakanlar ile Muhammed'in Erbil'e  girişine izin verilmemiş ve siyasi kriz giderek derinleşmişti.