25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Çin Başbakanı Li Keçiang: İhracatı daha rekabetçi hale getirmek için yuanı devalüe etmeyeceğiz

Çin Başbakanı Li Keçiang, Çarşamba günü Çin'in Tientsin kentinde düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu’nda yaptığı açıklamada, Çin'in ihracatı daha rekabetçi hale getirmek için yuanı devalüe etmeyeceğini açıkladı.

star.com.tr19 Eylül 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Çin Başbakanı Li Keçiang: İhracatı daha rekabetçi hale getirmek için yuanı devalüe etmeyeceğiz
ABD-Çin ticaret savaşı karşılıklı atılan adımlarla daha çok kızışırken, Çin Başbakanı Li Keçiang, Çarşamba günü Çin’in Tientsin kentinde düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu’nda önemli açıklamalarda bulundu.
 
"Riskler ve zorluklarla başa çıkmak için uygun araçlarımız hazır"
 
CNBC’nin haberine göre, dünya ekonomisine derinden entegre olan Çin ekonomisinin, küresel ekonomi ve ticaretteki değişimlerden kaçınılmaz olarak etkilenmekte olduğunu söyleyen Li , “Gerçekten de Çin ekonomisinin istikrarlı performansını korumakta büyük zorluklarla karşı karşıyayız.” İfadeleri kullandı. 
 
Fakat bütün bu zorluklara rağmen ülkesinin ekonomik durumuyla ilgili endişesinin olmadığını söyleyen Li, Çin’in "riskler ve zorluklarla başa çıkmak için uygun araçları hazırladığını" söyledi.
 
Li, bu politika araçlarının Çin'in çeşitli zorluklarla başa çıkmadaki direncini artıracağını ifade etti.
 
İleriye dönük olarak, ülkesinin makroekonomik politikasında büyük değişiklikler yapılmasını beklemediğini ifade eden Li, “bunun yerine ‘önleyici tedbirlere ve ince ayarlamalara daha fazla dikkat gösterileceğini’ bekliyorum” açıklamasını yaptı.
 
“İhracatı daha rekabetçi hale getirmek için yuanı devalüe etmeyeceğiz”
 
Çin'in ABD ile ticaret savaşı bağlamında ihracatını daha rekabetçi hale getirmek için ulusal para birimi yuanı devalüe etmeyeceğini belirten Li, “Çin hiçbir şekilde yuana değer kaybettirerek ihracatını etkilemeyecek çünkü devalüasyon Çin ekonomisine faydadan çok zarar getirecektir.” ifadelerini kullandı.
 
Li, yuanın ABD doları karşısındaki son düşüşünün Pekin’in kasıtlı politikaları yüzünden gerçekleştiği iddalarını da reddederken, “Yuan kurunda son dönemde görülen dalgalanmalar kasıtlı gibi algılandı; fakat bu doğru değil.” diye belirtti.