18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

'Karadağ'da darbe iddiaları Rusya'yı karalamaya yönelik'

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, haftalık basın toplantısında yaptığı açıklamada ABD'nin BM büyükelçisi Vitaliy Çurkin'in ölüm nedenine ilişkin bilgileri basına sızdırmasını eleştirdi. Zaharova, Rusya'nın Karadağ'da darbe planladığı iddialarına da yanıt verdi.

22 Şubat 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
'Karadağ'da darbe iddiaları Rusya'yı karalamaya yönelik'

Zaharova, ABD'li yetkililerin, 2 gün önce New York'ta aniden yaşamını yitiren Rusya'nın BM büyükelçisi Vitaliy Çurkin'in ölüm nedenine ilişkin bilgileri basına sızdırmasını eleştirdi.

ÇURKİN'İN NAAŞI YARIN MOSKOVA'YA GÖTÜRÜLECEK

Washington'ın bu bilgileri resmi kanallar üzerinden iletmesi çağrısında bulunan Zaharova, Çurkin'in ölüm sebebine ilişkin incelemenin sonuçlarını ilk olarak öğrenmesi gerekenin ailesi olduğunu söyledi.

Zaharova, Çurkin'in naaşının yarın Moskova'da olacağını ve ertesi gün diplomat için bir anma töreni düzenleneceğini de duyurdu.

RUSYA'NIN KARADAĞ'DA DARBE PLANLADIĞI İDDİASI 'ASILSIZ'

Zaharova, Karadağ'ın NATO'ya katılmasını engellemek için Rusya'nın bu ülkede darbe planladığı iddialarını asılsız olarak nitelendirdi.

Söz konusu iddialar için, "Arkasında Karadağ hükümetinin olduğu Rusya karşıtı kampanyanın yeni bir aşaması" ifadelerini kullanan Zaharova, "Maalesef bu iddialar basında Rusya'nın düşüncelerine yer verilmeden yayılıyor. Yer verilse bile, bu, gelişigüzel ve orantısız olarak yapılıyor" dedi.

'KLİMKİN'E BİR TAVSİYE VERMEK İSTİYORUM…'

Zaharova, Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavel Klimkin'in, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'ndeki veto hakkının elinden alınması gerektiğini savunmasına ilişkin olaraksa şunları söyledi: "Ona (Klimkin) bir tavsiye vermek istiyorum: İnsan önce evinde düzeni sağlamalı, oradaki tüm problemleri çözmeli, uluslararası mekanizmaların iyileştirilmesineyse bundan sonra girişmeli."

Zaharova ayrıca, Suriye'deki çatışmaların sona erdirilmesi için Rusya, Türkiye ve İran'ın üçlü olarak ortaya koyduğu çabaları etkili bulduklarını belirtip bu formatı devam ettireceklerini söyledi.

Zaharova Rusya'nın elinde, Halep'te teröristlerin konutlar ve sosyal altyapı tesislerine kasıtlı olarak mayın yerleştirdiği ve onlar tarafından bu kentte gerçekleştirilen cinayet ve işkencelere ilişkin bilgiler olduğunu belirtip yakın zamanda bu bilgileri BM'ye vereceklerini de söyledi.

'BİZ İŞİMİZİ KİBARCA HALLEDERİZ'

Basın toplantısında, Rus Dışişleri'nin sitesinde Rusya'yla ilgili 'yalan haberlerin yer verileceği bölümün' tanıtımını da yapan Zaharova, 'Rusya'nın, haberleri bu bölümde yer alan gazetecilere yaptırım uygulayıp uygulamayacağı' sorusuna "Bizim yöntemimiz bu değil, biz işlerimizi kibar bir biçimde hallederiz" yanıtını verdi. (Sputnik)