16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Esad’dan Halep’te ‘tehcir’ zulmü

Kuşatma altında tuttuğu Halep’in kontrolünü tamamen ele geçirmek isteyen Esad rejimi, Rusya’nın da desteğiyle saldırılarını artırdı. Sivil savunma merkezlerini de hedef alan ve 19 Eylül’den bu yana tam 359 sivili katleden rejim, halkı tehcire zorluyor.

25 Eylül 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Esad’dan Halep’te ‘tehcir’ zulmü

Suriye’de Esad rejimi ve Rus ordusunun ateşkesi sonlandırdıktan sonra Halep’te artarak sürdürdükleri hava saldırılarında bilanço artıyor. 19 Eylül’den itibaren gerçekleştirilen bombardımanlarda tam 359 sivil yaşamını yitirirken, bin 407 sivil de yaralandı. Bu saldırılarda yaşam alanlarıyla birlikte sivil savunma merkezlerinin ve hastanelerin de hedef alınması dikkat çekiyor. Esad rejimi, muhaliflerin kontrolünde olan kuşatma altındaki Doğu Halep’i korkunç saldırılarla sivillerden ‘arındırarak’ ele geçirmek istiyor, yani, tehcir zulmü uyguluyor. Rejim, Doğu Halep’te yaşayan 250 bin sivili Halep’ten çıkartarak hem bölgeyi kontrol altına almak, hem de Türkiye’ye doğru yeni bir kontrolsüz göç dalgası oluşturmak istiyor.

HANDARAT REJİMDE

Halep kentine sadece dün gerçekleştirilen saldırılarda ilk belirlemelere göre 92 kişi öldü, 273 kişi de yaralandı. Enkaz altında kalanların çok olması nedeniyle rakamların artmasından endişe ediliyor. Yerel kaynaklar özellikle kuşatma altındaki Bustan el Kasr, Meşhed, Kellese, Salihiyin ve Firdevs semtlerine yoğun hava saldırıları düzenlendiği bilgisini verdi. Reuters’a konuşan bir muhalif, hedeflerin özellikle belirlendiğini, buna göre saldırılar düzenlendiğini, ağır silahları olmadıkları için karşı koyamadıklarını ve hayatını kaybedenlerin çoğunlukla göçük altında kalanlar olduğunu belirtti. Öte yandan Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye hükümetine bağlı güçlerin (Kudüs Tugayları) Halep’in kuzeyinde muhaliflerin kontrolünde bulunan Handarat kampını ele geçirdiklerini duyurdu.

2 MİLYON KİŞİ SUSUZ KALDI

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Suriye’nin Halep kentine yönelik hava saldırıları sırasında kente su sağlayan istasyonların zarar görmesi nedeniyle yaklaşık 2 milyon kişinin susuz kaldığını duyurdu. Açıklamada, “Gece yarısı gerçekleştirilen yoğun hava saldırısı Halep’in doğusunda 250 bin kişiye su sağlayan Bab El Nayrab su pompalama istasyonu zarar gördü. Şiddet, onarım ekiplerinin istasyona ulaşmasını engelliyor” denildi. Ayrıca misilleme olarak doğuda bulunan ve kentin batısında yaşayan 1 buçuk milyon kişiye su sağlayan Süleyman El Halabi istasyonunun da kapatıldığı belirtildi.