20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Çin’de ajan infazları

Pekin yönetiminin 2010’da birçok CIA ajanını infaz ettiği ve tutukladığı ortaya çıktı. NYT’ın haberine göre ABD iki ihtimal üzerinde duruyor: ‘Ya muhbir var ya da Çin sistemimize sızdı.’

22 Mayıs 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Çin’de ajan infazları

Çin’de 20. yüzyılın Soğuk Savaş dönemini aratmayan ajan infazları gerçekleştiği ortaya çıktı. New York Times gazetesinin haberine göre Çin, 2010 ile 2012 yılları arasında ABD’nin Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) ülkedeki 20’ye yakın ajanını infaz etti ve kurumun ülkedeki faaliyetlerini etkili bir şekilde engelledi. Eski Amerikalı yetkililere dayandırılan haberde, istihbarat için ‘Son dönemlerin en kötüsü’ ifadesi kullanıldı.

‘SİZE İBRET OLSUN’

Habere göre ABD’nin uzun yıllar çalışarak Çin’de kurduğu muhbir ağı 2010 yılında ağır bir darbe aldı. O dönemde beklenmedik bir şekilde Pekin yönetimi tarafından 20 CIA ajanı yakalandı. Yakalanan bu ajanların 12’si infaz edilirken 8’i de tutuklandı. Hatta infazlardan biri diğerlerini korkutmak amacıyla ajanların gözünün önünde gerçekleştirildi. 

Haberin kaynağı ABD’li yetkililerin verdiği bilgilere göre, CIA içerisindeki bir köstebeğin ABD’ye ihanet etmiş olabileceği ya da CIA’in yabancı kaynaklarıyla iletişim kurmada kullandığı gizli sisteme Çinli hackerlar tarafından sızıma gerçekleşmiş olabileceği belirtiliyor.

ELÇİLİK İNCELENİYOR

CIA ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından konuyla ilgili soruşturma başlatıldığı ama bu tartışmanın yıllar sonra hala çözülmediği kaydediliyor. ABD’nin Pekin Büyükelçiliği’ndeki hemen hemen tüm çalışanlarının dikkatli bir biçimde inceleniyor. Soğuk savaş döneminde de Aldrich Ames ve Robert Hanssen gibi; CIA ile FBI arasından Rusya ve Çin servislerine çalışan muhbirlerin çıktığı biliniyordu.