19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

BMGK Kuzey Kore'yi kınadı: Yaptırım kararları derhal hayata geçirilsin

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), yaptırıma yönelik alınan kararlara rağmen Kuzey Kore'nin balistik füze denemesi yapmasını kınayarak yaptırım kararlarının derhal hayata geçirilmesini istedi.

16 Eylül 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
BMGK Kuzey Kore'yi kınadı: Yaptırım kararları derhal hayata geçirilsin
Konsey, Japonya ve ABD'nin talebiyle Kuzey Kore'nin son füze denemesini görüşmek için acil toplandı. Kapalı gerçekleşen oturumda BM Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenca, Konsey üyelerine brifing verdi.
Toplantıda kabul edilen basın bildirisinde Kuzey Kore'nin, BMGK'nın yeni yaptırım kararı almasından sadece üç gün sonra füze denemesi yapması 'provokatif eylem' olarak nitelendirilip kınandı.
 
Nükleer faaliyetlerin bölge ve dünya güvenliğine tehdit oluşturduğu vurgulanan bildiride, Kuzey Kore'ye bu eylemlere son vermesi çağrısında bulunuldu.
 
Bildiride tüm BM üyelerinden Kuzey Kore'ye yönelik alınan yaptırım kararlarının derhal kapsamlı bir şekilde hayata geçirilmesi istendi.
 
Japonya'nın BM Daimi Temsilcisi Koro Bessho gazetecilere yaptığı açıklamada, bu denemelerin hem kendi ülkesi hem de tüm dünyanın güvenliğine ciddi tehdit oluşturduğunu dile getirdi. Bessho, mevcut yaptırımların tüm üyeler tarafından derhal uygulanmasını istediğini sözlerine ekledi.
 
Öte yandan, BM Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada, Kuzey Kore'nin bu yıl içinde 19 kez balistik füze denediği, BMGK'nın da bu konu için 12 kez toplandığı belirtildi.