20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Trump'ın Kudüs kararına dünyadan tepkiler çığ gibi büyüyor

Trump'ın Kudüs kararına ilişkin, tepkiler çığ gibi büyüyor. Dünya genelinde BM başta olmak üzere, birçok ülke Trump’ın bu kararına tepki gösterdi ve kınadı.

6 Aralık 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Trump'ın Kudüs kararına dünyadan tepkiler çığ gibi büyüyor

BM Genel Sekreteri Guterres, "Kudüs, BMGK ve BM Genel Kurul kararları temel alınarak, iki taraf arasında doğrudan görüşmeler yoluyla en son çözülmesi gereken bir konudur." değerlendirmesinde bulundu.

BM, İSRAİL'İ İŞGALCİ SAYIYOR

Doğu Kudüs'ü 5 Haziran 1967'de işgal eden İsrail, 1980'de tek taraflı olarak kentin doğusunu ve batısını "birleşik başkenti" ilan etti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BGMK), 1980'de kabul ettiği 478 sayılı kararla, İsrail'in ilhak ve başkent ilanını geçersiz saydı.

BMGK kararı çerçevesinde, ABD dahil uluslararası toplum Doğu Kudüs'ün işgal altında olduğunu kabul ediyor.

KUDÜS'TE HİÇ BÜYÜKELÇİLİK BULUNMUYOR

İsrail yönetimini tanıyan tüm ülkelerin büyükelçilikleri Tel Aviv'de bulunuyor. Hiçbir ülke, Kudüs'ü ya da doğu ve batı bölümlerini başkent olarak kabul etmiyor. ABD, Trump'ın hamlesiyle Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan ilk ülke oldu.

Uluslararası toplumun tepkisini çeken Trump yönetimi, bölgenin kaosa sürükleneceği ve İsrail-Arap ihtilafının daha da çözümsüz hale geleceği uyarılarını göz ardı etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü işgalci İsrail'in başkenti olarak tanımasına ilişkin, "ABD'nin tek yanlı kararını desteklemiyoruz." dedi.

AB'den Kudüs açıklaması

AB Yüksek Temsilcisi Mogherini: 'AB, bugün ABD Başkanı Donald Trump'un Kudüs'e ilişkin açıklamasından dolayı ciddi endişe duyuyor' dedi

HAMAS'TAN "ABD'NİN KUDÜS KARARINA" TEPKİ 

Hamas, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını "Siyonist terörizmi meşrulaştırma girişimi" şeklinde nitelendirdi.

Hamas sözcüsü Fevzi Berhum, harekete ait "El-Aksa" televizyonuna yaptığı açıklamada, ABD'nin Kudüs'le ilgili kararının Arap ve Müslümanlara yönelik saldırı anlamına geldiğini belirtti.

Kudüs'e yönelik bu karar karşısında stratejik bir ulusal ittifak çağrısında bulunan Berhum, "Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı, ABD'nin terörü korumaya alma ve Siyonist terörizmi meşrulaştırması demektir." ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Trump, bu akşam düzenlediği basın toplantısında, BM Güvenlik Konseyi'nin 1980 yılında İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararına rağmen, "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı geldi." ifadesini kullanmıştı.

Trump, ayrıca Dışişleri Bakanlığına, ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatı verdiğini açıklamıştı.

Rusya'dan Kudüs açıklaması: Yanınızdayız

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ile ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını görüştü. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Bogdanov, Kudüs meselesinin uluslararası kararlara bağlı olduğuna işaret ederek, ABD'nin kararından endişe duyduklarını ve Filistin halkıyla dayanışma içerisinde olduklarını bildirdi

Hamas Basın Ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre Heniyye, Bogdanov ile yaptığı telefon görüşmesinde, ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararının uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve uluslararası kararlara açık şekilde meydan okuma anlamına geldiğini belirtti.

Heniyye, Washington'ın dünyadaki bütün Müslümanları kışkırtarak tehlikenin tırmandırılmasıyla bölgeyi yeni bir çatışma aşamasına sürüklediğine dikkati çekti.

ABD'NİN KARARINDAN ENDİŞE DUYUYORUZ

Bogdanov ise Kudüs meselesinin uluslararası kararlara bağlı olduğuna işaret ederek, ABD'nin kararından endişe duyduklarını ve Filistin halkıyla dayanışma içerisinde olduklarını kaydetti.

ABD Başkanı Donald Trump, bu akşam düzenlediği basın toplantısında, BM Güvenlik Konseyi'nin 1980 yılında İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararına rağmen, "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı geldi." ifadesini kullanmıştı. Trump, ayrıca Dışişleri Bakanlığına, ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatı verdiğini açıklamıştı.

Trump’ın Kudüs kararına Filistin'den tepki 

ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı Filistin’in Ramallah ve Gazze şehrinde gösterilere neden oldu. Gazze şeridindeki binlerce Filistinli, ABD’nin kararını protesto ediyor. Filistinliler, ABD’yi kınayan pankartlar taşıdı ve ABD’nin kararına karşı slogan attı. Göstericiler, ABD ve İsrail bayrakları ile Trump’ın posterlerini yakarak karara tepkilerini gösterdi. Ramallah’ta ise sokaklara inen Filistinliler, ellerindeki Filistin bayraklarıyla karara tepkilerini gösteriyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Trump'ın Kudüs kararı öncesinde 'kötü bir fikir' demişti. Kararın ardından da ilk tepkiyi gösterenlerden biri oldu.

Fransız Cumhurbaşkanı Macron, Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan kararırın ardından, karara ilk tepki gösteren AB üyesi bir ülkenin lideri oldu.

MACRON: ABD'NİN TEK YANLI KARARINI DESTEKLEMİYORUZ

Fransız Cumhurbaşkanı, Trump'ın kararını duyurduğu açıklamanın hemen ardından bir mesaj yayınladı ve şöyle dedi:

Almanya: ABD'nin Kudüs ile ilgili tek yanlı kararını desteklemiyoruz

Hükümet sözcüsü Steffen Seibert sosyal medya hesabından Merkel'in, ''Almanya hükümeti ABD'nin Kudüs tutumunu desteklemiyor. Çünkü Kudüs’ün statüsü iki-devletli çözüm çerçevesinde belirlenmelidir'' ifadesini paylaştı.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de önceki gün Brüksel'de yaptığı açıklamada Kudüs'ün, İsrail'in başkenti olarak tanınması ihtimalinden, birçok ülke gibi Alman hükümetinin de endişe duyduğunu söylemişti.

Gabriel, "Birçok üye ülke (AB üyesi), Kudüs'ün, İsrail'in başkenti olarak tanınmasının krizi yumuşatmayacağından, aksine daha da körükleyeceğinden endişe duyduğunu ifade etti. Bu bizim için de geçerli." ifadelerini kullanmıştı.

Katar Emiri Sani'den Trump'ın kararına tepki
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, ABD Başkanı Donald Trump'ı, "ülkesinin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasının tehlikeli yansımaları olacağı" yönünde uyardı.
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, ABD Başkanı Donald Trump'ı, "ülkesinin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasının tehlikeli yansımaları olacağı" yönünde uyardı.
Katar resmi ajansı QNA'nın haberine göre, Şeyh Temim, kendisini telefonla arayan ABD Başkanı Trump'a, attığı bu adımın (Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması) Ortadoğu'da durumu daha fazla karmaşık hale getireceğini ve bölgedeki güvenlik ile istikrarı olumsuz yönde etkileyeceğini belirtti.
 
Şeyh Temim görüşmesinde, ülkesinin, başkenti Kudüs olan ve 1967 sınırlarında bir Filistin devletinin kurulmasını garanti altına alan, iki devletli çözüm esasına dayalı, Arap barış girişimi ve uluslararası kararları temel alan Filistin davasına yönelik tutumuna vurgu yaptı.
 
ABD Başkanı Trump, bu akşam düzenlediği basın toplantısında, BM Güvenlik Konseyi'nin 1980 yılında İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararına rağmen, "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı geldi." ifadesini kullanmıştı.
 
Trump, ayrıca Dışişleri Bakanlığına, ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatı verdiğini açıklamıştı. 
Lübnan'dan ABD'nin kararına tepki

Lübnan Başbakanı Saad Hariri ve Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması kararını kınarken, Cumhurbaşkanı Mişel Avn da Trump'ın kararına tepki gösterdi.

Hariri: Bu kararı kınıyor ve red ediyoruz

Hariri, sosyal medya aracılığıyla yaptığı açıklamada Trump'ın kararının kabul edilemez olduğunu ve Filistin halkıyla dayanışma içinde bulunduklarını kaydetti.

Trump'ın kararının bölgede yeni tehditlere neden olacağını vurgulayan Hariri, "Bu kararı kınıyor ve reddediyoruz. Filistin halkıyla dayanışma içinde olduğumuzu ve Filistinlilerin, başkenti Kudüs olan bağımsız bir devlet kurmaya hakları olduğunu ilan ediyoruz." mesajını ilettti.

Avn: Karar barış sürecini ve bölgedeki istikrarı tehdit ediyor

Cumhurbaşkanı Avn'ın basın ofisinden yapılan açıklamada, Trump'ın kararının bölgedeki barışı ve istikrarı tehdit ettiği vurgulanırken, "ABD başkanının Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınması yönündeki kararı barış sürecini ve bölgedeki istikrarı tehdit ediyor. Arap ülkelerinin bu karara karşı birlik içinde olması gerekiyor. " ifadesi kullanıldı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da "Dışişleri Bakanlığı iki devletli çözümün önünü tıkayan her türlü girişimi şiddetle kınıyor. Bu karar Arap ve Filistinlilerin haklarına saldırı ayrıca Müslüman ve Hristiyanların hislerini provoke etmektir." ifadesine yer verildi.