20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Çin, ordusunun dörtte birini dağıtıyor

Dünyanın en büyük ordusuna sahip olan Çin, ordudaki yolsuzluk skandalları nedeniyle Halk Kurtuluş Ordusu'nda küçülmeye gittiği bildirildi.

Alaattin AYHAN / star.com.tr20 Mart 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Çin, ordusunun dörtte birini dağıtıyor
Dünyanın en büyük ordusuna sahip Çin'in 18 askeri birlikten 5'ini dağıtacağı öğrenildi. South China Morning Post'un geçtiği habere göre, Pekin yönetimi iki yıl önce 2,3 milyon askeri personele sahip Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun 300 bin personelini dağıtacağını duyurmuştu.
 
Çin yönetimi bir yandan orduda bazı generallerle ilgili ortaya çıkan yolsuzlukları soruştururken diğer taraftan da askeriyede büyük bir yenilemeye gitti.
 
Orduda yolsuzlukla ilgili soruşturulan onlarca kıdemli subay arasında Merkez Askeri Komisyonu'nu eski başkanı Xu Caihou ve Guo Boxiong'un isimleri de geçiyor.
 
Edinilen bilgilere göre, lağvedilecek birlikler arasında Çin ordusunun beş savaş bölgesinden biri olan Merkez Theater Komutanlığı'na bağlı olan 20. ve 27. birlikler, Güney Komutanlığı'nda yer alan 14. Ordu Komutanlığı, ülkenin kuzeyinde yer alan 16. Ordu Birlikleri ve ülkenin batısında yer alan 47. birliğin yer aldığı öğrenildi. 
 
74 yaşındaki Guo, geçen yıl Temmuz ayında yolsuzluk nedeniyle hayatını kaybetmişti, 71 yaşındaki Xu ise iki yıl önce gözaltındayken şüpheli bir şekilde kanserden ölmüştü.
 
Çin daha önce yaptığı açıklamada 2017 savunma harcamaları için yüzde 7 bütçe ayırdığını açıklamıştı. Bu oran şimdiye kadar ordu için harcanan en düşük bütçe olduğu öğrenildi.