19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Euro-Med'den BM'ye çağrı: İsrail'i durdurun

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Örgütü (Euro-Med), İsrail'in Filistinlilerin din özgürlüğüne yönelik saldırılarının durdurulması için Birleşmiş Milletlere (BM) çağrı yaptı.

AA15 Temmuz 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Euro-Med'den BM'ye çağrı: İsrail'i durdurun

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Örgütü (Euro-Med) Başkanı Rami Abdu, Mescid-i Aksa'nın İsrail tarafından ibadete kapatılması nedeniyle Birleşmiş Milletler (BM) Din Özgürlüğü Özel Raportörü Ahmed Şahid'e mektup gönderdi.

Mektubunda, İsrail'in, dün Kudüs'teki Mescidi-i Aksa'nın kapılarını kapattığını ve binlerce Filistinli'nin camide ibadet etmesini engellediğini belirten Abdu, Filistinlilerin ibadet yerlerine erişimini engelleyen İsrail'in dini özgürlükleri açıkça ihlal ettiğini vurguladı.

Mescid-i Aksa'nın kapatılmasıyla yüzlerce Filistinlinin ibadet hakkının elinden alındığına işaret eden Abdu, kapatılmaya neden olan olayın normalde İsrail makamları tarafından birkaç saat içinde çözülebileceğini, ancak kasıtlı olarak güvenlik kontrollerinin süresinin makulun üzerinde genişleterek caminin giriş ve çıkışlarının kapatıldığını ifade etti.

Abdu, İsrail'in Mescid-i Aksa'da aşırı güç kullanarak burada ibadet edenlerin maneviyatını engellediğini kaydetti.

Uluslararası hukuk çerçevesinde İsrail'in tüm kutsal mekan ve simgelere saygı duyulmasını ve buraların güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğunu vurgulayan Abdu, "Ancak İsrail kuvvetlerinin Kudüs'te sergilediği tekrar edilen davranışlar, bu yükümlülüğe uyulmadığını açıkça göstermektedir." ifadelerini kullandı.

Abdu, mektubunda Şahid'in görevi gereği din ya da inanç özgürlüğünün önünde var olan ya da ortaya çıkan engelleri belirlemek ve bu engellerin ortadan kaldırılmasını için yol göstermekle sorumlu olduğunu vurgulayarak, "Bu nedenle, Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Örgütü, sizden İsrail'in Filistinlilerin din özgürlüğüne karşı ihlallerini İnsan Hakları Konseyi'ne götürmenizi ve Filistinlilerin bu haklarını kullanmaya devam etmesi için gerekli tüm önlemleri almanızı rica ediyor." ifadelerini kullandı.

İsrail polisi, dün sabah saatlerinde Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürmüş, olayda yaralanan 2 İsrail polisinin ise kaldırıldıkları hastanede öldüğünü açıklamıştı.

Açıklamada, Mescid-i Aksa'nın kapılarının kapatıldığı ve Kudüs Bölge Polis Müdürlüğü'nün bugün Aksa'da namaz kılınmasına izin vermeyeceği belirtilmişti.

İsrail polisi ayrıca Aksa'nın da içinde bulunduğu Kudüs'ün surlarla çevrili Eski Şehir bölgesini ve çevresindeki yolları da giriş çıkışa kapatmış, şehrin çevresinde bulunan Filistinlileri de uzaklaştırarak, surların 100 metre kadar ilerisine demir barikatlar kurmuştu.

İsrail polisinin Mescid-i Aksa'da yaşanan olaylar üzerine Harem-i Şerif'i kapatmasının ardından yüzlerce Filistinli cuma namazını Eski Şehir surlarının dışında kılmıştı.