20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

BM: Savaş durmadığı sürece mülteci sorunu devam edecek

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Suriye krizi konusunda birlik olamadığını söyledi.

AA24 Ekim 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
BM: Savaş durmadığı sürece mülteci sorunu devam edecek

Ürdün'e gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında başkent Amman'da basın toplantısı düzenleyen Grandi, "BMGK Suriye krizi konusunda hala bölünmüş bir yapı sergiliyor. Uluslararası kuruluşlar hala Suriye'ye insani yardım ulaştırma konusunda sorun yaşıyor. Geçen günlerde Halep'te çatışmalar durmuştu ancak yaralıları oradan tahliye edemedik. Savaş durmadığı sürece mülteci sorunu devam edecek." dedi.

Suriye'ye komşu ülkelerin mülteciye "doygunluk" seviyesine geldiğini belirten Grandi, bu ülkelerde 5 milyon mülteci, ülke içinde de 6,5-7 milyon arasında göçmen olduğunu vurguladı.

Suriyeli mültecilere ikamet verilmesiyle ilgili olarak ise 2016 yılında ikamet talebinde bulunan 30 bin kişinin dosyasını sunduklarını, yıl sonunda ise 50 bin kişinin başka ülkelere gideceğini dile getirdi.

Grandi, Ürdün ile Suriye arasında Er-Rukban bölgesinde bekleyen Suriyelilere yardım ulaştırma konusunda BM ile anlaştıklarını, Ürdün yönetiminin de geçen aylarda bunlardan 20 bininin El-Ezrak Mülteci Kampı'na girmesine izin verdiğini belirtti.

Yeni yıla az bir zaman kala Suriye'deki savaşın biteceğine dair bir belirti olmadığını kaydeden Grandi, yıl sonunda Suriyeli mülteciler için yardım çağrısında bulunacaklarını ve 2017 Ocak ayında Finlandiya'da ve Londra'daki konferansta bu çağrıyı tekrar edeceklerini ifade etti.

Musul'da terör örgütü DEAŞ'a karşı yürütülen operasyonla ilgili olarak Grandi, "Mültecilere barınacakları yer bulmak için çalışacağız. Bu alanda çalışan başka kurumlar da var. Göç Musul'da değil çevre bölgelerde yaşanıyor. 7 bin 500 kişi bu bölgelerden göç etti, bin kişi de Suriye'nin kuzeydoğusuna geçti." diye konuştu.