24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Dünya konuşuyor Halep’te çocuklar ölüyor

Esad rejiminin Halep katliamı beşinci günündeyken dünya çareyi yine konuşmakta buldu. BMGK acil toplanırken; ABD, AB ülkeleri ve İngiltere’den üst üste kınamalar geldi. Ama çocuklar ölmeye devam etti.

26 Eylül 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Dünya konuşuyor Halep’te çocuklar ölüyor

Suriye iç savaşı süresince yaşanan sivil katliamlar karşısında ‘acil toplantılar’, ‘kınamalar’ ve ‘cılız insani yardımlar’ dışında bir şey yapmayan dünya, yine çözümü ‘konuşmakta’ buldu. Dün, yani; Esad rejimi ve Rusya’nın ateşkesi sonlandırdıkları 19 Eylül tarihinden itibaren Halep’te gerçekleştirdikleri yoğun bombardımanın beşinci gününde, BM, ABD, AB ve İngiltere’den yıllardır olduğu gibi sonuçsuz kalan itirazlar yükseldi. BM Güvenlik Konseyi; ABD, Fransa ve İngiltere’nin talebi üzerine acil toplantı kararı alırken; ABD, Fransa, İtalya, Almanya ve İngiltere Dışişleri Bakanları ile Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilciliği ortak bir basın bildirisi yayımladı.

SORUMLULUK MOSKOVA’DA

Rusya ile ABD ‘BM’nin insani yardım tırlarını kim vurdu’ tartışması yaparken, Esad rejimi Rus ordusunun da desteği ile 19 Eylül’den itibaren Halep’te tam anlamıyla bir katliama imza atıyor. Dünya ise çözümü yine ‘konuşmakta’ arıyor. Halep’teki gelişmeler üzerine BMGK dün acil toplandı. ABD, Fransa, İtalya, Almanya ve İngiltere Dışişleri Bakanları ile Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilciliği, ateşkesin tekrar başlaması için sorumluluğun Rusya’da olduğunu bildirdi. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson da “Putin sadece Esad’e tabancayı uzatmıyor, aynı zamanda tabancayı da ateşliyor” dedi.

Sığınakları yok edecek şiddette bombalar

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Halep’te savaşın başından bu yana en yoğun bombalamanın yaşanması nedeniyle “dehşete düştüğünü” açıkladı. BM Genel Sekreterliği’nden, hava saldırılarında yangın bombası ile sığınakları imha etmek için kullanılan gelişmiş füzelerin atıldığını rapor eden açıklamaya göre, Ban, “savaş suçu teşkil edebilir” dedi.

‘ESAD’IN ELLERi iNGiLTERE’DE’

İngiltere, Esad yönetiminin şikâyeti üzerine, Suriyeli kadın gazeteci Zaina Erhaim’in pasaportuna el koydu. Observer gazetesinin haberine göre, Londra’ya bir konferansa katılmak için gelen Erhaim’in pasaportuna İngiltere sınır yetkilileri tarafından Heathrow Havalimanı’nda el konuldu. İngiliz sınır yetkilileri tarafından kendisine pasaportunun çalıntı olduğuna dair bir belge verildiğini ifade eden Erhaim, nisan ayında başka bir etkinlik için de İngiltere’ye geldiğini ama sorun yaşamadığını belirtti. Erhaim, “Şimdi, Esad’in kolunun İngiltere’ye de uzandığını anladım” dedi. Başka bir geçerli Suriye pasaportu daha bulunan Suriyeli gazetecinin, bununla Türkiye’ye dönebileceği bildirildi.