24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

BM Halep'i böyle tanımladı: Devasa mezar

İnsanlık tarihinin en büyük katliamlarından birinin yaşandığı Halep’te dram sürüyor. Rejim bombardımanından kurtulanlar şehirden kaçmaya çalışırken, kalanlarsa açlıkla mücadele ediyor.

2 Aralık 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:
BM Halep'i böyle tanımladı: Devasa mezar

Esad rejimi ve destekçilerinin 15 Kasım’dan bu yana Halep’te muhaliflerin kontrolündeki semtlere havadan ve karadan saldırıları tüm şiddetiyle sürerken, bölge halkının büyük bir kısmı evlerini terk etmek zorunda kaldı. Suriye’de rejim güçleri ile muhalifler arasında şiddetlenen çatışmalar nedeniyle binlerce sivil Halep’ten kaçmaya başladı. Özellikle savaştan önce ülkenin ticaret merkezi olan kentte büyük yıkımlar yaşanırken, kaçanların sayısının 50 binden fazla olduğu öğrenildi. Halep’teki sivil savunma yetkilisi Babiris Meşal, sivillerin harabeye dönmüş sokaklardan yürüyerek, bisiklet, at arabası ve tekerlekli sandalye kullanarak göç ettiğini bildirdi. Halep’te artan çatışmalar ve alarm verici insani durumu görüşmek üzere acil toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde konuşan İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Stephen O’Brien, şehrin durumunu “Halep’in doğusu devasa bir mezara dönüştü” diyerek özetledi. Muhaliflerin kontrolündeki mahallelerin 150 gündür kuşatma altında olduğuna dikkat çeken O’Brien, “İnsanlık adına sivillerin korunması ve kuşatma altındaki kente erişim sağlanması için yalvarıyoruz” dedi. Öte yandan Suriye›de Esad rejimi ile İran destekli Şii milislerin yoğun saldırısı altındaki yüz binlerce sivilin, son fırınların da bombalanması nedeniyle ekmeksiz kaldığı ortaya çıktı. 

5 GÜNDÜR EKMEKSİZ

Halep Sivil Savunma Müdürü Necip Ensari, geçen cumartesi ekmek çıkarması beklenen fırınların halen hizmet veremediğini açıkladı. Yüz binlerce kişi için sadece 3 fırının kaldığını, onların da kısa süre önce üretim yapamaz duruma geldiğini vurgulayan Ensari, “5 gündür 1 tane ekmek çıkmadı” dedi. Son 16 günde 739 sivil hayatını kaybettiği, yaklaşık 2 bin 500’ünün yaralandığı saldırılar, kentteki tüm hastane, okul ve fırınları hizmet dışı bıraktı. Rejimin engellemesi nedeniyle Halep’in doğusuna 7 Temmuz’dan bu yana hiçbir BM yardımı  giremiyor.

MUHALİFLER HALEP ORDUSU’NU KURDU

Esad militanlarının bombalı saldırılarının sürdüğü Halep’te, Suriyeli muhalif gruplar birleşerek Halep Ordusu’nu oluşturdu. Son 3 günde ellerindeki toprakların yüzde 45’ini rejim güçleri ve terör örgütü PKK/PYD’ye kaptıran muhalifler, kötü gidişe dur demek için farklı isim ve bayraklar altında mücadele etmeyi bıraktı. Tüm gruplar, Halep Ordusu adıyla tek komuta altında savaşacaklarını açıkladı. Yeni kurulan oluşumun genel komutanlığına Ebu Abdurrahman Nur, askeri komutanlığına ise Ebu Beşir Amara seçildi. Muhalifler bu adımla hem rejimin ilerleyişine karşı koyacak hem de Rusya’nın ‘terör grubu’ bahanesinden kurtulacak.