26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Brüksel zirvesinde NATO’ya DEAŞ ayarı

Doç. Dr. Özcan, NATO’ya DEAŞ güncellemesini değerlendirdi: İttifak dışındaki bir ülkede örneğin Filipinler’deki DEAŞ’a karşı bu ülkeyle işbirliği yapılacak. NATO bizzat çalışmayacak.

SELİM EFE ERDEM26 Mayıs 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Brüksel zirvesinde NATO’ya DEAŞ ayarı

BRÜKSEL'deki liderler zirvesi, 2010'da Lizbon Deklarasyonu ile 4.nesil savunma konseptine geçen NATO'ya 'DEAŞ güncellemesi' getirdi. NATO, DEAŞ'ın görüldüğü Filipin gibi ülkelere de istihbarat paylaşımı ve askeri destek yardımında bulunabilecek. Türkiye'deki İncirlik gibi üslerin NATO görevi kapsamında kullanılmasında dahi Alman milletvekillerinin izni ise yine Türkiye'nin iznine bağlı.

1949'da ABD'nin başını çektiği Batılı ülkelerce Sovyetler Birliği'nin liderliğindeki Doğu Bloğuna karşı 'ortak askeri savunma sistemi' olarak kurulan NATO Sovyetlerin yıkıldığı 1991'e kadar 'Soğuk Savaş', sonraki 10 yılda 'yeniden yapılanma', 11 Eylül 2001'den sonra Afganistan ve Irak harekatlarında olduğu gibi 'terörle mücadeleye karşı ortak müdahale' konseptlerini hayata geçirdi. 2010 Lizbon deklarasyonu ile kabul edilen yeni stratejik konsept de ise  BM, AB, AGİT gibi uluslararası kuruluşlarla işbirliği ile kriz bölgelerine karşı ortak savunma konsepti ile uluslararası güvenlik gücü gibi yapılanması gündeme geldi.

FİLİPİNLER'DE DEAŞ İLE MÜCADELE

Brüksel'deki dünkü zirvedeyse NATO'ya üye ülkelerin devlet ve hükümet liderleri, DEAŞ terörüne karşı 'ortak savunma konseptini' ele aldı. DEAŞ, sadece Suriye ve Irak'ta değil Libya'dan Filipinler'e, İngiltere'den Türkiye'ye kadar geniş bir coğrafyada terör saldırıları ve işgal hareketleriyle küresel bir terör örgütü olarak öne çıkıyor. NATO'nun DEAŞ'la mücadele kararını değerlendiren güvenlik ve terör uzmanı Doç. Dr. Nihat Ali Özcan, "Brüksel'deki DEAŞ'le ortak mücadele kararı, NATO'nun 2010 konseptinin sahadaki mevcut şartlara göre güncellenmesidir. Buna göre, ittifak dışındaki herhangi bir ülkede örneğin Filipinlerdeki DEAŞ terörüne karşı bu ülkeyle işbirliği yapılacak. NATO şemsiyesi altında bizzat çatışmayacak. Ancak ilgili devletle birincisi istihbarat kapasitesini paylaşacak, ikincisi askeri eğitim ve teçhizat desteğini verecek" diye konuştu.

PKK  VE PYD MESELESİ

Peki bu anlaşmaya göre, ittifak üyesi ülkeler Suriye ve Irak'ta DEAŞ'la mücadele altında PKK veya PYD'ye destek verebilecek mi? Bunun mümkün olmadığına dikkat çeken Doç. Özcan, "NATO, kriz bölgelerine ilişkin kararlarını oy birliğiyle alır. Türkiye'nin veto ettiği bir uygulama gündeme gelemez. Örneğin Türkiye, Irak Bölgesel Kürt yönetimine yardımı onaylarsa NATO'nun yardımı gündeme gelebilir" dedi.

ALMANLAR İZİNSİZ İNCİRLİK'E GİREMEZ

NATO zirvesinde öne çıkan konulardan biri ise, DEAŞ'ın bulunduğu kriz bölgelerine yakınlığı nedeniyle Türkiye'nin İncirlik Üssü oldu. İncirlik, NATO değil bir Türk üssü ancak Türkiye tarafından ABD ve DEAŞ'la mücadele koalisyonuna bağlı ülkelere de açılmış durumda. Burada bulunan Alman askerlerine Alman vekilleri tarafından yapılmak istenen ziyarete Türkiye yanıt vermemişti. Doç. Özcan, İncirlik'in DEAŞ'la mücadele kapsamında NATO'ya açılması durumunda dahi Alman heyetlerinin Türk hükümeti onayı olmaksızın üsse ziyaretinin mümkün olmayacağını söyledi.