19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Eski Musul Valisi Nuceyfi'ye tutuklama kararı

Irak'ta eski Musul Valisi ve Ninova Muhafızları Komutanı Esil Nuceyfi hakkında 'yabancı ülkeyle iletişime geçtiği' gerekçesiyle tutuklama kararı çıkarıldığı bildirildi.

AA20 Ekim 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:

Yüksek Yargı Yönetimi Sözcüsü Abdussettar Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, "Musul'u temsil eden 3 vilayet meclisi üyesi, 21 Aralık 2015 tarihinde Merkezi Soruşturma Mahkemesi'ne başvurarak, Nuceyfi'nin yabancı ülkeyle iletişime geçtiği ve Türk güçlerinin Musul'a girişini kolaylaştırarak Duhok'taki Zelikan kampında askeri üs kurmasını sağladığı yönünde bilgi verdi." ifadesini kullandı.

Bayraktar açıklamasında, mahkemenin aynı gün içerisinde söz konusu kişilerden şikayette bulunup tanık getirmelerini istediğini aktararak, "İki gün önce askeri kamptan iki tanık geldi ve kampta olup bitenler hakkında açık beyanda bulundu. Mahkeme, Türk askerlerinin kampta bulunduğuna dair resmi belge ve fotoğraflara ulaştı." ifadelerine yer verdi.

Sözcü Bayraktar, soruşturma sonucu "sanık" diye nitelendirdiği Nuceyfi hakkında ceza kanununun "yabancı ülkeyle iletişime geçme" suçunu içeren 164 maddesi uyarınca tutuklama kararı çıkarıldığını belirtti.

 

NUCEYFİ 24'E KONUŞTU

Kararla ilgili 24'e açıklamalarda bulunan Nuceyfi, kararı doğruladı ve şöyle konuştu: Hakkımda tutuklama kararı verildiği doğru. Beni Türkiye ile bağlantı kurmakla suçluyorlar. Ancak Türkiye'yi işgalci bir güç olarak görmeleri yanlış. Türkiye, Musul'un kurtarılması için başlatılan operasyonda kritik önemde. Bizim güçlerimizi eğitti. Operasyona katılacak güçlerimize destek verdi. Suçlamalar Maliki tarafından desteklenen Musul ve sünni milletvekillerden çıktı. Ama bunları konuşmanın zamanı değil. Daha sonra Bağdat'ta bu sorunu yasal olarak çözeceğiz. Şimdi önceliğimiz Musul'un kurtarılması. Bu nedenle Erbil'de kalmaya devam edeceğim. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi de bu konuda benimle aynı düşünüyor. Musul'u kurtarmaya öncelik veriyoruz. Tutuklama kararıyla ilgili sorun daha sonra Bağdat'ta yasal yollarla çözülecektir. Hakkımdaki suçlama yabancı bir ülkeye ajanlık yapmak değil. Türkiye ile bağlantı kurmak ama ben bunu suç olarak görmüyorum. Türkiye'nin varlığı Musul'u kurtarma operasyonunda kritik öneme sahip.